woensdag 23 maart 2016

De financien Q1

Het gaat goed met onze financiën. We liggen mooi op schema om het eerste kwartaal van 2016 goed af te sluiten. Even wachten tot het salaris is gestort, dan weten we het definitief.

De uitgaven voor de kinderen waren laag. Geen nieuwe kleding nodig gehad. Hoewel ik de H&M folder zag, en het uiteraard 'behoorlijk tot zeer verleidelijk' was om allemaal schattige spullen voor mijn kinderen te kopen, heb ik dat niet gedaan. Zo heb ik vast 80 Euro bespaard. (Voor mezelf vond ik er niks leuks tussen zitten, dus dat scheelt ook weer)

De uitgaven voor 'huis en klussen' waren slechts 40 Euro (prullenbak) ipv de gebudgetteerde 150 Euro dus dat houden we mooi over.

Wij hebben in ons budget ruimte voor maandelijkse kosten, maar ook voor kwartaaluitgaven of jaaruitgaven. Per kwartaal krijgen wij een afschrijving voor drinkwater bijvoorbeeld. Maar ook 'uit eten' en 'klussen' en 'kapper' bekijken wij per kwartaal. Omdat we deze uitgaven niet elke maand (willen) doen. Kinderbijslag komt natuurlijk ook eens per kwartaal binnen. Vandaar dat wij ook naar de kwartalen kijken.

We hebben een tijdje geleden onze kinderwagen verkocht, en daar kregen we nog 275 Euro voor. Dit geld hebben we op de hypotheekaflossing gezet. Samen met de marktplaatsverkopen zitten we alweer ruim boven de 300 Euro. Zachtjesaan begint er dus weer een volgende aflossing in het vooruitzicht te komen. Misschien wel sneller dan verwacht! We doen er ook echt ons best voor, dus dat maakt me trots.

Want eerlijk gezegd liep ik vanmorgen ook door de hema en dacht: oh leuke versiering voor Pasen. Oh schattige jurk voor dochter. Mooie sokken voor manlief, wat een leuke decoratie om je huis te pinmpen etc. En toen: "Ehh nee, Pasen is al bijna en we hoeven niks speciaals voor Pasen in huis te doen. Is ook zo. Al die andere dingen hebben we ook niet nodig. Geld lekker in je zak houden dus."
Zie, ook ik ben zeer menselijk hierin. Het is dat we zo'n scherp doel gesteld hebben voor onszelf, dat houdt mij ook scherp.

Kijk jij ook in kwartalen naar je financiën? Waarom wel/niet?

6 opmerkingen:

 1. Nee, kwartalen doe ik niks mee... Eigenlijk geen goede reden voor, trouwens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ook niet speciaal. Ik heb mijn doelen nu wel over kwartalen verdeeld, voor een beetje meer inzicht, maar met het vervroegd aflossen van die autolening is dat toch ook weer een beetje op de schop gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga dat wel doen, even kijken hoe we op schema liggen voor de jaardoelen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, ik kijk alleen per maand en natuurlijk via het jaaroverzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kijk ook naar kwartalen omdat we sommige dingen budgetteren per kwartaal.
  Bijvoorbeeld de rekening voor het drinkwater komt per kwartaal. Ook uit eten, kapper en klussen bekijken we per kwartaal.
  Ik zal dat er nog even bij zetten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij bekijkeen het per maand, daarbij houden wij overigens wel de jaardoelen ook in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!