donderdag 30 april 2015

Opruimen na je aankopen

Een aantal weken geleden deed ik mee met een soort opruim-challenge. Elke dag een ding meer weggooien dan de dag ervoor. En als je dingen kocht, moest je net zoveel items weer extra uit je huis verwijderen. De uitdaging was een eitje, tot ik naar de Ikea ging :)
Uiteindelijk heb ik het opgegeven voor het einde van de week. Het lukte me niet om er op een verplichte manier aan mee te doen. Ik kan best opruimen, en dingen wegdoen. Maar dat kan wanneer ik er tijd voor heb, en dat is niet elke dag.

Na Koningsdag heb ik dus 31 dingen extra in huis opgenomen. Nu zou ik dus minstens zoveel spullen ook weer uit huis moeten verwijderen, volgens een bepaalde filosofie. Pfff dat is me een uitdaging. Dat juk wil ik mezelf dus ook niet opleggen.

Ik ben al wel grondig door de speelgoedkist heen gegaan en heb wat spullen verwijderd, op marktplaats gezet of in de kliko gedaan. Ik heb een bordenset aan iemand beloofd en ik ben nog van plan wat boeken en cd's op te ruimen. Kinderkleding gaat vanzelf, als ze eruit zijn gaat het weg of blijft het tot de volgende liggen.

Doe jij dat consequent? Net zoveel wegdoen als je hebt bijgekocht?

woensdag 29 april 2015

Koningsdag-knaller

Ik heb nagedacht over wat nou mijn knaller van Koningsdag is. Welk item was echt zo goedkoop, of zo geweldig of ... dat het die naam verdiend?

Het tosti apparaat, met uitneembare platen voor slechts 1 Euro, is een topper. Mits hij goed werkt. (ik heb het nog niet helemaal uit kunnen proberen)
De bijna nieuwe Puma's voor mn dochter voor 2 Euro maakten me ook erg blij.

Mijn zoon is het meest blij met zijn skateboard van 0,50 Euro en dochter is blij met de zingende Barbie voor 2,50 Euro. Die laatste was een cadeautje van opa, haha. Haar prinsessenkroon voor 0,25 Euro is ook erg leuk.

Miskoop is mogelijk de buitenlamp. Ik dacht dat hij een bewegingssensor had, maar het blijkt een dag/nacht sensor te zijn. Eens kijken of dat ook te gebruiken is bij ons om het huis.

Al met al durf ik de term Koningsdag-knaller nog niet toe te wijzen. Eerst een tosti maken.

Met welke aankoop op de vrijmarkt ben jij het meest in je nopjes? Wat was het, en waarom ben je er zo blij mee?

dinsdag 28 april 2015

De vangst van Koningsdag

Van tevoren ging ik goed doordacht op pad. Ik had een lijstje gemaakt met items die we zouden kunnen gebruiken. Ik had de maten van de kinderen opgeschreven, zodat ik niet met het verkeerde voor het verkeerde seizoen zou thuiskomen. Ik had briefjes van 5 Euro opgescharreld en zoveel mogelijk kleingeld.

Al met al nam ik rond de 30 Euro mee naar de vrijmarkt. Dit ging bijna op!
Dat had ik niet verwacht, want ik heb geen grote items gekocht. Mijn duurste ding was 2,50 Euro.

De enorme berg spullen die ons huis zo binnenkwam is schrikbarend, maar het zijn bijna allemaal nuttige dingen.

Wat heb ik gekocht?
Voor de kinderen:
6 paar schoenen (totaal 8 Euro)
2 zomerjassen en een winterjas (5 Euro)
Een t-shirt met bolero
Speelgoed: boek met geluid, auto's, skateboard, tractor voor in de tuin, zwaarden en schild,
knutselspullen, kroontje
dekbedovertrek (nieuw) (2 Euro)
een opstapje voor in de wc (1,50 Euro)

Voor ons/mezelf
een sjaal (nieuw), een lamp voor buiten, tosti ijzer, dienblad, 2 gratis mandjes voor in lades.

Het skateboard en de zingende Barbie staan er helaas niet op. Toch krijg je zo wel een indruk van de hoeveelheid ;) 

Ruim 31 dingen voor minder dan 30 Euro. 

vrijdag 24 april 2015

Oranjegevoel

De winkels liggen vol met oranje kleding, zonnebrillen, petjes, schorten, bloemen en meer. Je kan je helemaal in het oranje of rood-wit-blauw steken voor Koningsdag. Elk jaar opnieuw!

Ik ben zeker fan van het koningshuis, maar ik ga echt geen geld besteden aan een outfit voor die dag. Zelfs een tientje zou me al overdreven lijken. Ik besteed dat geld liever aan andere dingen. Bovendien houd ik niet van dingen die het hele jaar in de kast liggen te wachten tot ze weer gedragen kunnen worden ;)

Ook mijn kinderen hebben geen (gekochte) oranje kleding. 
Vanmorgen was het dus ook zoeken naar een passende outfit voor de Koningsspelen.

Maar wie koopt dan wel die spullen in de winkels? Blijkbaar is er markt voor, anders zou het er niet liggen denk ik. 
Koop jij zulke outfits? Of ken je mensen die dat leuk vinden? 

donderdag 23 april 2015

Vrijmarkt

Het is bijna Koningsdag! Een van mijn favoriete dagen in het jaar om koopjes te scoren.
Eerdere jaren ben ik er al zeer goed geslaagd voor autostoelen, kinderkleding en speelgoed.
Ik maak meestal een lijstje, zodat ik gericht kan zoeken. Vaak ga ik met m'n vader, dus dat helpt hem ook.

Dit jaar ga ik op zoek naar zomerjasjes voor de oudste twee, en ook winterjassen. Ik zou wel een keukenmachine, blender en tosti ijzer willen scoren. En wat stoer speelgoed voor mijn oudste zoon. Reserveschoentjes voor de oudste twee zijn ook handig. Hmmm m'n lijst wordt steeds langer.

Soms denk ik ook wel eens, als ik nou alles wat ik weggeef/wegdoe in een jaar opspaar.. Dan kan ik ook gaan zitten verkopen! Maar verkopen en tegelijk koopjes scoren gaat niet. En bovendien ben ik liever snel van m'n spullen af, nadat ik heb besloten dat het weg kan. 

Wat ga jij dit jaar doen? Verkopen of kopen op de vrijmarkt? En weet je al wat je zoekt?

vrijdag 17 april 2015

Stilstand

Alles stond hier stil de afgelopen weken. De een na de ander was ziek, dus geen blogtijd voor mama. Wel continue een volle wasmachine en zo blij met m'n droger! 
Volgende week vol goede moed weer proberen tijd te vinden :) 

zaterdag 11 april 2015

Nodig? Hebben, willen?

Gek, hoe je bepaalde dingen denkt 'nodig' te hebben. 
Een vriendin van mij heeft een prachtige leren handtas, waarin een kleiner bijpassend schoudertasje zit waar je alle vrouwendingen (sleutels, pasjes en telefoon etc) altijd in stopt. Ga je shoppen, dan heb je dus altijd een (mooie!) eigen leren boodschappentas bij je.
Sindsdien heb ik het gevoel dat ik die tas ook zou moeten hebben! Mijn tassen voldoen niet, en ik heb zoiets ook nodig. Toch?! Ja, ja, ja, zegt mijn gevoel. Maar toch houdt de prijs me tegen. Tja nodig? 

Ook als ik in een winkel als de Xenos loop, of de Hema, zie ik allemaal dingen die ik 'nodig' heb. Mooie potten, kaarsen, stickers, cadeaupapier, accessoires, nieuwe kussenhoezen en ga zo maar door. Hebben hebben hebben...

Als zelfs ik deze gevoelens al heb. Ik: bewust (be)spaarder, consuminderaartje, hypotheekvrij willen zijn-dame en een tikkeltje te zuinig (soms).. Hoe zal dat dan met de rest van de mensen zijn?
Heb jij er ook last van?

vrijdag 10 april 2015

Mini kas

Ik heb twee jaar geleden een vierkante meter moestuin gekocht. Aan het eind van het seizoen heb ik er toen een overkapping voor kunnen kopen. Een soort uitvouw-tentje van stevig plastic. 
Deze heb ik toen niet kunnen gebruiken. 

Maar nu heb ik 'm tevoorschijn gehaald, en dit is het resultaat! Het ziet er schattig uit vind ik. Nu de nachten nog wat fris zijn, zet ik het erover heen.
En overdag in het zonnetje lekker even luchten. 

Heb jij ook een kas(je) voor je moestuin?

dinsdag 7 april 2015

Moestuin onkruidvrij

De grotere moestuin is afgelopen weekend onkruidvrij gemaakt en omgespit. Met dank aan man en kinderen! 
Daarna heb ik het stuk bemest met speciale mest voor groente en fruit. (Geen idee of dat echt nodig is..) 

De braamstruik die ik van m'n schoonfamilie kreeg staat erin, dus het begin is er. 

Foto's komen later!

zaterdag 4 april 2015

Planning

Bezig met de laatste hand leggen aan de moestuin planning.

Ik heb 2 plekken voor moestuinen. 
Een vierkante meter moestuinbak, met 16 vakjes.
En een vaste plantenbak die net wat groter is, maar zonder raster uiteraard. 

Ik hoop dat mijn AH moestuinen 'aubergine' en 'paprika' en 'aardbei' nog gaan opkomen. Ik heb ze wel meegenomen in de planning. Zo niet, dan zet ik er wat anders in.







donderdag 2 april 2015

Work in progress

Het begin is er...
Hopelijk komend weekend meer, mits het weer meewerkt..

Waar doen ze dat toch van?

Het lijkt wel alsof het in de mens gebakken zit, een beetje jaloezie. Vaak genoeg praten mensen over andere mensen, en zijn ze in werkelijkheid een beetje jaloers. 'Waar doen ze dat toch van?' is een veelgehoorde opmerking.

Buren in onze oude wijk, besteedden absoluut geen geld aan de inrichting van hun huis. Overal hingen spaarlampen aan een draadje, en alleen de hoognodige dingen werden nieuw gekocht. Toch hadden ze een mooie auto, en gingen twee keer per jaar naar een ver land op vakantie. Als je nooit binnen zou zijn geweest, zou je kunnen denken 'Waar doen ze dat toch van?'. Maar eenmaal binnen, besef je je dat het gewoon een kwestie is van keuzes maken. Je kunt niet alles doen, je moet kiezen.

Bij ons denken mensen ook wel eens, 'waar doen ze het van?' Zij werkt niet, en toch een mooi huis in een goede wijk kunnen kopen. Regelmatig voel ik me ook onwijs bevoorrecht als ik ons huis binnenstap. Ik ben nog jong, maar mag al wel in zo'n mooi huis wonen. Voor veel mensen misschien een toekomstdroom.
Uiteraard, mijn man heeft een prima baan en kan ons gezin goed onderhouden. Dus dat is een mooi begin. Maar wij zijn altijd zuinig geweest als stel. Onze vakanties zijn weinig buitensporig geweest. In mijn studententijd had ik een bijbaan zodat ik niet hoefde te lenen. Ik spaarde zelfs. Na mijn studie zijn we redelijk op hetzelfde niveau blijven leven als daarvoor. Toen ik werkte en we nog geen kinderen hadden spaarden we mijn salaris helemaal, omdat onze droom was om ooit een huis in een betere buurt te kopen. Ook nu kiezen we ervoor om niet alle kleding van de kinderen nieuw te kopen. Ik word heel blij van een paar schoenen voor twee euro, of een espressoapparaat van vijf euro. Voor onszelf hoeft ook niet alles nieuw te zijn, maar dat is wat lastiger merken we.

Het is een kwestie van keuzes. Keuzes die je vroeger hebt gemaakt, en keuzes die je nu maakt. Zelfs als je er vroeger een potje van hebt gemaakt, kun je vandaag nog beginnen om goede keuzes te maken! Dus probeer het gewoon. Begin nu met het maken van goede keuzes, en je zult er over een paar jaar heel tevreden op terugkijken.

woensdag 1 april 2015

Kinderen en geld

Mijn kinderen zijn nog klein. Ze snappen het nog principe van geld nog niet helemaal.
Inmiddels weten ze dat papa elke dag gaat werken, zodat we geld op onze bankrekening krijgen. Als papa niet zou werken krijgen we ook geen geld op de bankrekening, en kunnen we niet pinnen voor de boodschappen of ons huis betalen. Ze weten ook dat ons huis het grootste deel van ons inkomen kost, en dat de rest voor kleding, boodschappen etc is. Ze weten inmiddels dat niet iedereen even veel geld heeft. En dat daarom ook niet iedereen een even groot huis heeft.

Toch denkt de oudste dat we alles zouden kunnen kopen, als we dat zouden willen. Dus afgelopen week probeerde ik haar uit te leggen dat papa hard werkt, en dat we nu geld overhouden en sparen. Maar dat we nog steeds niet alles kunnen kopen wat we willen.
Ik vertelde dat we dit jaar moeten kiezen. Kopen we een nieuwe keuken, kopen we een andere auto of gaan we de dakkapel kopen en mooie kamers op zolder maken?
Wat zou jij kiezen, vroeg ik haar. Een nieuwe keuken! Want dat leek haar wel mooi.

Daarna heb ik uitgelegd dat wij kiezen wat wij denken dat het belangrijkste is. Dus wij besloten om de dakkapel te kopen en twee slaapkamers te maken. Zodat ze niet meer met haar broertje op een kamer hoeft. Dat vond ze bij nader inzien toch ook wel een heel goed idee. "Want wij slapen niet even lang, he mama?"