dinsdag 21 november 2017

The big picture

Iemand vroeg aan mij: "Wat is nou eigenlijk het grotere doel achter het versneld aflossen van je hypotheek? Ga je daarna weer luxe leven of blijf je leven zoals nu?"

Dat vind ik leuke vragen! Altijd weer even goed om dingen op een rijtje te zetten, vooral voor jezelf, maar soms ook voor anderen.

Ons doel is om ruim voor 2038 onze aflossingsvrije hypotheek te hebben afgelost. Dan vervalt onze hypotheekrente aftrek op dit hypotheekdeel. Sowieso wordt de aflossingsvrije hypotheek nooit afgelost als je er zelf niks aan doet, dus het is een blijvende schuld. Een langdurige lening. Dat willen wij niet. Wij willen ervan af, liefst zo snel mogelijk!

Om dit te kunnen doen moeten we op sommige punten zuinig leven. Is dit erg zwaar? Valt reuze mee. Het is een kwestie van keuzes maken. Ik heb een aantal dingen op een rijtje gezet die wij doen om extra af te kunnen lossen.
Er zijn ook beperkingen. Jaarlijks mag je 10% boetevrij aflossen. Sommige jaren kunnen we dat niet eens halen omdat er andere uitgaven zijn. (zoals een andere keuken, of de eerdere verbouwing)

Wat is het grotere plaatje?
Wij willen graag lagere maandlasten hebben zodat we meer vrijheid hebben om keuzes te maken die wij belangrijk vinden. Ik denk aan: vrijgevig zijn, minder werken, vrijwilligerswerk doen, de kinderen ondersteunen bij hun studie etc.


Welke richting we dan kiezen weet ik nu nog niet. Het ligt eraan waar we staan in het leven op dat moment. We willen in elk geval de vrijheid hebben om andere keuzes te kunnen maken. Om niet mee te gaan in de ratrace van het leven. Niet per se meer spullen of een groter of mooier huis (hoewel het soms heel verleidelijk is!).

Dus gaan we luxer leven zodra we klaar zijn? Ik denk het niet. Gaan we het vieren? Dat denk ik wel. Want het is toch een enorme mijlpaal. Ik weet zeker dat we andere keuzes kunnen en zullen gaan maken.

Voor de duidelijkheid: ernaast hebben we nog twee hypotheekdelen die er nog over blijven nadat de aflossingsvrije is afgelost. Dus flink minder gaan werken zit er nog niet in.

Wat is jouw grote doel? Wat doe je als je het bereikt hebt?

9 opmerkingen:

 1. Leuk om eens over te schrijven. Het aflossen is een groot doel, maar ook een beleggingspot opbouwen waar een (groot) deel van onze uitgaven mee betaald kunnen worden.
  Ik zou ook zeggen dat we dan hetzelfde blijven leven als nu, maar ik denk dat het dan nog lastiger dan nu is om gedisciplineerd te blijven, dus garanderen kan ik dat niet... :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Life changes! Dus garanderen kan ik het zelf ook niet ;)

   Verwijderen
 2. Een blogpost naar mijn hart! :) Het creëren van meer vrijheid is voor mij het hoofddoel.Daarbij zou stoppen met werken niet eens direct het doel zijn, maar dat de mogelijkheid er is, geeft al zoveel voldoening!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is nou net de reactie die ik volledig onderschrijf! :-)

   Verwijderen
  2. Klopt, het gaat om de vrijheid en de mogelijkheden die je creeert.

   Leuk dat jullie er zo in staan!

   Verwijderen
 3. Helemaal met je beredenering eens: het gaat om de vrijheid die je voelt zodra het is afgelost, niet om de mogelijkheid een groter huis te kopen. Wij hebben net ons eerste huis gekocht, daar wil ik ook een mooi versnel aflossen plan voor gaan maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je een huis hebt gekocht en meteen een plan wilt maken voor het aflossen!
   Dat is vrij uniek.
   Goed bezig en succes ermee!

   Verwijderen
 4. Ik lees zo vaak dat mensen zichzelf veel ontzeggen om af te lossen, zodat ze op hun oude dag lage lasten hebben of misschien eerder kunnen stoppen met werken. Zelf ben ik ernstig ziek geweest en dan word je met je neus oo de feiten gedrukt: misschien komt er wel geen later. Vergeet vooral niet nu te leven en te genieten. Als ik een aflossingsvrije hypotheek zou hebben, zou ik die uiteraard wel aflossen, maar die hebben we niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. financiele reserveringspotjes op orde hebben en daarna eventueel de hypotheek versneld aflossen (annuitair dus wordt sowieso al afgelost) we ontzeggen onszelf helemaal niets (al zal een ander daar wat anders van vinden aangezien we in nl op vakantie gaan, nauwelijks uit eten of bestellen etc :p wel weer veel dagjes weg, met eigen eten mee haha) ach ja zolang de spaarpotjes langzaam blijven vullen ben ik tevreden :) verder zien we wel hoe t loopt. enige echte doel is geen extra schulden maken naast de hypotheek dus zelf alles kunnen bekostigen

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!