donderdag 31 maart 2016

Moestuintje op je balkon

Om mij heen zie ik weer iedereen als een gek moestuintjes verzamelen van de AH. Leuk natuurlijk.
Blijkbaar had niet iedereen mijn vorige blog gelezen, want ik raadde aan om nog niet meteen alles te zaaien ;) 
Maarja, ik weet zelf ook hoe dat kan gaan. De kinderen zijn zo enthousiast, en dan doen we het dus maar gewoon. Gevolg? De plantjes beginnen al behoorlijk uit te lopen en moeten binnenkort verplaatst worden naar een grotere pot, en misschien ook naar de tuin.



Natuurlijk heeft ook niet iedereen een tuintje. Goed nieuws, ook in potten kan je wat groente kweken! Dus maak wat ruimte op je balkonnetje en zet er over een tijdje de potten neer.

Welke dingen kan je goed in potten kweken? Cherrytomaten bijvoorbeeld. In een grote pot kan je wel 4 of 5 plantjes kwijt, lekker ver uit elkaar, en als ze groter worden moet je ze ondersteunen met stokken. Dat is vanwege het gewicht van de plant zelf, en later de tomaatjes.
Doperwten of sperziebonen kan je ook met een stuk of 4-6 in een pot zetten, en met stokken omhoog leiden. Zo heb je niet heel veel ruimte nodig.

Ook een enkele courgetteplant kan je in een pot doen. De plant blijft stukken kleiner dan normaal, maar ook hier komen wel courgettes aan. Geef de plant af en toe wat bijvoeding in de vorm van mestkorrels of plantenvoeding en dan kan hij prima groeien in een grote pot.

Wortels hebben minimaal 20cm diepte nodig, en het liefst lekker 'los' zand. Wortels houden niet van tegenstand. Hoe losser het zand, hoe dieper de wortel kan gaan. Let op dat 1 plantje ook 1 wortel wordt.

Heb je alleen een vensterbank? Beperk je dan tot de tuinkruiden (peterselie, basilicum, tijm, bieslook). De 'nieuwe' moestuintjes hebben niet zoveel kruiden als de vorige serie. Misschien heb je nog wat bewaard van vorig jaar?
Eventueel kan in de vensterbank ook een kleine paprikaplant kwijt. Zelf is het mij nog niet gelukt om een paprikaplant op te kweken, maar ik heb er ooit een gekocht bij de AH. Deze heeft ons anderhalf jaar voorzien van kleine rode paprika's, heel erg leuk.

Buiten plaatsen

Pas na 14 mei moet je je potten op het balkon of je planten in de volle grond buiten plaatsen! Dit is omdat er voor die tijd nog kans op vorst is. Kleine plantjes kunnen dat echt niet hebben, en gaan er dood van. Dag oogst...
Als je veel tijd hebt kun je de plantjes overdag wel lekker buiten zetten, mits je ze 's nachts weer binnen zet.

Heb jij al moestuintjes ingezaaid? Of ben je al binnen aan het 'voorzaaien' voor het moestuinseizoen?

woensdag 30 maart 2016

400ste blogpost

Gister verscheen mijn 400ste blogbericht online!


Mijn eerste bericht verscheen in september 2012. In de afgelopen 3,5 jaar heb ik bij tijd en wijle heel weinig geblogd, en het laatste jaar weer een stuk regelmatiger.
Tussen 2013 en 2014 heb ik zelfs bijna een jaar lang niks geschreven. (Oeps) Maar de voornaamste reden daarvoor was onze verhuizing, de verbouwing en nogmaals een verhuizing, daarna de moeizame zwangerschap van de jongste. Soms heb je natuurlijk last van verminderde inspiratie, of is het gewoon lekker actief met een gezin met drie kinderen.

Vanaf 2014 was ik weer vaker online te vinden en in 2015 heb ik met grotere regelmaat artikelen kunnen posten, en groeide ook mijn aantal volgers en vaste meelezers. Enorm gezellig, want het voelt toch een beetje alsof je mensen kent. Als jij hun blog leest, en zij de jouwe, en je op elkaar reageert kweekt dat toch een beetje een band, vind ik.

Hoe kijk jij daar tegenaan?

dinsdag 29 maart 2016

Kappers en besparen


Mijn man heeft al jaren een vaste kapper, en is er heel blij mee. Maar mannen hebben vaak kort haar, en moeten dus relatief vaak naar de kapper. Behoorlijke kostenpost op jaarbasis. Nu heb ik inmiddels drie mannen in huis, dus dat is nogal wat. Gelukkig laat mijn man zijn haar inmiddels weer wat groeien. Nadat hij sinds dat besluit 3x in korte tijd is geweest- om het model aan te passen voor lang haar- hoeft hij nu een tijdje niet meer.

Mijn oudste zoon is geen fan van de kapper, dus gaat ook weinig. Maar zijn haar groeit erg snel. Een knipbeurt bij de kapper kost toch tussen de 10-17 euro heb ik gemerkt. En hij vindt het vreselijk! Dus vaak heeft hij een overdadige haarbos, met allemaal zand uit de zandbak erin. Dankzij een gratis tondeuse van iemand op de weggeefgroep kan ik zijn haar nu gratis bijwerken. Ik heb inmiddels door hoe het met zijn haar werkt. Bovenop iets langer, en de zijkanten lekker kort. Goedkoop dus. Denk dat dit 50 Euro per jaar oplevert.

Peuterzoon deed ik wel eens naar de thuiskapper bij een vriendin. Kost ongeveer 7,50 Euro. Maar ook hij vindt het vreselijk. Dus ik ga hem ook maar de volgende keer met de tondeuse bewerken, kijken hoe dat bevalt. Nu hij wat ouder wordt vind ik het niet meer zo raar staan, een kort koppie.

Dochter gaat graag naar de kapper, maar heeft lang haar, dus gaat eigenlijk nooit. Recht afknippen aan de achterkant, dat kan ik zelf wel. Maar als ze een keertje kort zou willen, waag ik me er niet aan hoor. Dan gaan we mooi naar de kapper.

Ik zit er wel eens over te denken om een cursus knippen te volgen. Stel dat je nou eenmalig een investering doet in een knipcursus, maar dan totdat je kinderen tiener zijn (vermoed ik) ze zelf kunt knippen. Dit zal heel wat geld besparen. Tot nu toe heb ik zelf nog weinig talent voor knippen ontdekt. Recht knippen en de tondeuse, verder gaat het bij mij niet.

Knip jij je familieleden zelf? Heb je een cursus gevolgd of bijvoorbeeld op YouTube gekeken hoe het moest?



maandag 28 maart 2016

Schoolspullen kleuters

Iedereen die kleine kinderen op de basisschool heeft weet dat er extra kosten bij komen kijken. Broodtrommels raken wel eens kwijt, flesjes gaan kapot of handschoenen raken (ALTIJD) kwijt. Dan heb je nog zo'n rugtasje wat het grove geweld van een basisschool moet zien te overleven, en dat gaat lang niet altijd goed.

Mijn zoon van 4 zit al sinds 2,5 jaar op de peuterspeelzaal. In die jaren tot en met nu heeft hij al twee rugtasjes versleten. De derde begint nu (sinds december in gebruik) zo hard te slijten dat die het vast ook niet tot einde schooljaar redt.
Dochter van 6 is nu aan haar 4e rugtasje bezig sinds de peuterspeelzaal. Pff ik vind het nogal wat. Het lijkt niet echt uit te maken of je een duurdere (15 Euro) koopt bij bijvoorbeeld Hema of een 'El Cheapo' bij de action of zeeman (4-7 Euro). Hoewel die van de Hema het misschien wel een jaar heeft gered...


Ik kocht vanmorgen dus weer snel een goedkoop rugzakje bij de Zeeman, om de kapotte van dochterlief te vervangen. Maar eenmaal thuis bedacht ik me dat ik het eigenlijk zat was. Goedkope rugtassen die niet lang meegaan. Slecht voor de portemonnee, voor het milieu en ook niet handig voor mijn tijd. Want ik moet steeds op zoek naar een vervangend exemplaar.

Dus tijd voor een nieuwe tactiek. Deze goedkope breng ik terug en ik koop een goed exemplaar. Online aan het zoeken geslagen naar een katoenen versie. Meteen een voor zoon en een voor dochter gehaald. Nu hoop ik dat het helpt en we de komende jaren vooruit kunnen.
Ik laat je weten hoe ze bevallen!

Waar haal jij tassen voor je kinderen? Hoeveel hebben zij er al versleten? Of jij?

zaterdag 26 maart 2016

Woonverzekeringen oversluiten

Het loont toch!
Al een paar jaar kijk ik aan hoe elk jaar de premie van mijn woonverzekeringen omhoog gaat. Dit jaar 30 Euro zag ik. Bij ons is dit de inboedel, de opstal en de aansprakelijkheidsverzekering.
Ik heb deze verzekering al een paar jaar, en ik ben er op zich wel blij mee, omdat hij zo lekker duidelijk is. Gewoon in Nederlandse taal, zonder omhaal, kan ik de polisvoorwaarden vinden. Daar houd ik van.

Maar gevoelsmatig is het best duur. Per jaar ruim 400 Euro. Eigenlijk wil ik een wat ruimere dekking, bijvoorbeeld voor glas erbij, omdat de kinderen toch wel eens wat wild kunnen doen.
Sinds we 5 slaapkamers hebben ipv 4, moet ik dat eigenlijk ook aanpassen op de polis zag ik. En hierdoor zou de premie wel met 100 Euro stijgen. Bah! Eerlijk gezegd vind ik dit ook wel krom. Waarom zou een extra slaapkamer betekenen dat ik meer dekking nodig heb? In ons geval hadden we al die spullen al, en is er alleen een kind apart gaan slapen ipv met z'n tweeën op de kamer. Meer kamers betekent niet automatisch meer inboedel, is mijn idee.

Dus ik heb een paar aanbieders geprobeerd, oa via euroclix, maar ik was niet goedkoper uit. Soms zelfs duurder. Toen bedacht ik me dat op independer vaak meerdere aanbieders worden vergeleken. Niet alle, maar wel veel meer dan ik er nu uit m'n hoofd kan bedenken.

Ik vulde alle gegevens in, ook die extra slaapkamer en glasdekking. Nu kan ik ten opzichte van de huidige premie, wel 60 Euro besparen per jaar. Laat staan voor die extra slaapkamer erbij. Ik ga dus mijn huidige verzekering opzeggen, en die nieuwe accepteren. Eindelijk gelukt!

Heb jij je woonverzekeringen wel eens overgesloten? Wist jij dat je je polis moet aanpassen na een verbouwing?

vrijdag 25 maart 2016

Fan van de mini-bieb

Heb je er wel eens van gehoord? Van de mini-bieb? Ik ben er fan van.
Wij hebben er een bij de kinderboerderij hangen, hier staat een mix aan volwassenboeken en kinderboeken. Ook is er eentje ergens in de straat, bij een huis. Hierin zitten vooral kinder- en tienerboeken. Op een pleintje in de buurt van een paar supermarkten zit er ook een sinds kort, hierin zitten vooral boeken voor volwassenen. Ik zie er ook vaak 'zwerfboeken' in zitten, daar staat een code in die je op internet kunt opzoeken. Zo kan je zien waar een boek vandaan komt.

Ik vind het een heel leuk initiatief. Het is dus een klein hokje waar een aantal boeken in staan. Die mag je lenen of ruilen. Zo blijft er altijd wat in staan eigenlijk.
Ik ben er al een paar keer langs gewandeld met de kinderen om wat uit te zoeken. Hartstikke leuk. Zo hoef ik niet helemaal naar de verre bibliotheek toe, en is er toch nieuw leesvoer in huis.

Ik heb een paar boeken over dieren geleend. Een boekje over plassen op de wc gehouden, maar uiteraard geruild tegen een paar andere boeken die mijn kinderen niet leuk meer vonden. Echt handig. En je bent nooit te laat met terugbrengen, want niemand controleert iets. Eigen verantwoordelijkheid wordt er van je verwacht. Fijn! Want ik ben tenslotte volwassen.

Je kunt op de bovenstaande site ook kijken of er een mini bieb bij jou in de buurt is. Of jezelf aanmelden als je een minibieb wilt beginnen. Als ik nog eens klusinspiratie krijg ga ik er misschien wel een in elkaar knutselen voor bij ons huis.
Al met al past dit helemaal bij duurzaam omgaan met je spullen, en lenen/delen/ruilen met elkaar. Leuk toch!

Ben je zelf wel eens bij een minibieb geweest? Zou je er eentje in je buurt willen opzetten?

donderdag 24 maart 2016

Nieuwe tuinset

We zijn al 1,5 jaar aan het rondkijken voor een nieuwe tuinset. Wij hebben nog nooit een tuinset gekocht, en doen het al jaren met restjes die we hebben gekregen. Wat op zich best prima was. Nadat afgelopen zomer opnieuw een stoel kapot ging werd het steeds dringender.

Klinkt niet echt bespaarderig he, een nieuwe tuinset? Klopt!
Uiteraard heb ik ook op marktplaats gekeken, maar daar vind je alleen van die goedkope plastic spullen, die ik niet wil. Ik heb al een tijdje geld gereserveerd staan voor de tuinset, bij elkaar gespaard van marktplaatsverkopen de afgelopen jaren. Dus het geld lag al te wachten. Maar het kwam er steeds niet van om een set te halen.
Of we vonden het niet mooi, of we vonden het te duur en wilden tot de sale wachten. Maar die sale kwam niet, en toen opeens was het winter. Geen tuinspullen meer te krijgen natuurlijk.

Maar eindelijk is het gelukt, komende vrijdag wordt het bezorgd. Online een mooie aanbieding gevonden dankzij een tip van een vriend (you know, who you are). Een eettafel en vier stoelen, die ook lekker naar achter kunnen. We gaan nog een bankje halen bij Ikea voor erbij, voor de kinderen etc. Klaar voor de zomer dus!

Heb jij wel eens een tuinset gekocht? Of zou je daar nooit je geld aan uit willen geven?

woensdag 23 maart 2016

De financien Q1

Het gaat goed met onze financiën. We liggen mooi op schema om het eerste kwartaal van 2016 goed af te sluiten. Even wachten tot het salaris is gestort, dan weten we het definitief.

De uitgaven voor de kinderen waren laag. Geen nieuwe kleding nodig gehad. Hoewel ik de H&M folder zag, en het uiteraard 'behoorlijk tot zeer verleidelijk' was om allemaal schattige spullen voor mijn kinderen te kopen, heb ik dat niet gedaan. Zo heb ik vast 80 Euro bespaard. (Voor mezelf vond ik er niks leuks tussen zitten, dus dat scheelt ook weer)

De uitgaven voor 'huis en klussen' waren slechts 40 Euro (prullenbak) ipv de gebudgetteerde 150 Euro dus dat houden we mooi over.

Wij hebben in ons budget ruimte voor maandelijkse kosten, maar ook voor kwartaaluitgaven of jaaruitgaven. Per kwartaal krijgen wij een afschrijving voor drinkwater bijvoorbeeld. Maar ook 'uit eten' en 'klussen' en 'kapper' bekijken wij per kwartaal. Omdat we deze uitgaven niet elke maand (willen) doen. Kinderbijslag komt natuurlijk ook eens per kwartaal binnen. Vandaar dat wij ook naar de kwartalen kijken.

We hebben een tijdje geleden onze kinderwagen verkocht, en daar kregen we nog 275 Euro voor. Dit geld hebben we op de hypotheekaflossing gezet. Samen met de marktplaatsverkopen zitten we alweer ruim boven de 300 Euro. Zachtjesaan begint er dus weer een volgende aflossing in het vooruitzicht te komen. Misschien wel sneller dan verwacht! We doen er ook echt ons best voor, dus dat maakt me trots.

Want eerlijk gezegd liep ik vanmorgen ook door de hema en dacht: oh leuke versiering voor Pasen. Oh schattige jurk voor dochter. Mooie sokken voor manlief, wat een leuke decoratie om je huis te pinmpen etc. En toen: "Ehh nee, Pasen is al bijna en we hoeven niks speciaals voor Pasen in huis te doen. Is ook zo. Al die andere dingen hebben we ook niet nodig. Geld lekker in je zak houden dus."
Zie, ook ik ben zeer menselijk hierin. Het is dat we zo'n scherp doel gesteld hebben voor onszelf, dat houdt mij ook scherp.

Kijk jij ook in kwartalen naar je financiën? Waarom wel/niet?

dinsdag 22 maart 2016

Scoupy uitgeprobeerd

Ik werd vorige week uitgenodigd voor een vriendin om met 'Scoupy' kennis te maken. Dit is een website waar je gratis en/of voordelig producten kan krijgen. Als ik lid werd, en een cashback aanvraag indiende voor een product dan kregen wij allebei 1 Euro extra uitgekeerd.

Dus ik dacht, lijkt me wel grappig. Ben lid geworden en kocht een potje appelstroop (favoriet bij mijn zoon). Hiervoor zou ik 1,23 Euro terugkrijgen, en dus nog 1 Euro extra. Totaal 2,23 Euro ontvangen dus.

Het werkt erg snel. Je kan via de website of via de app meedoen. Je maakt een foto van je kassabon. Let op -de hele kassabon- bij mij ging het de eerste keer ook fout omdat ik een stukje vergeten was. Dan krijg je heel snel een mailtje dat je aanvraag in behandeling wordt genomen. Een paar uur later is hij al geaccepteerd, en de volgende dag staat het al op je rekening. Scoupy, in een notendop.
Lekker snel en makkelijk. Momenteel staan er niet veel gratis producten meer op, tenzij je een kleine baby hebt of iemand ermee kent. Wel staan er aanbiedingen om dingen goedkoop te proberen, shampoo, chocola, drop etc.

Wil je ook lid worden en heb je belangstelling voor die extra euro korting? Stuur me dan even een mailtje: mama moneywize @ gmail .com (zonder de spaties!) Dan kan ik je de link met de uitnodiging sturen.

maandag 21 maart 2016

Ben ik een vrek?

Ik vermoed dat sommige mensen die mijn blog lezen, of die met mij vrienden zijn op Facebook, mij een vrek vinden. Dat komt wel eens naar voren uit commentaren.
Op zich vind ik het niet erg dat ze dat denken. Alleen het beeld klopt niet.

Ik drink nog steeds graag koffie (en lekkers) in restaurantjes met mijn gezin of met vriendinnen. Ik trakteer mijn vriendinnen graag op drankjes of dinertjes, zonder dat ze het ooit terug hebben gedaan. Ben ik dan nog steeds een vrek? Volgens mij niet. Ik deel graag uit, ik geniet van dingen en ik doe leuke dingen.
Ik doe het alleen niet elke week. En soms besluit ik om een bepaalde periode wat zuiniger aan te doen, omdat we wat andere doelen hebben.

Ik ben wel van mening dat wanneer je schulden hebt, je leeft van geleend geld. (koffiedrinkt, op vakantie gaat, shopt etc) In dat geval zou je het wat zuiniger aan moeten doen, om zo snel mogelijk je schuld te vereffenen. Dat is mijn persoonlijke mening, en daar mag alsnog iedereen wat van vinden.

Persoonlijk ben ik bereid om bepaalde dingen te laten om van mijn schulden af te komen. Zelfs van mijn hypotheekschuld, waarvan de meeste mensen vinden dat het geen echte schuld is. Maar daar denk ik zelf dus anders over. Een aflossingsvrije hypotheek vind ik hetzelfde als een studieschuld, autolening of lening bij familie. Daarom wil ik er zo snel mogelijk vanaf. Als dat betekent dat we een paar jaar goedkoop op vakantie gaan, of af en toe helemaal niet. Prima. Als dat betekent dat ik eens per half jaar of jaar uit eten ga met een vriendin, ipv elk kwartaal, ook prima. Als dat betekent dat ik vaker koffie bij iemand thuis drink dan in de stad. Vind ik oké.
Niemand komt van zijn schulden af door elke maand lekker al z'n geld op te maken, en te doen alsof de schuld er niet is.

Wanneer vind jij iemand een vrek? Ben je er zelf een volgens die definitie of volgens anderen?

zondag 20 maart 2016

Sollicitatie

Gisteravond heb ik een sollicitatie de deur uit gedaan. Spannend!

Een leuke baan, in mijn vakgebied voor 16u per week. Zou ideaal zijn!
We zullen zien. Komende week hoor ik meer.. Want deze week zullen al de eerste gesprekken zijn.

Gelukkig hielp mijn man met het 'pimpen' van mijn CV. Die was wel weer up to date, maar oogde wat saai. Dus nu met wat extra kleur, een leuke foto etc. Op de knop voor verzenden drukken vond ik spannend, maar natuurlijk toch gedaan.

zaterdag 19 maart 2016

Afvallen en dus sneller rennen?

Ik ren nu ongeveer twee keer in de week. Vaker lukt toch net niet vanwege de kinderen, of zelf niet zo lekker zijn. Dan kan je maar beter niet rennen, ipv je helemaal over de kop te werken natuurlijk.

De laatste keer ging ik al echt een stukje sneller dan daarvoor. (handig, strava! die houdt dat lekker bij) Dat gaf wel een goed gevoel. Zelfs al deed ik opnieuw lesje 3.

De volgende keer wil ik echt weer naar het next level gaan, door les 4 te gaan doen. Niet blijven hangen in de onzekerheid dat ik het niet kan, maar gewoon weer opnieuw proberen. Dat was dus het plan. Opeens kwam daar de griep, die me met koorts en keelpijn terug naar m'n bed dwong. Dus geen lesje kunnen lopen, en zeker niet een langer lesje. Helaas. Eerst weer even goed herstellen, dan nogmaals lesje 3 en als het goed gaat: next level.

Nu vroeg ik me af, of je ook extra snel kunt rennen als je minder weegt. Dus stel dat ik een paar kilo af zou vallen (en dat kan prima natuurlijk) zou je dan ook wat minder 'weerstand' hebben met lopen, en dus sneller gaan?
Maar ze zeggen ook dat je spiermassa zwaarder wordt van hardlopen, dus hoe zit dat dan? Het lijkt mij dat je dan dus misschien wel wat 'strakker' in je vel komt te zitten, maar in kilo's niet minder gaat wegen. Zou dat het effect weer teniet doen?

Iemand daar een mening/theorie over?

vrijdag 18 maart 2016

Besparen in je huis als het koud is

Het is steeds frisser aan het worden. Tijd om je huis weer eens onder te loep te nemen. Tocht het ergens? Moet de ketel bijgevuld worden? Welke ruimte krijg je moeilijk warm?
Een hoop tips komen je vast bekend voor, maar pas je ze ook echt toe?

1. Thermostaat instellen
Het schijnt dat wanneer je thermostaat slechts een graad lager staat, je 7% bespaart op de eindafrekening voor verwarming. Dit levert dus echt wel een paar tientjes op. Je lichaam zal wel even moeten wennen.
Wij hebben deze winter gekozen voor 18,5 graad standaard, ipv de eerdere 19 graden. Even wennen, maar snel helemaal oké. Misschien volgende winter nog een halve graad lager? Wie weet.
Wanneer je op vaste dagen werkt kun je misschien je thermostaat zo instellen dat de CV uitgaat wanneer je bijna uit huis gaat, en net voor je thuiskomt weer gaat verwarmen. Zo verspil je geen energie.

2. Druk bezig? Thermostaat laag.
Ik merk zelf dat ik in de ochtend altijd druk ben, met iedereen klaarmaken voor school en jezelf klaarmaken, dat ik geen tijd heb om rustig te zitten. Ik heb dus ook geen tijd om het koud te krijgen. De thermostaat hoeft dus niet hoog te staan op dat tijdstip.
Hetzelfde geldt voor het avondritueel. Koken, eten, opruimen, kinderen naar bed.. Meestal trek ik juist een laagje uit omdat ik het te warm heb. Pas als je rustig gaat zitten merk je dat je lichaam het eerder koud heeft. Een dekentje kan een uitkomst zijn, of een lekker warm vest aantrekken op dat moment. Zet ook je thermostaat lager, een uur voordat je gaat slapen. Je huis blijft nog wel even op temperatuur.

3. Radiatorfolie
Dit hang je achter de verwarming met magneetjes. Hierdoor wordt de muur minder verwarmt omdat de folie de straling terugkaatst. Ik schreef een tijdje geleden al dat ik bij de kringloop een nieuwe verpakking had gevonden voor een paar Euro. Echt mazzel! Inmiddels heb ik deze ook aangebracht bij alle radiatoren die tegen de buitenmuren aan zitten. Hoeveel het effect op de meterstanden zal zijn weet ik natuurlijk nog niet, maar ik merk wel dat de gang iets warmer aanvoelt dan eerst. Wil jij ook zo'n folie aanschaffen? Ik heb deze.


4. Gordijnen
Een dik gordijn ophangen bij tochtige deuren. Zoals bij ons bij de voordeur. In de avond doe ik die altijd dicht. Zeker omdat de voordeur enkel glas is, merk je enorm veel verschil in kou. De kou blijft lekker hangen achter het gordijn. Ook doe ik 's avonds de gordijnen in de keuken dicht. Tegen inkijk, maar het zorgt ook voor een extra isolerend laagje tussen je raam en de keuken.

5. Tochtstrip
Heb je grote kieren onder deuren zitten? Koop dan een tochtstrip of tochtband. Niet duur, en gevoelsmatig wordt het er veel aangenamer door. Sinds ik dit heb gekocht en bij de achterdeur heb geplakt scheelt het zoveel in de koude tocht!

6. Vloerisolatie
Zelf hebben wij dat (nog) niet in dit huis. Omdat het niet zo makkelijk aan te brengen is met de betonnen ondervloer. Dan moeten we het laten doen, en dat is best kostbaar.
In ons vorige huis hadden wij wel zelf de vloer geïsoleerd. Toen kon er van dat speciale folie (soort aluminiumfolie met luchtkussentjes) tussen de houten balken worden opgehangen. Dat hielp enorm. Je merkte verschil tussen de ruimtes waar we het niet hadden gedaan, en de andere ruimtes. We konden helaas niet overal bij komen toen. Vloerisolatie laten aanbrengen is vrij prijzig, dus als je het zelf kunt doen, heb je de kosten er veel eerder uit.

7. Nieuwe ramen?
Kies voor HR ++ glas in plaats van dubbel glas. Dit levert meer comfort op, en een stuk betere isolatie. Het prijsverschil verdien je in twee jaar terug met je lagere energierekening. (bron)

8. Brievenbusborstel
Je zou het niet verwachten, maar een borstel achter je brievenbus monteren scheelt enorm in de tocht. Je hebt ook borstels met klepje, dat helpt nog extra goed vermoed ik. Al is het lastiger om de post naar binnen te schuiven voor de postbode. Zelf heb ik gewoon zo'n harig vierkantje achter de brievenbus zitten genaamd 'brievenbusborstel'. Je hebt ze in meerdere kleuren, dus kijk wat bij je past.

9. Energiebesparende maatregelen
De overheid heeft ook in 2018 een budget gegeven voor energiebesparende maatregelen. Overweeg je om iets te (laten) doen op dit gebied? Kijk of je in aanmerking komt voor subsidie! Via energiesubsidiewijzer kun je dit nakijken voor jouw gemeente.

10. Vergeet jezelf niet
Warme trui, lekkere pantoffels en een kopje thee. Dit alles kan je gevoel van temperatuur enorm beïnvloeden. Een vloerkleed is niet alleen decoratief, maar ook warm aan de voeten. Een stel kaarsjes verwarmt je huis en je hart. Dekentje op de bank is gezellig en effectief. Geniet van het koude seizoen!

Heb jij nog een mooie tip?

donderdag 17 maart 2016

Abonnement niet verlengen

Mijn provider heeft me vele malen gebeld. Meestal op zeer onhandige tijdstippen waardoor ik de telefoon niet op kon nemen. Als de kinderen uit school gehaald moeten worden bijvoorbeeld.. Tja, dan hoor ik mijn telefoon niet eens.

Inmiddels heb ik genoeg informatie om te weten dat ik niet bij mijn huidige provider ga blijven. Ondanks dat ik tevreden ben over de service en het bereik. Een verlenging van het abonnement gaat 5 Euro omhoog, omdat ik graag een paar belminuten meer wil. Maar dan krijg je ook meteen meer data en dat hoef ik niet. Maar de kosten nemen behoorlijk toe.

Helaas kon mijn provider niet nog meer zakken met de prijs van zijn aanbod, dus dan houdt het op.

Ik weet dat ik toch liever een iPhone 5s heb, dan een 6. Dus dan moet er wel ergens een goede deal te sluiten zijn, zou je denken. Studentmobiel en Ben zijn goede kanshebbers momenteel, vanwege de lage kosten.

In het kader van bezuinigen, wil ik dus een goedkoper abonnement aanschaffen, of voor maximaal dezelfde prijs maar met iets meer belminuten en een iPhone 5s. (En de rest kan me niet zoveel schelen)

Aan de telefoon liet mijn provider me weten dat Ben heel slechte service levert, en of ik dat wel wilde. Maar ik zei dat het soms ook een kwestie is van pech hebben. Als je geen service nodig hebt, merk je niks van die slechte service en profiteer je wel van de lage kosten. Als je wel service nodig hebt...tja dan heb je mogelijk dus pech.

Zou jij kiezen voor service of voor de kosten?

woensdag 16 maart 2016

Mijn online verkopen van maart

De ene maand loopt het totaal niet op marktplaats met m'n verkopen, en de andere maand opeens wel. Ik snap echt niet hoe het werkt. Zou het stiekem zo zijn dat wanneer je advertentie vaker wordt bekeken, hij ook hoger op de ranglijst komt te staan, en dus vaker bezocht wordt? Net als op fb eigenlijk, alleen dan niet zo duidelijk?

Ik weet het niet hoor. Bijzonder vind ik het wel. Dat de ene maand niemand komt voor dat product, en op het moment dat je het net verkocht hebt, zich een tweede persoon aanbiedt. Snap jij het?
Anyway, ik ben blij dat ik in de maand maart wel weer wat heb weten te verkopen, ondanks dat ik geen nieuwe producten heb geplaatst.

De tussenstand voor maart is nu 37,50 Euro. Stukken beter dan februari waarin ik slechts 14,00 Euro verdiende met verkopen. Op mijn pagina 'extra verdiensten' kun je zien hoe het in 2016 is gegaan.
Het fijne van deze maand is dat het ook echt ruimte oplevert in huis, en ik dus wat meer ruimte heb in de trapkast. Daar kon je voorheen op het nippertje de stofzuiger in stouwen, en dan snel de deur dichtdoen. Nu is er dankzij die paar tassen vol spullen die weg zijn wat meer ruimte op de grond.

Ontrommelen en geld verdienen tegelijkertijd, daar word ik blij van! Leger huis, leger hoofd en een vollere portemonnee.
Deze 37,50 maak ik over naar de spaarrekening voor de hypotheekaflossing. Deze rekening is uiteraard leeg sinds de aflossing van vorige week. Dus vol goede moed weer opnieuw 1000 Euro bij elkaar sparen.



Hoe lopen jouw verkopen momenteel? Beter of slechter dan vorige maand?

dinsdag 15 maart 2016

Verkopen op marktplaats zelfde als zwart werken?

Wanneer heb je zwart geld verdiend? Als je iets doet voor de buurvrouw, en ze geeft je een cadeaubon? Volgens mij is dat gewoon lief! 

Maar wanneer je werkt in enige vorm, en er iets voor betaald krijgt dan is dit inkomen. Over je inkomen moet je belasting betalen. Op het moment zelf, of wanneer je de belastingaangifte over dat jaar doet. Dus als jij je inkomen uit oppas, schoonmaak, taartverkoop niet opgeeft bij de belastingdienst, is dit sowieso zwart geld.

Stel je hebt een leuke baan, waar je natuurlijk netjes inkomstenbelasting over betaalt, maar je hebt ook een bijbaan. Bijvoorbeeld eens in de maand doe jij op je vrije uurtjes wat werkzaamheden voor iemand anders. Dit kan makkelijk als je schilder, stukadoor, kapper of oppas bent. Dit geld geef je niet op aan de belastingdienst. Dat is dan zwart werken en belasting ontduiken.

Mijn spaarpot voor zwart geld. Nu heb ik geen zwart geld, dus het potje is momenteel leeg...

In het eerste jaar dat ik werkte deed ik een freelance klusje erbij. Dit leverde me ongeveer 800 Euro op, en werd in drie porties naar me overgemaakt. Dit gaf ik netjes op bij de belastingdienst en eigenlijk merkte ik niet eens dat ik er wat belasting over moest betalen. Bovendien lag ik niet wakker omdat ik het gevoel had dat ik belasting ontdook.

Ik vind het zelf ook eigenlijk niet netjes om geen belasting te betalen over inkomsten. Je krijgt anders misschien ook teveel toeslagen of tegemoetkomingen waar je geen recht op hebt. We delen met elkaar de sociale lasten van Nederland, en daar moet iedereen aan bijdragen. Groot en klein. Ook als de overheid niet altijd de keuzes maakt die wij zelf zouden maken.

Marktplaats of online bijverdienen?
Hoe zit het dan als jij wat geld bijverdient door je spullen op marktplaats te verkopen? Het is tegenwoordig zo dat de belastingdienst dat ook in de gaten houdt. Als jij erg veel verhandeld kan de belastingdienst je als ondernemer gaan zien, en daar bijbehorende belastingen voor opleggen. Als je een uitkering krijgt kan er zelfs gekort worden op je uitkering.

Marktplaats moet aan de belastingdienst bepaalde gegevens verstrekken waaruit jij te traceren bent. Hierdoor kunnen ze erachter komen of je toch stiekem teveel bijverdiend. Goed om te onthouden! 

Nu denk ik dat het niet zo'n vaart zal lopen als je regelmatig wat spullen op marktplaats/facebook zet. Maar als jij kinderfeestjes, taarten, hondenverzorging of andere diensten aanbiedt, of een grote partij goederen hebt opgekocht en die weer doorverkoopt met winst zullen ze er wel achter komen.

Dit kun je voorkomen door gewoon netjes op te geven bij 'inkomsten uit overige werkzaamheden' wat je extra hebt verdiend. Dat doe ik ook over mijn bloginkomsten en andere inkomensstromen. Wil je er meer over weten? (klik hier)

Je hebt een oppas of schoonmaakster en die betaal je gewoon cash uit. Is dat dan zwart? Dat weet je niet! Als die mensen het geld netjes opgeven bij de belastingdienst is er niks aan de hand. Maar je weet natuurlijk niet of mensen dat wel doen. Als je iemand niet zwart wilt betalen kun je het er met die persoon over hebben, of iemand in dienst nemen waarvan je zeker weet dat het 'wit' is. (Dat weet je meestal zeker als je er btw over betaalt en je facturen krijgt.)

Hoe denk jij over zwart werken? Wanneer zou je het acceptabel vinden?

maandag 14 maart 2016

Zakgeld voor je kind?

Is het normaal om je kind zakgeld te geven? In alle situaties? Krijgen alle kinderen zakgeld, en zo ja, wat moeten die kinderen dan met dat zakgeld doen. Hoe vaak en hoeveel? Dat vroeg een lezer aan mij.

Al deze vragen komen (denk ik) bij elke ouder naar boven op een gegeven moment. Er is geen eenduidige lijn te trekken, want elke situatie is anders. Toch vermoed ik dat veel Nederlandse ouders hun kinderen op een gegeven moment zakgeld gaan geven. Het is vrij normaal om dat te doen. Net als dat veel ouders sparen voor hun kind. 

Omdat ik natuurlijk ook cursussen geef over financiën was ik al langer dan gemiddeld met dit onderwerp bezig. Ik heb er veel over gelezen en kwam tot de conclusie dat het goed is om je kind zakgeld te geven. Zakgeld is 'leergeld' voor je kind. Kinderen moet leren met geld omgaan van hun ouders. Want op school krijgen ze hier meestal niks over te horen, helaas (met uitzondering van sommige scholen die meedoen met de 'week van het geld').

Wanneer?
Het is slim om je kind pas zakgeld te geven als het een beetje begint met rekenen. De geadviseerde leeftijd is 6 jaar. Is je kind 6 jaar, maar heeft het totaal geen interesse in geld? Stel het dan nog rustig een jaartje uit zou ik zeggen.

Dan het bedrag kiezen. Wat is slim? Ik heb meerdere theorieën hierover gelezen. Sommige mensen zeggen, begin gewoon met een laag bedrag (0,50 Euro) en bouw dat elk jaar uit. Het gaat vooral om het idee. Een andere theorie zei juist dat je beter een hoger bedrag kon geven (1,00 Euro bijv.) zodat je kind ook echt iets bij elkaar kan sparen in een paar weken tijd. Geduld is natuurlijk niet hun sterkste kant.


Om bovenstaande redenen begonnen wij ook met zakgeld geven toen de oudste 6 jaar werd. Elk volgend kind van ons krijgt pas zakgeld vanaf 6 jaar, hebben wij besloten. Op school wordt er ook vaak winkeltje gespeeld, ze rekenen een beetje.
Een goede test zou je ook kunnen doen door met je kind 'Het zakgeldspel' te doen. Dit spel is echt een succes hier in huis.

Hoeveel?
Wij hebben ervoor gekozen om 1,00 Euro per week te geven, elke zaterdag. Wij geven het geld in meerdere muntjes, zodat ons kind het kan verdelen over verschillende potjes. Er is een portemonnee om te 'kopen', een potje 'geven' en een potje 'sparen voor later'. Dit hebben we gedaan zodat er alvast geleerd wordt met een soort budget te werken. Je houdt niet alles voor jezelf, je spaart ook voor dingen en je mag ook best iets leuks voor jezelf kopen.
Dit is de volwassen variant op de 10-10-80 regel. Het uitgangspunt is 10% geven, 10% sparen, 80% van leven.

Dus er wordt gespaard voor een groter lego-ding in het potje 'kopen'.
Toen er een koor van weeskinderen op school kwam, werd er wat extra geld uit het potje 'geven' gehaald om daaraan te geven. Of van het potje 'kopen' is een zak snoep gekocht waar nu al weken van wordt gegeten (want je mag nog steeds maar 1 snoepje per dag).
Het krijgen van het zakgeld is elke week een grote belevenis, en er wordt enorm naar uitgezien. De middelste wil nu ook al dolgraag 6 worden, zodat die ook zakgeld krijgt.

Praktische voorbereiding
Om een hoop kleingeld bij elkaar te krijgen heb ik in de maanden voordat de oudste 6 jaar werd, elke keer alle kleingeld kleiner dan 1 Euro in een pot gedaan. Zo heb ik een mooi buffertje opgebouwd om een aantal maanden vooruit te kunnen qua zakgeld-uitgifte. Ik gebruik niet heel erg veel cash natuurlijk, maar ik probeer regelmatig mijn portemonnee om te keren boven de pot om het aan te vullen.
Als kinderen ouder worden moet je denk ik overstappen op een bankrekening met pinpas en een spaarrekening. Maar dat duurt voor ons gelukkig nog even.

Ik ben heel benieuwd naar meningen van andere ouders. Hoeveel zakgeld geef je, en vanaf welke leeftijd doe jij dat?


zaterdag 12 maart 2016

Hardlopen voor beginners

Voor mijn lezers die vooral graag over hardlopen lezen, hier weer een berichtje!

Vol goede moed ben ik dus een paar weken geleden weer begonnen met lopen. Weliswaar met een veel lagere basisconditie dan de vorige keer, maar ach dat zit wel snor toch. Dat ik liep als een oma zonder rollator nam ik voor lief. Je bouwt het toch wel snel weer op, dacht ik.

Ik gebruik het programma van Evy, in 10 weken 5 km hardlopen. Dit soort programma's kun je in veelvoud vinden in je appstore. Het is ook allemaal ongeveer hetzelfde. Je loopt drie keer in de week met een bepaald schema, en zo bouw je het elke week uit. Rond de 10-12 weken kun je dan 5km achter elkaar rennen in ongeveer 30-35 minuten.

Toen ik van de zomer met dit programma begon, vond ik het pittig maar wel te doen. Ik liep braaf drie keer in de week, en ging ook elke week echt vooruit. Totdat ik een blessure kreeg rond les 15. Ik stopte cold-turkey en pakte het pas recent weer op. 



Optimistisch als ik ben, hoopte ik dat het deze keer ook zo lekker snel zou opbouwen. Nu blijkt alleen dat ik niet helemaal drie keer per week kan lopen. Dus het gaat al wat langzamer als je een weekje maar twee keer kan. En na les 6 werd ik ziek. Tja, en dan moet je niet hardlopen natuurlijk. Toen ik me weer beter voelde, maar niet energierijk ging ik toch maar lopen. Maar niet de next level van les 7, maar gewoon een stapje lager weer, in de vorm van les 3. Dat ging goed! Stukken beter dan toen ik twee weken geleden die les deed. Dus er is toch een vorm van vooruitgang te bespeuren.

Ben ik nu een loser, dat ik niet zo hard kan opbouwen als 'hoort'? Misschien... maar misschien valt het ook wel mee. Het zou best kunnen dat 5 km in 10 weken opbouwen eigenlijk een beetje te pittig is, toch? Ik vind dat op dit moment wel in elk geval. En dat mogen andere beginners ook best horen. Want je bent dus niet de enige die misschien wat langer in een bepaald level blijft hangen. Ik denk zelfs dat het best oké is als je les 3, drie keer doet voordat je een level hoger gaat. Sporten is bedoelt om je lekkerder te gaan voelen, en niet een loser omdat je niet aan het schema kunt voldoen.

Hoe gingen jouw eerste stapjes met hardlopen?

vrijdag 11 maart 2016

Sparen, aflossen of beleggen?

Wat is nou handig voor jouw situatie? Sparen, aflossen of beleggen?
De rentestand is laag. Spaargeld levert niets op (en kost alleen geld op termijn). Maar spaargeld waar je vrij over kan beschikken geeft wel een bepaalde vrijheid. Je kunt er mee doen wat je wilt.

Aflossen kan heel gunstig zijn, zeker als je een hoge rente betaalt op je hypotheek. Ook als je huis 'onder water' staat is het verstandig om af te lossen voor extra zekerheid. Aflossen levert op lange termijn geld op, in de vorm van maandelijkse besparingen en een lagere eindschuld.

Beleggen vind ik zelf altijd wat spannend. Ze zeggen dat het op de lange termijn geld oplevert, maar je hoort ook verhalen over mensen die alles kwijtraken door de beurs. Investeren in beleggen zou ik zelf alleen maar doen met geld wat ik echt over heb, en ook zou kunnen missen als ik het kwijt zou raken. Nou op dat punt zit ik nog lang niet, want voorlopig heb ik nog genoeg plannen met geld wat er nog niet eens is. Beleggen is dus niets voor mij de komende jaren.

Ik kwam een leuke test tegen op Nibud. Het 'geldplan'. Hier kun je een aantal gegevens invullen en krijg je wat tips. Wat mij ten positieve opviel, was dat ze bij aflossen van je hypotheek ook adviseren om te kijken naar 'bijstorten in je spaarhypotheek'. Voorheen werd over deze optie altijd gezwegen op grote websites. Het geldplan vraagt hoeveel geld je nu hebt, hoeveel je denkt nodig te hebben in de nabije toekomst en hoeveel je als buffer wilt houden. En wat er dan over is, dat zou je dan kunnen gebruiken voor aflossen of beleggen. Leuk testje, en duidelijk.

Op welk moment zou jij 'durven' beleggen?

donderdag 10 maart 2016

Rouw in je gezin

Een lezer vroeg aan mij of ik een blog kon schrijven over omgaan met ziekte/rouw/afscheid nemen in een jong gezin.

Eerlijk gezegd heb ik daar niet zoveel ervaring mee. Tenminste niet heel dichtbij voor de kinderen. Toch herinner ik me nog wel het een en ander van toen ik klein (5) was, en mijn oma overleed. Ik herinner me de koekjes die ze altijd gaf als ik daar was. In de supermarkt zie ik die koekjes vaak liggen, en dan geeft me dat een mooie herinnering. Ook weet ik nog dat we vaak bij haar buurman langsgingen als we daar waren. Ik herinner me vlagen van haar huis. Ook kwam ze kort voor haar dood bij ons logeren, en ze sliep in mijn bed. Dat vond ik bijzonder, oma die in mijn bed sliep.
Deze dingen heb ik niet van foto's, maar ze zitten echt in mijn hoofd. Ik herinner me (gelukkig) niet dat ze pijn had, of dat ze er (vermoedelijk) slechter uit ging zien. Eigenlijk zijn het vooral mooie dingen die ik nog weet.

Meer recent, een aantal maanden geleden was een van onze opa's erg ziek. Het leek alsof hij zou gaan sterven. We hebben het erover gehad thuis, en de kinderen vonden het wel een beetje gek. Zij noemen hem 'oude-opa', en kennen hem eigenlijk niet heel erg goed natuurlijk. In die periode merkte ik dat de kinderen het vaker over de dood hadden, en bijvoorbeeld aan ons vroegen wanneer wij doodgingen, of wanneer zij dood zouden gaan. Dus we vertelden dat je meestal dood gaat als je heel erg oud bent, dus dat dit nog lang duurt.
Uiteindelijk is oud-opa niet overleden, en na een paar weken hadden de kinderen het niet meer over dood.

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Zou je er wat over willen delen?
Reageren mag hieronder (anoniem of niet) of per mail kan ook: mamamoneywize at gmail .com

dinsdag 8 maart 2016

Lid geworden van Euroclix

Omdat ik nog steeds niet rijk ben geworden van bloggen.. En ook niet financieel onafhankelijk ben.. Ben ik nu maar lid geworden van Euroclix :) Ik probeer op die manier een beetje bij te verdienen.
Een tijdje lang heb ik het afgehouden, omdat ik ooit lid was en het langzaam vond gaan. Maar dat was in de tijd dat ik makkelijker een uurtje kon overwerken dan blijven klikken op een mailtje, bij wijze van spreken.

Zoals je weet willen we dit jaar onze hypotheek extra hard aflossen, en doe ik mijn best om extra inkomen te verwerven. Maar dat is niet zo makkelijk als je ook voor kinderen moet zorgen, een huis hebt en nog andere activiteiten.
Ik verkoop dus maar wat spullen op marktplaats, ik vul vragenlijsten in via panelwizard en ik probeer nu ook Euroclix. Het gaat misschien niet hard, maar alle beetjes helpen.
Ondertussen zoek ik ook een baan, dus dat gaat natuurlijk pas echt zoden aan de dijk zetten.

Via Euroclix krijg je 'clix' als je je aanmeld (150 stuks ter waarde van 1,95 Euro), daarna kun je nog extra clix verdienen door je gegevens volledig in te vullen. Je kunt clix krijgen als je producten via hen koopt, of gratis producten aanvraagt. Of als je vragenlijsten invult of op mailtjes klikt. Per 1000 clix kun je het uit laten keren.

Ik heb nu een vragenlijst ingevuld en een paar persoonlijke gegevens. Samen met de startbonus zit ik nu al op 332 clix, in een dagje. Geen vetpot, maar nog best snel vind ik!

Mocht je ook lid willen worden, en je doet dat via mij, dan krijgen we allebei 150 clix. (klik hier) Vind ik fijn natuurlijk. Maar voel je vooral vrij om te doen wat jij wilt. Of denk er nog even over na.

Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. Gebruiken jullie Euroclix of andere programma's om online wat bij te verdienen?


maandag 7 maart 2016

Belastingaangifte en periodieke schenkingen

Wij hebben de belastingaangifte ook weer gedaan. Ik hoorde regelmatig van mensen dat het niet goed was gegaan of dat ze niet konden inloggen omdat de website overbelast was, maar wij hadden er geen last van.

De aangifte viel mooier uit dan gedacht, en we krijgen nog wat extra's terug.
Wat nieuw was voor ons dit jaar, was dat je bij periodieke schenkingen een transactienummer en een RSIN moet hebben. Tja, en waar haal je dat vandaan?

Periodieke schenkingen zijn schenkingen die vastgelegd zijn voor een periode van vijf jaar. Dus vijf jaar lang maak jij de commitment om die schenking te doen aan die organisatie. Deze periodieke schenkingen gaan niet af van je gewone giften, maar worden er boven op geteld. Dit is handig als je bang bent dat je meer giften geeft dan de toegestane 10%. Ook vinden organisaties het natuurlijk prettig als jij een schenking vastlegt. Zo weten zij waar ze aan toe zijn, vijf jaar lang. Voorwaarde is uiteraard ook dat het een ANBI betreft.

RSIN kun je vinden op de site van de belastingdienst zelf. Zoek de ANBI op waar je een periodieke schenking aan geeft, en dan kun je het bijbehorende RSIN vinden.

Het transactienummer is wat moeilijker, en verschilt ook per organisatie. Sommigen laten het zien op de afschrijvingen, en bij andere organisaties zul je het op moeten vragen.

Doe dat vast, als je van plan bent om je belastingaangifte binnenkort te doen. Voor 1 mei moet je aangifte over 2015 binnen zijn. Ook kun je uitstel vragen, dit moet je voor 1 mei aanvragen. Dan krijg je uitstel tot 1 september.

zaterdag 5 maart 2016

Budget recepten

Als ik even wat goedkoper wil eten val ik vaak terug op een van onze favoriete budget recepten. Omdat jullie ook zo van low-budget houden, deel ik ze graag.
Voor 2 volw, en 3 kinderen (flinke eters) gebruik ik deze hoeveelheden.

Spinazie met kruidenroomkaas, pasta en cherrytomaten

2 pakken a 450 gr. diepvries spinazie (1,10 Euro)
1 bakje kruidenroomkaas (0,65 Euro)
250 gram volkoren pasta (0,55 Euro)
1 bakje cherrytomaten (0,99 Euro)
2 uien (0,20 Euro)

Totaal 3,49 Euro.
Zo heb ik een mooie gezonde avondmaaltijd die ze bij ons allemaal heerlijk vinden.
Water opzetten voor pasta, volkorenpasta moet ongeveer 8 minuten koken. Uien snijden, bakken. (ontdooide) spinazie erbij, even laten koken. Kruidenroomkaas erdoor. Cherrytomaten in halfjes snijden en op het laatst toevoegen. Meteen opdienen.
Eventueel nog een restje kaas erover raspen, peper erdoor en klaar.

Stevige pompoensoep

1 pompoen (1,69 Euro)
0,5 kg wortelen (1,19 Euro)
4 aardappels (0,60 Euro)
4 bouillonblokjes (0,40 Euro)
1 teentje knoflook
kruiden uit potjes (wisselend: bijv djintan, groene curry, curry korma, citroengras)

Totaal 3,88 Euro.

Restjes groente kunnen er ook prima door. Een paar uien, prei of paprika's zijn er ook heerlijk door.
Alles in kleine stukjes snijden. Begin met aardappels en wortels te koken met de bouillonblokjes, na 10 minuten de pompoen erbij. Samen nog 20 minuten zachtjes koken. Dan uitzetten, staafmixer erin tot het een mooie soep is. Daarna lekker kruiden en smullen maar.
Eventueel een paar afbakbroodjes (0,30 Euro) erbij voor de kinderen.

Meestal kan ik hier de volgende dag nog van lunchen :)

Welke budgetrecept gebruik jij vaker?






vrijdag 4 maart 2016

Moestuin(tjes)

Het riekt natuurlijk naar in herhaling vallen...maar de AH gaat volgende week weer moestuintjes weggeven bij aankoop van boodschappen. Wegens succes herhaald, zullen we maar denken. (Vorig jaar rond deze tijd ook)

Ik vind het wel leuk hoor, en slimme marketing. En ik ben zeer benieuwd of er nieuwe soorten komen en of ze iets beter verdeeld zijn ten opzichte van de vorige lading. 

15 broccoliplantjes uit een klein potje kostte me wel erg veel vierkante meters in mijn tuin! 
Helaas deden mijn moestuinen het lang niet allemaal: aubergine en paprika, bosaardbei, prei en lente-ui werden niks. 

Toevallig heb ik nog een stapeltje liggen van vorig jaar, en die wilde ik dit jaar ook weer gaan gebruiken. Ik hoop dus op nieuwe soorten. 

Let op als je wilt meedoen met moestuintjes kweken. Het is nu pas maart. De meeste groente kun je pas buiten plaatsen na 14 mei. Vanwege de kans op vorst.
Zaai je plantjes dus niet te vroeg in, want al snel moet je ze overpoten en waar laat je ze dan?
Ik herinner me nog van vorig jaar dat er veel gefrustreerde ouders rondliepen met de vraag waar ze hun zaaigoed moesten laten als het overgeplant moest worden in april.

Ik ga dus sparen wat ik krijg, maar het hoeft niet allemaal kompleet. Ik wil het gewoon graag gaan gebruiken voor mijn eigen 2m2 moestuin buiten. Wel ga ik ze pas zaaien half april, want dat is vroeg genoeg.

Ga jij meedoen met de moestuintjes? (voor jezelf of kind) Waarom wel of niet?

donderdag 3 maart 2016

Aflossen en loslaten

Als ik kijk naar mijn 'wensenlijstje' dan is dat nog lang niet allemaal afgevinkt. Hoewel we al een heel stuk verder zijn in huis dan vorig jaar rond deze tijd, is nog niet alles af.

Afgelopen jaar hebben we de buitenboel geschilderd, de dakkapel laten plaatsen en een nieuw dakraam, de zolder is helemaal aangepakt en er zijn nu twee mooie kamers. Nog een paar kleine details afwerken en het is klaar. Onze slaapkamer heeft nu ook planken hangen in de nis, dus extra opbergruimte. Al met al is er een hoop gebeurd in het afgelopen jaar en daar ben ik heel blij mee.

Toch heb je soms van die wensen die regelmatig boven blijven komen. Zo zou ik graag een houtkachel hebben in de woonkamer (vanwege de heerlijke warmte en het gezellige gevoel).
De keuken is al 15 jaar oud, en heeft al een aantal gebreken. Worden het er meer of worden ze erger, dan moet er vervangen worden.
Onze auto is 17 jaar oud, en zal toch eens vervangen moeten worden. Gezien de hoeveelheid gezinsleden, moet hij eigenlijk een maatje groter zijn.

Maarja, we willen ook aflossen. Hoe kan dat allemaal samen? Zoveel geld is er niet. Stel dat we eerst al onze wensen van hierboven gaan vervullen, dan moeten we rond de 20.000 Euro sparen. (5000 kachel, 10000 keuken, 5000 auto) Dit kost ons jaren. Al die jaren kunnen we dan niet aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Niet aflossen is je hoofd in het zand steken voor je schuld. Tenminste, zo voelt dat voor ons. Daarom 'moeten' we hier iets mee gaan doen.
Voor 2016 kiezen we ervoor om dus te focussen op aflossen, en pas volgend jaar te gaan sparen voor de keuken en de auto. We laten onze wensen even los, en kiezen voor aflossen.
Ja, het levert ons dus wat ongemak op. We kunnen dus niet de dingen kopen die we graag willen (zoals auto of keuken) maar we leveren wat van ons comfort in. Ook geef ik niet zomaar veel geld uit voor een uitje met de kinderen, of gaan we nog samen regelmatig uit eten. Nee, niet alles kan tegelijk. Natuurlijk is dat jammer. Ik had ook graag 10.000 Euro extra per jaar te besteden gehad zodat we alles konden doen wat we willen. (onze wensen vind ik niet eens zo extreem klinken eigenlijk) Misschien verandert ons inkomen ten goede als ik een baan vind, maar tot die tijd is het zoals het is.

Wat moet jij laten om je schulden af te kunnen lossen? Kost het jou ook wat, of doe je dat van de extra's die je toch al over hebt?


woensdag 2 maart 2016

Toch gelukt: eerste aflossing een feit

Ik dacht dat het voorlopig nog niet ging lukken, die eerste aflossing. Maar opeens vond ik weer 100 Euro. Feitelijk was ik die niet kwijt geraakt, maar ik had er al een tijdje niet aan gedacht. Het was namelijk een briefje van 100, wat ik gekregen had toen ik iets verkocht. Alleen, briefjes van 100 Euro kun je niet zo makkelijk uitgeven. Zelfs niet als je voor 100 Euro boodschappen doet. (Hoe krom eigenlijk)
Dus dat briefje lag te wachten tot ik naar mijn huisbank kon gaan om het in te wisselen of te storten. Ik kwam het briefje weer tegen en ging die dag toch even wat shoppen, dus kon het mooi meenemen naar de bank in de buurt.
In een automaat kon je het zo laten storten op je bankpas. Je mag blijkbaar 6 stortingen per jaar doen, als particulier, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Mooi!
Diezelfde dag was de 100 Euro bijgeboekt en konden we dus 1000 Euro aflossing overmaken. Wat een mooi moment. Het geeft echt een goed gevoel om je hypotheekschuld in een klap te zien zakken met 1000 Euro. Ook als je het nieuwe overzicht voor je maandlasten krijgt zie je meteen een paar Euro's minder. Natuurlijk niet schokkend veel lager, maar wel de komende 20 jaar een paar Euro per maand lager.

Minder afhankelijk van de bank, en lagere maandlasten. Daar doen we het voor.
Heb jij al een eerste aflossing kunnen doen?

dinsdag 1 maart 2016

Nieuwe telefoon of ..

Mijn abonnement loopt over een paar maanden af. Eerlijk gezegd kijk ik er al een paar maanden naar uit, want mijn telefoon is nu 2 jaar oud en moet tweemaal daags aan de oplader. Rond lunchtijd, en nog een keer als ik naar bed ga. Dat is, als ik geen gekke dingen doe, en ook niet veel bel. Doe ik dat wel, dan heeft deze telefoon nog een oppepper nodig rond 16u.
Helemaal niet gek natuurlijk, als je nagaat dat wij mensen dat patroon ook hebben. Maar voor een iPhone 4S is van slechts 2 jaar oud is dat toch een beetje te gek. Toen ik dit abonnement met deze telefoon afsloot hoopte ik met gemak de twee jaar vol te maken, en daarna nog een jaartje sim-only te kunnen nemen vanwege de lage maandlasten.
Ik ken iemand die al jaren zeer gelukkig is met zijn iPhone 4, 'm intensief gebruikt en die hoeft nog steeds maar eenmaal daags aan de oplader. Dus ik ben waarschijnlijk een uitzondering. Helaas pindakaas.

Maar wat nu? Ik kan verlengen, maar ik zag dat dat behoorlijk prijzig is bij mijn aanbieder. Ik betaal nu 27 Euro per maand. Dan krijg ik voor vergelijkbare maandlasten wel een iPhone 5S, maar verder niks meer. Ik zoek eigenlijk iets goedkopers (met iets meer belminuten), omdat we natuurlijk bepaalde doelen willen behalen dit jaar, en ook de komende jaren. Dus ik zoek nog even verder denk ik. Misschien dat een andere provider nog wat voordeliger is.

Tips zijn welkom. Ik wil trouwens wel graag iPhone blijven houden, omdat ik dat gewoon heel fijn vind. Helaas duur ja, maar wel heel fijn.