woensdag 29 november 2017

Review: Gelukkig met minder geld

Het boek 'gelukkig met minder geld' vroeg ik voor mijn verjaardag. 

Het boek bevat diverse hoofdstukken geschreven door verschillende bespaar-goeroes of 'gelukszoekers'. Priester Anselm Grun, Marieke Henselmans, Mariette Woudenberg en Teunie Luijk (van de website eenvoudigleven.blogspot.nl)

De diverse schrijvers hebben allemaal een andere reden om geluk te zoeken in een zuinigere levensstijl. De een uit het door heel veel te besparen, de ander denkt vooral aan het milieu en weer een ander wil de mensen om zich heen helpen. Mooie motieven die je aan het denken zetten. 

Naast deze filosofische overwegingen zijn er ook 75 bespaartips op een rij te vinden in dit boek. Elke schrijver heeft ook een of meerdere bespaartips aan zijn hoofdstuk toegevoegd. 


Ik vind het boek een aanrader, al had het wel wat dikker mogen zijn. Nu is het 116 pagina's. Ik weet zeker dat er nog meer bespaartips te vinden zijn, of dat er nog meer schrijvers iets nuttigs hadden kunnen schrijven voor het eerste deel. 
Toch vind ik het mooi dat verschillende schrijvers met verschillend gedachtengoed hun mening kunnen uiten en ons als lezer aan het denken zetten. Er staat op het boek dat er vooral christelijke consuminderaars aan bod komen. Toch vind ik dat geen reden om het af te raden aan mensen die niet zoveel met het christendom hebben. In het voorwoord van Reinier Sonneveld staat dat het mooie van dit boek is 'dat je er geen schuldgevoel van krijgt'. 
En dat klopt! Het voelt als een uiteenzetting van de mogelijkheden. De keuzes op een mooi plateau krijgen aangereikt, maar zelf mogen kiezen wat je neemt. Daar houd ik van.

Dit boek is hier te koop voor 12,95 Euro (je sponsort mij daarmee, en het kost jouw niets extra's).

maandag 27 november 2017

De belangrijke zaken in het leven

Pas zag ik de documentaire op Netflix, 'Minimalism: a documentary about the important things'.

We zouden allemaal wel eens wat meer stil mogen staan bij de belangrijke dingen van het leven natuurlijk. Dus ik keek 'm met genoegen.
Hij duurde wel wat lang, maar er kwamen erg veel mensen aan het woord.

Eigenlijk ging de docu heel erg over alle reclame die we over ons heen krijgen, van jongs af aan al. Over alle 'eisen' van de maatschappij waar je aan zou moeten voldoen. Over het meedoen in de ratrace van altijd maar 'meer, meer, meer'. Meer spullen, grotere auto's en huizen, betere banen, meer eten en meer luxe. We wonen in kasten van huizen, maar zijn vooral in een of twee ruimtes te vinden. De rest vullen we op met spullen. Die baan is veeleisend, en kostbaar, zelfs noodzakelijk voor je levensstijl.
Als je daar gelukkig van wordt, tuurlijk ga ervoor!

Maar als je er niet gelukkig van wordt, als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd door verwachtingen van anderen. Tijd om het roer om te gooien!



En dan kijk ik erna rond in ons huis, en zie echt wel wat dingen die overbodig zijn. Of iets te overvloedig aanwezig. Het kan wel wat minder. Dan lees ik op een facebookgroep hoeveel mensen per kind aan sinterklaas uitgeven, en dan word ik gewoon verdrietig. Bedragen van 50-125 Euro per kind zijn niet absurd (blijkbaar). Ik dacht van wel, eerlijk gezegd.
Soms is dat dan nog naast de kerstcadeaus of cadeaus van opa en oma op het feest. Schoencadeautjes van 25 Euro. Ik begrijp dat echt niet meer.
Geen wonder dat mensen geen geld kunnen sparen. Geen wonder dat iedereen het gevoel heeft dat er niet op te boksen valt tegen zulke cadeaus.

Dit is niet houdbaar op lange termijn! Zoveel geld uitgeven aan troep kan niet goed zijn voor je kind, voor je omgeving, voor het milieu en voor je portemonnee. Hoe kunnen kinderen leren wat tevredenheid is als je om de haverklap cadeaus krijgt? Welk kind gaat nog werken op z'n 15e voor 3 Euro per uur, want daar kan je toch niks voor kopen? Je 'moet' wel lenen want anders kan je niet mee met de rest.

Uiteraard, iedereen moet het zelf weten. Toch wil ik nadenken over wat ik kan minderen. Wat kan ik minimaliseren? Welke dingen hoef ik eigenlijk niet te kopen, ook al vind ik het aantrekkelijk, leuk of doet iedereen het. Wat kan tweedehands, om het milieu te sparen? Wat heb ik echt nodig?

Interessante vraagstukken om mee bezig te zijn. Heb jij de docu gezien? Hoe denk je hierover?

zaterdag 25 november 2017

Extra geld verdienen?

Nu ik nog thuiszit, en nog bijna niks kan probeer ik wat extra tijd te besteden aan m'n blog. Door wat blogjes vast in te plannen, door een beetje bezig te zijn met de looks van de pagina (niet m'n sterkste kant, zoals je ziet).
Natuurlijk lees ik ook extra blogs, boeken, tijdschriften, kijk podcasts en ik ondekte de docu's op netflix. Ik probeerde wat nieuws uit voor mijn blogoverzicht over online geld verdienen.

Verder probeer ik wat extra enquêtes in te vullen via euroclix. Maar face it, daarmee verdien ik natuurlijk niet echt veel extra geld. Ik kom misschien 75 of 100 clix dichter bij mijn huidige doel(10.000 clix=150 euro). Dus eerder bij mijn uitbetaling, dat wel.
Ook diende ik een claim in, om de euroclix over mijn vliegtickets naar Praag te krijgen. Het koste even wat moeite, want ze stellen hoge eisen, maar het is gelukt. Weer 280 clix erbij.

Ik kan beter m'n energie steken in wat extra dingen verkopen via Marktplaats. Laatst vertelde ik al 'wat staat er bij mij op Marktplaats?' en dat was niet heel veel. Dan gaat het natuurlijk niet zo hard. Dus inmiddels heb ik nog wat foto's opgezocht op mijn telefoon en meer advertenties geplaatst. Liggen op de bank en intussen foto's uploaden is geen probleem. Met succes, want ik heb deze maand al 6 items verkocht, en een 7e gereserveerd. Uiteraard gaat dit geld in het potje voor de volgende hypotheekaflossing.

Dus nu maar even wat tijd besteden aan mijn extra inkomsten in harde euro's. Je moet toch wat als je ziek bent :)


donderdag 23 november 2017

Mijn kennismaking met Klezzer

Voor mij is dit een 'nieuw' platform om online geld mee te verdienen, ze bestaan al wat langer. Klezzer. Dit platform biedt producten aan met echte reviews van kopers.
Ik had er al eerder van gehoord, maar geen tijd gehad om het uit te vogelen. Natuurlijk wil je ook wel even de tijd hebben om meteen een review te schrijven.

Hoe werkt het?
Aanmelden is simpel. Via de link krijg je een Euro startkapitaal. Als vrienden zich via jou ook aanmelden krijg jij daar 10% over. Bij 10 Euro kun je het laten uitbetalen.

Je kunt anoniem aanmelden of via social media. Je kunt meer punten per review verdienen als je met social media, naam en toenaam en foto een review schrijft. Naarmate je review uitgebreider is, en met foto krijg je opnieuw meer punten.
Als je een review hebt geschreven dan krijg je erna nog tips te zien om meer punten te scoren. Je kan het erna nog aanpassen.



Verdienmodel
Klezzer verdient z'n geld met het aanbieden van die links, en de reviews. Daarvoor betalen de webshops hen. Van een deel van dat geld worden de reviewers betaald. Wekelijks komt dat geld in een spaarpot, en op zondag wordt het verdeeld. Hoe meer punten je hebt verdiend, hoe meer geld je krijgt.

Omdat je punten niet vervallen, blijf je elke week dus ook wat geld krijgen voor je reviews die je vorige maand of zelf vorig jaar schreef. Dat is wel het leuke van dit verdienmodel voor jou. Het is niet eenmalig. In theorie kan je zo dus passief inkomen krijgen. Dat is een groot voordeel vergeleken met andere online verdiensten.
Je kunt nog extra verdienen als je 'schrijver van de week' of 'verspreider van de week' wordt. Respectievelijk 10 Euro en 3 Euro voor die titels. Ik denk dat dit best haalbaar zou kunnen zijn.
Bij medeblogger Mevrouw Money Wenkbrauw las ik dat ze wel 10 Euro per maand verdiende, omdat ze eerder had geïnvesteerd in 30 reviews schrijven. Ook medeblogger Daantje krijgt wel eens uitbetalingen van Klezzer.

Nadelen?
Op dit moment zit er slechts 6 Euro in de pot. Hiervan worden bijna 3000 reviews betaald. Ik neem aan dat het mij dus niet veel zal opleveren deze week.
Ze zeggen zelf dat je per 100 punten (1 maximaal gescoorde review) op dit moment 0,15 Euro per jaar zou verdienen. Om een beetje binnen te lopen moet je dus wel flink aan de slag! Ik vraag me een klein beetje af of dit platform nog wel echt actief is en goed loopt... (mag ik dat denken?)
Toch kan het volgende week weer anders zijn, als er grotere aankopen via de site zijn gedaan. Maar ik zit nog in de testfase, dus wacht het af en houd jullie op de hoogte.

Hartstikke leuk als je van schrijven houdt en toch veel producten in huis hebt om over te schrijven. Het maakt namelijk niet uit wanneer je het gekocht hebt. Als je er misschien even een middagje voor gaat zitten, foto's maakt etc is dit misschien wel een heel leuke bijverdienste voor de lange termijn.

Wat zijn jouw ervaringen met Klezzer?

dinsdag 21 november 2017

The big picture

Iemand vroeg aan mij: "Wat is nou eigenlijk het grotere doel achter het versneld aflossen van je hypotheek? Ga je daarna weer luxe leven of blijf je leven zoals nu?"

Dat vind ik leuke vragen! Altijd weer even goed om dingen op een rijtje te zetten, vooral voor jezelf, maar soms ook voor anderen.

Ons doel is om ruim voor 2038 onze aflossingsvrije hypotheek te hebben afgelost. Dan vervalt onze hypotheekrente aftrek op dit hypotheekdeel. Sowieso wordt de aflossingsvrije hypotheek nooit afgelost als je er zelf niks aan doet, dus het is een blijvende schuld. Een langdurige lening. Dat willen wij niet. Wij willen ervan af, liefst zo snel mogelijk!

Om dit te kunnen doen moeten we op sommige punten zuinig leven. Is dit erg zwaar? Valt reuze mee. Het is een kwestie van keuzes maken. Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet die wij doen om extra af te kunnen lossen.
Er zijn ook beperkingen. Jaarlijks mag je 10% boetevrij aflossen. Sommige jaren kunnen we dat niet eens halen omdat er andere uitgaven zijn. (zoals een andere keuken, of de eerdere verbouwing)

Wat is het grotere plaatje?
Wij willen graag lagere maandlasten hebben zodat we meer vrijheid hebben om keuzes te maken die wij belangrijk vinden. Ik denk aan: vrijgevig zijn, minder werken, vrijwilligerswerk doen, de kinderen ondersteunen bij hun studie etc.


Welke richting we dan kiezen weet ik nu nog niet. Het ligt eraan waar we staan in het leven op dat moment. We willen in elk geval de vrijheid hebben om andere keuzes te kunnen maken. Om niet mee te gaan in de ratrace van het leven. Niet per se meer spullen of een groter of mooier huis (hoewel het soms heel verleidelijk is!).

Dus gaan we luxer leven zodra we klaar zijn? Ik denk het niet. Gaan we het vieren? Dat denk ik wel. Want het is toch een enorme mijlpaal. Ik weet zeker dat we andere keuzes kunnen en zullen gaan maken.

Voor de duidelijkheid: ernaast hebben we nog twee hypotheekdelen die er nog over blijven nadat de aflossingsvrije is afgelost. Dus flink minder gaan werken zit er nog niet in.

Wat is jouw grote doel? Wat doe je als je het bereikt hebt?

zondag 19 november 2017

Maandmenu boven weekmenu?

Van meerdere kanten hoor ik dat het handig is om een maandmenu te maken. Dit doen vooral mensen die bijvoorbeeld eens per twee weken boodschappen laten thuisbezorgen door een supermarkt/bezorgservice.

Zelf doen wij wekelijks boodschappen. Ik maak het lijstje, en manlief doet de boodschappen. Dit werkt heel goed voor ons gezin.

Nadeel voor mezelf is dat ik wel regelmatig lange tijd bezig ben met het lijstje. Kijken in de kast wat we nog hebben, en dan nog de diepvries of koelkast checken. Dan recepten opzoeken. Ik eet namelijk erg graag steeds iets nieuws. Hoewel wij natuurlijk ook wel onze favorieten hebben!

Om tijd te sparen wil ik het eens gaan proberen. Een maandmenu. Misschien kost het iets meer tijd, maar dan ben je ook voor een maand klaar. Ik denk dat ik dus 4 weken ga doen, en ook meteen de 4 boodschappenlijstjes maak. Daarna hoef ik alleen maar de lijstjes bij te werken met dingen als brood, yoghurt, kaas en eventuele aanbiedingen.
Ik betwijfel of het geld zal besparen, want je kunt geen rekening houden met groentes die in de aanbieding zijn natuurlijk. Hmm..

Heb jij nog gouden tips?

zaterdag 18 november 2017

Gratis zakje Knorr

   Via deze link kun je een gratis zakje bolognese saus van Knorr krijgen. Thuisgestuurd zelfs!


Ik ben zeer benieuwd naar de smaak, omdat ze claimen dat het ‘natuurlijke smaken’ zijn. Normaal gebruik ik geen zakjes en pakjes, maar nu het gratis is wil ik het wel een keertje proberen.





Knorr, zegt het varkentje..

donderdag 16 november 2017

Hulpeloos voelen

Vorige week werd ik geopereerd. M'n galblaas is eruit. Hopelijk gaat dit er eindelijk voor zorgen dat de pijnklachten die ik had zijn opgelost.

Nu ben ik aan het herstellen, maar dat is niet zo makkelijk voor iemand zoals ik. Veel rusten is verplicht, want als je dat niet doet is er veel pijn. Veel pijnstillers, en als je ze niet neemt merk je dat ook (ervaring). Helaas maken sommige pijnstillers me wat suf of slaperig, waardoor 'in' een studieboek duiken ook niet helemaal werkt. Dus ik lig op de bank met een berg tijdschriften, boeken, pijnstillers en water om me heen. Nog niet veel energie, maar ik zou m'n tijd graag wat nuttiger gebruiken.

Toch ga ik elke dag vooruit. Ik kan steeds beter in m'n bed slapen zonder pijn. Ik kan steeds iets makkelijker opstaan vanaf de bank. Ik kan iets meer rondscharrelen, waardoor m'n eigen lunch klaarmaken nu ook kan. Eerder niet. Ja, ik ga vooruit. Dat is iets om dankbaar voor te zijn.

Maar wat voel ik me hulpeloos tijdens het 'spitsuur' met de kinderen. Ik kan staarten maken, knuffels uitdelen en reminders geven maar verder niet. Al het harde werk komt nu neer op m'n man, die ook nog eens een ontbijtje voor mij maakt en een theetje klaarzet. Broodtrommels, tassen, flessen water, fruit en incidentele zaken (gymtas, logopedieboek etc).

Sorry school als we de komende week een beetje laat zijn. Het is even puzzelen hier!

woensdag 15 november 2017

Review: De financiele detox

Begin 2017 verscheen het boek 'De financiële detox' van de dames van How2spendit, Joella Opraus en Nathalie van Wingerden.

Joella en Nathalie heb ik een aantal keer ontmoet (oa bij de financiële masterclass van Flair), en het zijn geweldig leuke vlotte vrouwen, die dolgraag hun kennis en ervaring over financiën met jou willen delen. Maar dan op een leuke, gezellige en begrijpelijke manier. Hun bedrijf is vooral gericht op vrouwen, dus dit boek is ook echt meer geschikt voor een vrouw. De hippe plaatjes, de tips en de voorbeelden zijn lekker vrouwvriendelijk. Enorm handig als je zelf 'niet zo' van de geldzaken bent. Tot nu toe dan!


Het boek begint met redenen waarom je goed voor jezelf zou moeten zorgen, ook op geldgebied. Daarna een inkijkje in welke gedachten over geld jij eigenlijk hebt, en waar verschuil jij je dus achter.
De geldtype-test komt uitgebreid aan bod, welke van de 7 types ben jij? Wat zijn je sterke kanten, maar ook je zwakke kanten? Dit verklaart een hoop en is heel leerzaam. Het is ook deels van toepassing op je karakter, dus je leert jezelf echt beter kennen.

De financiële detox duurt 6 weken. Er is een uitgebreid stappenplan in het boek over de voorbereiding hierop, en hoe je bijvoorbeeld je administratie aan kunt pakken. Ze zeggen heel eerlijk: het is geen leuke klus, maar eenmaal gedaan levert dit je veel rust op. Reserveer 3 uurtjes in je agenda, pak een wijntje en chocolaatje erbij en maak er een ontspannen moment van.
Dat soort dingen vind ik heel leuk aan dit boek. Realistisch maar ook: maak het zo leuk mogelijk.


Elke week uit de detox heeft een eigen hoofdstuk. Dus lekker aan de slag, en stap voor stap je geldzaken ordenen en onder de loep nemen. Niet zomaar natuurlijk, maar doelgericht. Want jouw wensen en doelen komen ook uitgebreid aan bod in dit boek!

Als laatst natuurlijk nog aandacht voor het leven na de detox. Hoe houd je de nieuwe gewoontes vast, wie kan je erbij helpen en wat zijn je aandachtspuntjes.



Must read? JA
Heel eerlijk? Het is wel een vrouwenboek. Lekkere eerlijke voorbeelden, vrouwelijke voorbeelden ook en niet zo diepgaand. Een beetje de vrouwelijke variant van 'Hypotheekvrij'. Leest lekker weg en maakt dat je zin krijgt in het doen van je financiële zaken.
Dus zeg ik "JA", op de vraag of het een must read is. Het boek is namelijk heel erg toegankelijk voor iedereen! Kijk, dat vind ik dus het ijzersterke aan dit boek. Alles zit bij elkaar, het is goed uitgelegd in Jip-en-Janneke-taal, mooi vormgegeven, een heel leuke test van die geldtypes en er is ruimte voor jezelf. Een superleuk naslagwerk om er weer even bij te pakken als je inspiratie nodig hebt om weer even op de centen te gaan letten.

Je kunt hem hier kopen. Hij is er in paperback of als e-book. Ook handig als je geen overvolle kasten wilt! Dus zet 'm op je verlanglijstje voor sinter/kerst/verjaardag of koop hem als investering in jezelf.

Heb jij dit boek al gelezen? Wat vond je ervan?

Deze blog is trouwens niet gesponsord. Ik ben zelf eigenaar van het boek.

dinsdag 14 november 2017

Gewoon

Soms voelt het eventjes gewoon leuk toch? Sommige dingen althans.

Zoals overstappen van energieleverancier. Weten dat we volgend jaar weer minder maandlasten hebben voor energie, en we ook een welkomsbonus krijgen van 120 euro. Fijne dingen. Per maand scheelt het al 15 Euro met nu.

Ook jippie, een deel van de euroclix van het reisje met mijn lief kwamen binnen. Toch 420 clix waar ik niks voor hoefde te doen als bonus bij een hotel wat ik toch al wilde boeken. Nu zit ik net over de 6000 heen. Wat betekent dat ik geduld ga hebben om de 10 duizend te halen.
Oja, voor die overstap van energieleverancier krijg ik ook nog clix.

De maand oktober gaf mijn blog ruim 11.000 pageviews! Ik denk dat het wel een record was. Ik ben er gewoon wel blij mee.

Ik vind het ook heel leuk om te bloggen. Voor jullie, voor mezelf en voor later. Een soort online dagboek, alleen dan anders. Ik vind bloggen gewoon leuk.

Dus dat.

vrijdag 10 november 2017

Wat staat er bij mij op marktplaats?

Je weet dat ik elke maand een beetje probeer bij te verdienen door wat online onderzoeken, door wat klikwerk op mailtjes en door dingen te verkopen op marktplaats.

Lang niet elke maand verkoop ik wat. Soms wel, soms niet. Soms leuke bedragen, maar meestal kleine bedragen.

Dus ik dacht, hier een inkijkje in wat ik op dit moment erop heb staan.

- winterjas jongen maat 98
- winterjas jongen maat 92
- winterjas meisje maat 116
- (merk) broek maat 98 jongen
- glasplaat van de vorige magnetron
- boek over 501 'must visit destinations'

Tja, verwacht ik dat ik hier iets van verkoop de komende maand? Vast wel. Levert het me meer dan 5-7 Euro op? Nee, dat denk ik niet. (ik verklap alvast dat ik meer verkocht dan ik dacht!)


Heb ik nog meer liggen wat ik kan verkopen? Neuj, niet zo. Boeken doen het slecht merk ik. Cd's en dvd's ook tegenwoordig. Ik heb geen grote dingen meer die ik kan of wil verkopen. Bovendien komen er nu ook een paar weken aan waarin ik door omstandigheden geen tijd heb. Tja, dan maar niet toch?

Welke dingen heb jij op marktplaats staan? Verwacht je een mooie opbrengst?

dinsdag 7 november 2017

Winterjas-fail

Al jaren koop ik slim mijn winterjassen in. Namelijk op Koningsdag op de vrijmarkt! De afgelopen jaren heb ik al vele malen mooie koopjes gedaan en nooit meer dan 3,50 Euro voor een goede, mooie winterjas betaald. Zowel voor dochter als zoons. Ik gok dat ik nu al jarenlang, nooit meer dan 15 Euro uit heb hoeven geven voor alle winterjassen bij elkaar. Daar ben ik best trots op. Daarom was dit ook extra pijnlijk...

Dit jaar is het me niet gelukt. Dochter paste net na de zomer nog de jas van vorig jaar. En nu opeens niet meer. Dus ik baal een beetje. Want nu moet ik misschien een 'gewone' nieuwe winterjas voor m'n dochter kopen en die kost zo minstens 30 Euro, en is niet eens heel speciaal. Voor wie extra nieuwsgierig is: uiteraard keek ik op marktplaats maar vond ik niks geschikts in de buurt.

Wat een schatje, in z'n gebreide jas!
In 2016 kocht ik wel een winterjas op de vrijmarkt, maar die blijkt nu toch nog een maatje te groot. Voor de 'soepjurk-look' is hij geweldig! Of voor een groeispurt. Daar heb ik nu dus niks aan.
De jas voor de maat erna ligt er ook al, die kreeg ik gratis van een vriendin. Heel goedkoop dus. Vele malen goedkoper dan een nieuwe jas. Ik begin medelijden te krijgen met alle ouders die elk jaar een nieuwe winterjas moeten kopen. En soms wel twee, omdat je kind 'm heeft gesloopt of omdat er weer eens een groeispurt was halverwege de winter.

Nu het kouder word moet ik toch wel hard op zoek. Want de softshell is niet meer warm genoeg. Ik ga voor de zekerheid nog even rondvragen in m'n vriendenkring, misschien heeft iemand nog wat liggen. Zo niet, dan ga ik toch maar even wat halen ergens. Of bestellen.

Iemand nog een goede tip? Winterjas, meisje maat 128?

vrijdag 3 november 2017

Inkomsten oktober

Niet iedereen vindt dit de meest interessante posts. Toch plaats ik ze, omdat ik aan het begin van het jaar toegezegd heb om dat te blijven doen. Bovendien kun je zo zien dat ik ook gewoon heel lekker normaal ben, en het soms van de kleine inkomstenbronnen moet hebben om te kunnen aflossen. Misschien wel net als jij! 

Op het laatste randje van oktober verkocht ik nog twee babyslaapzakken, voor 10 Euro. De 'waardeloze buggy' leverde nog 3 Euro op. Totale verkoop dus 13 Euro. Gelukkig had ik mijn jaardoel al eerder in het jaar gehaald, anders zou ik dit echt een triest bedrag vinden!

Dit geld stort ik op de spaarrekening voor een volgende hypotheekaflossing. Er staat nu 225 Euro op. Dus nog even doorsparen voor de 1000 ;)
Inmiddels heb ik ook niet veel meer te verkopen denk ik, dus ik moet het ergens anders vandaan halen.

Misschien probeer ik nog even wat extra spaargeld binnen te harken door een extra bespaar-challenge te doen. Voor mezelf dan! Ik denk er nog even over na..



Qua panelwizard heb ik met een aantal onderzoeken meegedaan. Een onderzoek 'doneerde' ik aan de wederopbouw van Sint Maarten. De andere onderzoeken leverden me tussen de 2-3 Euro op. In december verwacht ik weer een uitbetaling daarvan. (tweemaal per jaar, ongeacht de hoogte van je verdiensten) Hier staat nu 23 Euro klaar.

De maand september was 'zozo' voor de euroclix, maar oktober maakte een hoop goed. Er kwam in een klap een hoop clix binnen door mensen die zich via mijn linkje aangemeld bleken te hebben. Inmiddels zit ik ruim over de 5800 clix heen. Eerder wilde ik het inleveren bij 5000, om zo de 70 Euro te incasseren. Maar nu ik er in korte tijd 'dik' overheen ben gegaan, ga ik proberen om geduldig te zijn en door te sparen voor 10.000 clix (=150 Euro). Ik hoop binnenkort nog wat clix van onze liefde-trip naar Praag binnen te krijgen.

Hoe liepen jouw inkomsten in oktober? Nog leuke knallers?



woensdag 1 november 2017

Snacks voor kinderen, duur?

Als je mij een beetje kent of hebt gevolgd, weet je dat ik besparen belangrijk vind. Maar dat niet alleen, ook gezondheid en milieu tellen bij mij mee in mijn aankopen en gedrag. Ik maak bewuste keuzes.

Wanneer ik zie of hoor wat kinderen meekrijgen naar school ben ik heel erg verbaasd. Het grootste deel van de klas krijgt elke dag een pakje drinken mee, en een koek voor in de pauze. Blijkbaar vindt de school het ook een beetje te gortig, en daarom is er een verplichte water-dag. Er zijn ook twee fruit-dagen, maar wat ik van mijn kinderen terughoor is dat lang niet iedereen zich daaraan houdt. Wat extra opvalt is dat kinderen die in moeilijke financiële situaties zitten juist altijd snacks en pakjes drinken meekrijgen. Terwijl daar dus echt wel wat winst op valt te behalen.
Bovendien 'moet' je toch ook elke dag wel een stuk fruit eten, dus die heb je dan maar vast binnen. Is mijn idee in elk geval.

Mijn kinderen krijgen een grote bidon water mee, en een stuk fruit voor de eerste pauze. In de lunchpauze opnieuw water, en een bak met boterhammen. Water is voor het gemak gratis, en een stuk fruit kost ongeveer 0,30 Euro per stuk.

Ik bedacht me dat dit ook wel veel geld moet schelen in de boodschappen. Stel dat je kind elke dag een pakje en een koekje meeneemt naar school? Daar krijg je ook een flinke afvalberg van, en het kost best wel wat geld.

Hoeveel kost dat?

Daarom even een simpel rekensommetje (ik reken nu voor een pauze per dag).

Stel je koopt de goedkoopste pakjes bij de Appie. Appeldrink, 10 stuks voor 1,19 Euro.
Daarnaast heb je nog koek nodig, bijvoorbeeld pauzekoeken. 6 portie-verpakkingen voor 1,19 Euro. Of eigen merk koekrepen, 5 voor 1,29 Euro.

Voor het gemak ben je aan drinken elke week 0,60 Euro kwijt. Aan koek ben je nog eens 1,29 Euro kwijt. Dus 1,89 Euro per week.


Natuurlijk weet ik wel dat de meeste ouders hun kind niet elke dag hetzelfde meegeven, en ook wel op de aanbiedingen letten. Toch lijkt het niet veel goedkoper te kunnen dan dit. Als je een beetje afwisselt qua merk dan ben je soms toch iets duurder uit lijkt het.

Vaker zie ik kinderen met Capri-Sun, dat is 10 pakjes voor 3,49 Euro. Tel daar de koekrepen bij op dan ben je al 3,04 Euro per week kwijt aan drinken en eten.

Er zijn totaal 40 weken school. Als je de helft van het jaar de goedkope variant doet, en de andere helft van het jaar de duurdere. Dan zit je op 20x3,04 = 60,80 Euro. Plus 20x1,89= 37,80.
Totaal 98,60 Euro per jaar aan pauzesnacks voor je kinderen.

Vergelijk dat met 60 Euro voor fruit en water (40x 1,50 Euro).

Ja, er valt dus wel wat winst te behalen. Een winst van slechts 40 Euro. Lang niet zoveel als ik had gedacht!

Maar als je rekent dat elk kind toch nog een stuk fruit zou moeten eten op een dag, dan is het natuurlijk extra kosten bovenop je noodzakelijke boodschappenbudget.
Toch is er vooral nog winst te behalen voor de gezondheid van je kind. Dat moet je ook niet verwaarlozen, maar valt niet in geld uit te drukken.

Heb jij wel eens uitgerekend wat de snacks voor je kinderen of jezelf aan extra geld kosten? Vind je dat de moeite waard of niet?