dinsdag 10 oktober 2017

Hoe houd ik geld over? Mijn 35+ persoonlijke tips

Feit: een gezin heeft heel wat nodig. Een gezin hebben kost je veel eten, kleding en andere spullen.

Kinderen kosten geld. Voor kinderopvang, voor de eigenbijdrage op school, overblijfgeld, zwemles, eventuele andere bezigheden. Al die dingen zijn logisch en ook oké. Ik zorg graag goed voor mijn kinderen.

Toch willen wij graag geld overhouden voor de aflossing van onze hypotheekschuld, en voor een goede toekomst. We willen ook graag de mogelijkheid hebben om mensen te helpen als ze het nodig hebben, of gewoon zomaar iets te kunnen geven uit liefde. Dus we letten op onze centen. Niet op een vrekkige manier, maar op een verstandige manier.


Hoe zorgen wij dat we elke maand geld overhouden?

 1. We hebben geen schulden behalve de hypotheek. Studieschuld is al afgelost
 2. Na ons trouwen zijn we lang op 'studenten-niveau' blijven leven, het overschot losten we af op de hypotheek.
 3. Oude auto, lage aanschafprijs en redelijk lage maandlasten.
 4. Kinderen rijden op gratis fietsen, of tweedehands.
 5. Veel kinderkleding is tweedehands.
 6. Schoenen voor kinderen koop ik in de sale.
 7. Volwassen kledingbudget zit verwerkt in onze maandelijkse toelage. Deze is niet zo hoog.
 8. Speelgoed is een mix van nieuw en tweedehands. Meestal krijgen ze het op hun verjaardag.
 9. Luiers van de Lidl.
 10. Wasbare wattenschijfjes en wasbare billendoekjes (ook goed voor de afvalberg!).
 11. Uitjes doen we niet zo vaak. Maar wel vaak genoeg (het leven mag ook leuk zijn).
 12. Altijd kortingsbonnen zoeken voor uitjes. Internet staat vol aanbiedingen.
 13. Nieuwe huisraad nodig? Rondvragen werkt goed, of de weggeefhoek in de gaten houden. Nieuw kopen we ook, maar we kijken wel naar prijs-kwaliteit.
 14. De verwarming staat overdag op 18,5 graden, en in de avond op 19,5 graden. (Vroeger 20 of 21)
 15. Verwarming staat alleen aan in badkamer, woonkamer/keuken en gang.
 16. We eten weinig vlees en gebruiken geen pakjes voor het avondeten.
 17. Groente snijden we zelf, fruit ook. Eten met de seizoenen mee. Dit alles scheelt boodschappengeld.
 18. Wijn, bier of sapjes drinken we alleen met visite. Zelf drinken we water, koffie en thee.
 19. Weinig snacks, goed voor de lijn en je portemonnee.
 20. Koekjes zijn simpel, ‘snacks’ voor school zijn fruit of groente. Geen pakjes of verpakte dingen.
 21. Toetje is yoghurt, tenzij er visite is.
 22. Kinderen drinken alleen water, dat willen ze zelf. De jongste soms limonade.
 23. Kinderen zitten op zwemles, niet de duurste. Verder geen sport of betaalde activiteit.
 24. Gratis meedoen met naschoolse sport.
 25. Vakantie doen we low-budget, we blijven binnen ons vakantiegeld en soms er nog onder omdat we het geld willen gebruiken voor bijvoorbeeld een aflossing.
 26. Elk jaar stappen we over van energieleverancier, zorgverzekering.
 27. We zijn niet over-verzekerd.
 28. Een Sim only abonnement voor telefoon kost 9 Euro per maand. (andere gsm is werktelefoon)
 29. We hebben geen tv en geen tv abonnement. Dit scheelt aanschafprijs, stroomkosten en abonnementsgeld. We kijken soms iets op de laptop, we mogen netflix van een familielid gebruiken.
 30. Zuinig met elektriciteit, lampen uit, wassen met volle trommel.
 31. Hoewel de bank niet meer onze smaak is, na 9 jaar, is hij nog wel goed dus gebruiken we hem.
 32. We verkopen dingen die we niet meer nodig hebben. Speelgoed, merkkleding, boeken en cd's.
 33. We geven ook graag dingen weg, daardoor krijgen we ook vaak dingen terug (denk ik).
 34. Ons huis staat niet vol met frutsels, de kussenhoesjes wijzigen niet per seizoen. Ik hoef dus ook niets daarvoor aan te schaffen. (Ik verander wel dingen, maar meestal met gesloten beurs)
 35. Luxere badschuim, of een mooie tas vraag ik voor m'n verjaardag. Dat koop ik niet zomaar.
 36. Vaatwastabletten (lidl) halveren. Toch 100% schoon.
 37. We hebben gekozen voor rentemiddeling op onze hypotheek: lagere lasten

Ik vergeet vast nog een hoop tips. Welke dingen doe jij om elke maand geld over te houden?

11 opmerkingen:

 1. Mooie lijst! Mijn favoriet staat er niet expliciet tussen (maar doe je vast wel): zo veel mogelijk fietsen in plaats van met de auto of het ov.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 1 auto ipv 2 al mis ik m regelmatig dat ik denk oh wat zou t nu fijn zijn als ik daar en daar even heen kon (naar mn schoonmoeder die is afgekeurd dus thuis is, naar mn schoonzus, knutselspullen halen voor mn werk als gastouder bij de action ipv online bestelen uberhaupt eens naar een winkel ipv online bestellen.. naar mn zusje dr nieuwe huis kijken etc... )

  thermostaat bespaar ik niet op, ga niet mer paarse vingers zitten blauwbekken in huis dus die staat op 21.

  2e hands bakfiets ipv nieuw, 2e hands kinderstoelen voor de opvang ipv nieuw, veel mp daar eerst kijken vor we nieuw kopen als we toch graag iets willen hebben.

  ehm vast nog wel meer. veel koffie, thee, water idd, kids limonade. soms wel bewust pakjes oid of soort danoontje toetjes omdat de grote pakken vaak weggaan door te lang open staan.. ook zonde.

  2e hands fietsen idd
  zelf koken ipv uit eten of bestellen
  ehm veel dingen gaan zo ongemerkt... :p

  en uiteraard beide werken om zo inkomen te hebben. man veel overuren en ik werk ook zo goed als fulltime (thuis als gastouder)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, heel veel dingen gaan ongemerkt. Daarom maakte ik er maar eens een lijstje van. Zo bleken er toch nog best wat dingen te zijn. haha.

   Verwijderen
 3. Mooie lijst en herkenbaar. Het blijft zoeken naar een balans merk ik zelf. Tussen niets uitgeven en tussen gericht investeringen doen (als uitersten).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ooit een afvertentie gezien voor een kapperscursus voor 100 euro. Die verdien je snel terug met kinderen. Ik knip het haar van mijn zoontje al 13 jaar zelf (zonder cursus ☺)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik voor tips heb:
  - boodschappen budget vaststellen en dit contant pinnen per week. Op is op.
  - weekmenu maken.

  Wij hebben een budget voor boodschappen /verzorgingsproducten /luiers en flesvoeding /kattenvoer en schoonmaakmiddelen van 100 euro per week. Dit is ook met koopzegels erbij.

  Zie hoe het ons verloopt op mijn blog https://bespaarcentje.home.blog

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo allemaal, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO MICRO FINANCE hadden ontvangen en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik een totaalbedrag van eur 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo en welkom bij Spotcap Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een leningadviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? heb je een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben, omdat we uitstekende leendiensten over de hele wereld bieden.

  We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan en u kunt ook tot 15 miljoen euro lenen. Mijn bedrijf helpt u bij het bereiken van verschillende doelen met een breed scala aan leenproducten.

  We weten dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest Voor mensen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​lening met eigen vermogen van hun lokale banken of andere financiële instellingen te krijgen vanwege hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld / inkomen, lage credit score of andere redenen.

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

  Wij bieden 24-uurs lening van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | & Ontvang in een oogwenk een reactie.

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heeft u een snelle lening nodig om uw rekeningen te betalen of een bedrijf te starten. wij bieden een snelle lening tegen een betaalbare rente van 2%. Neem contact met ons op voor uw directe lening. lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +1 (254) 354-4300

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heeft u een snelle lening nodig om uw rekeningen te betalen of een bedrijf te starten. wij bieden een snelle lening tegen een betaalbare rente van 2%. Neem contact met ons op voor uw directe lening. lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +1 (254) 354-4300

  BeantwoordenVerwijderen