zondag 31 december 2017

Financiele doelen 2018

Uiteraard is december ook voor ons een periode om vooruit te kijken naar het volgende jaar. Op persoonlijk gebied, maar ook zeker op financieel gebied. Natuurlijk vind ik dat heel erg leuk! 

Mijn man is trouwens de absolute held op gebied van Excel, en hij heeft ooit veel tijd gestoken in onze spreadsheet. Hierin staat een werkelijke 10 jaren planning, en als je in een jaar bijvoorbeeld de inkomsten wijzigt zie je dat doorwerken in je spaarsaldo van de komende 10 jaar. Ideaal. 
Zo zie je ook dat 'grote' kostenposten als een andere auto of keuken flink invloed hebben, of de geboorte van een kind en extra luiers (een paar jaar geleden). Voor ons helpt dit heel erg om ook de wijsheid van keuzes af te wegen. Zo haalden 'zonnepanelen' het niet in 2016, ondanks dat we er toen wel geld voor hadden maar de jaren erna het geld voor dringender zaken nodig zouden hebben. 

We hebben dus onze doelen op een rijtje gezet. Op deze volgorde.
- zorgkosten sparen 75 Euro per maand
- buffer aanvullen met 500 Euro 
- nieuwe keuken 3000 Euro extra
- hypotheek aflossen als het kan

Buffer
De reden dat we de buffer opnieuw wat willen aanvullen heeft oa te maken met onze auto. Afgelopen juni kochten we een andere auto, dus was dat potje voor de auto leeg. We kregen helaas de laatste maanden te maken met heel veel reparaties die niet meer onder de garantie vielen. Dus opeens was onze buffer een stuk lager. Toen kwam er een rekening voor een lekkage in de kruipruimte en toen ging de droger kapot. Alles bij elkaar flinke sommen geld. Tja, hoewel je niet op alle pech tegelijk rekent, hebben we wel het gevoel dat een iets hogere buffer toch wel fijn is! In december spaarden we al 500 Euro bij de buffer, en dat hopen we komende maanden ook nog eens te doen.
Gelukkig is de auto nu weer gerepareerd, en overwegen we nog even wat we ermee gaan doen.



Keuken
We zijn al een tijd aan het sparen voor een andere keuken. Er lijken steeds meer dingen kapot te gaan en hij is ook al ruim 17 jaar oud. Momenteel werken nog maar 2 gaspitten goed. Best onhandig. We zijn dus al een eind op weg met sparen, maar moeten nog zeker 3000 Euro erbij om te kunnen beginnen. We hopen dat het totaal niet duurder zal worden dan 12.000 Euro inclusief plaatsen.
We verwachten dus de tweede helft van het jaar de keuken te laten plaatsen. In mei/juni is het natuurlijk gunstig met extra inkomsten dus dan hopen we die 3000 Euro bij elkaar te hebben. Levertijd van een keuken is drie maanden, dus we zullen 'm eerder gaan bestellen. 

Hypotheek
Hoewel we natuurlijk dolgraag ook zoveel mogelijk aflossen elk jaar is dat door de andere spaarplannen waarschijnlijk niet zo makkelijk. Afhankelijk van hoeveel we overhouden tegen het einde van het jaar kunnen we nog aflossen.

Inkomsten en uitgaven
De kinderopvang kosten gaan behoorlijk omhoog. De toeslag gaat ook wel wat omhoog. Omdat de jongste pas na de zomer naar de BSO zal gaan hebben we dus nog een tijd lang hoge kosten daarvoor. Hoe het daarna gaat zijn overzie ik nu nog niet.

Vanaf 2018 krijg ik ook pensioen bij mijn werkgever. Hier moet ik uiteraard zelf ook wat voor inleggen, dus mijn netto salaris zal lager uitkomen. Hoeveel is onbekend tot nu toe. Uiteindelijk is dit voor de toekomst wel heel fijn natuurlijk. Ik heb nu nog helemaal geen pensioen omdat ik overal maar kort werkte en steeds het bedrag uitgekeerd kreeg.

Mijn contract loopt af in augustus. Ik verwacht dat ik mag blijven en een vast contract krijg, maar 100% zeker weet ik dat niet. Voor de financiële situatie is blijven natuurlijk gunstiger.

Heb jij al wat plannen en doelen voor 2018? Vind je dat leuk of lastig?

donderdag 28 december 2017

Extra inkomsten december

Einde van het jaar. Hoe waren de inkomsten deze maand?

Panelwizard
Ik kreeg een uitbetaling van Panelwizard, mijn favoriete enquêtebureau. Dit was 22,00 Euro. Een bedrag van mei t/m oktober bij elkaar gespaard. Omdat ze twee keer per jaar uitbetalen is dit een goede opbrengst vind ik.

Rente
Een van onze banken geeft altijd op 1 december de rente. In mijn potje 'aflossing hypotheek' kreeg ik zo mooi 0,58 Euro binnen. Wie het kleine niet eert...

Verkopen
Ik zette een aantal dingen online, op marktplaats en op lokale verkoopgroepen via facebook. Kleding, boeken etc. Toch verkocht ik bijna niets. Een (kinder)feestjurk voor 4,00 Euro via MP. Daarna nog een winterjas voor 3,50 Euro. De lokale groepen lopen echt niet. Iedereen probeert z'n dingen te verkopen, maar er reageert bijna nooit iemand lijkt het. Terwijl ik van anderen echt hoor dat zij zo bijna alles kwijtraken. Vreemd toch?
Dus ik koos ervoor om nog meer dingen weg te geven, want ik ben sowieso blij als ik andere mensen blij kan maken!

Euroclix
Uiteraard haalde ik niet in deze maand de 2600 clix binnen om mijn doel van 10.000 clix te halen. Ik kwam wel een stuk dichterbij door (nog maar 1500 nu) een paar enquêtes in te vullen en nog wat clix te krijgen over online aankopen die ik deed. Lang leve hema.nl en bol.com op het moment dat je nog niet de stad in kan! (Ik ben nog herstellende van de operatie) Alles vanaf de bank bestellen en er bovendien nog euroclix over krijgen ook, toch wel handig in deze tijd.

Dus december leverde totaal 22,00 + 0,58+ 7,50= 30,08 Euro op. Binnenkort zet ik op een rijtje hoeveel ik in 2017 heb verdiend aan extra inkomen. Oftewel, hoeveel ik zelf extra heb bijgedragen aan onze hypotheekaflossingen van dit jaar.

Hoe was jouw december? (Qua geld of qua geluk?)

zondag 24 december 2017

Gezegend Kerstfeest


Lieve lezers,

Een heel gelukkig kerstfeest gewenst voor jullie allemaal!
Geniet van de kleine dingen.


woensdag 20 december 2017

Tip: Spaarpunten inwisselen (bijvoorbeeld van Menzis)

De afgelopen twee jaar was Menzis mijn zorgverzekeraar. Bij deze zorgverzekeraar willen ze gezonder leven promoten door je 'samen gezond' punten te geven voor elke Euro die je aan hen betaald bijvoorbeeld. Maar ook door diverse apps, foto's en activiteiten die je aan je account kunt koppelen kun je punten krijgen.

Strava is hier een voorbeeld van, of Fitbit, Runkeeper en Polar. Als je dan een activiteit vastlegt, krijg je daar weer punten voor in je account. Eigenlijk van alles om je te motiveren om gezonder te leven. Mooi doel!

Nu kun je van die punten leuke cadeautjes kopen (soms met bijbetaling, soms niet), je kunt er korting mee krijgen op je verzekering of je kunt je punten doneren aan een goed doel. 
Misschien wist je dit helemaal niet. Dat is goed mogelijk, want ik ontdekte het ook pas na een hele tijd. Eigenlijk pas toen ik een keertje inlogde in mijn persoonlijke omgeving.

Ik weet nu al dat ik in 2018 een andere verzekeraar heb, dus tijd om mijn punten te gaan inwisselen! Ik wisselde 1700 punten in voor een leuk Rituals-pakketje (en betaalde 2,50 Euro bij) en toen had ik nog een paar honderd punten over. Ik doneerde 500 punten (=5 Euro) aan KWF Kankerbestrijding en 500 punten aan de Voedselbank. Dus ik ben blij!

Dus mocht jij verzekerd zijn bij Menzis, en nog puntjes hebben staan of net als ik gaan overstappen? Een aanrader om even te kijken! Al doneer je het maar aan een van de goede doelen, dan gaan je punten toch niet verloren!

Welke spaarpunten vervallen?
- Wanneer je via PMA bij Menzis verzekerd bent kun je ook een bonus aanvragen over het afgelopen jaar. Een lezer vertelde me dat dit 33 Euro was, maar dat je ook cadeaus kon kiezen.
- Vergeet ook niet om je punten in te leveren die je eventueel van de gemeente krijgt voor bijvoorbeeld mantelzorg of vrijwilligerswerk. Meestal moet je die ook voor 31 december aanvragen. In Den Haag moet je ze ook nog eens voor 31 januari hebben verzilverd, anders vervallen ze. Goed om even na te kijken toch?
- Ook je Hema spaarpunten van 2017 vervallen eind januari. Momenteel kun je ze inleveren voor korting op je aankopen. Als je ze hebt: doen!


p.s. Mocht iemand nog interesse hebben in mijn laatste 120 punten? Ik kan ze aan je weggeven! Laat even een berichtje achter met je emailadres. (of mail mij mom4lifeblog at gmail punt com) Je zou hiervoor wel je verzekerdennummer moeten doorgeven en de eerste 3 letters van je achternaam. Ik loot wanneer er meerdere aanmeldingen zijn.

dinsdag 19 december 2017

De gok pakte goed uit

Twee weken geleden ging onze droger kapot. Balen natuurlijk, met een gezin en bergen was. Omdat het zo plotseling was zou het wel eens de printplaat kunnen zijn, lazen we op diverse sites.


Een nieuwe printplaat laten monteren was 275-300 Euro. Veel geld voor een droger die 6 jaar geleden 430 Euro was. Gelukkig vonden we een voordelige oplossing. We maakten de printplaat los, stuurden 'm op naar een vakman en zo waren we klaar voor ongeveer 65 Euro. Het voelde als een gok, omdat we natuurlijk niet 100% zeker wisten dat dit het probleem was.

Vanavond heeft mijn man de printplaat er weer opgezet (veel makkelijker dan eraf halen trouwens..) en de droger doet het!! Jippie!
Ik ben blij dat we de gok hebben durven wagen, en ik hoop er nu nog heel wat jaren plezier van te hebben. Morgen lekker weer wassen, drogen en erna zachte handdoeken :)

Via deze link kun je deze monteur vinden, hij maakt ook andere dingen zoals vaatwassers etc. Kijk er eens rond als je toevallig zo'n probleem hebt. Ik heb geen aandelen, ben gewoon een enthousiaste klant.

maandag 18 december 2017

Levensles (persoonlijk)

Een paar weken geleden ben ik geopereerd. Mijn galblaas is verwijderd. De operatie was goed gegaan, en ik voelde me prima (tot de morfine uitgewerkt was ongeveer). Sindsdien ben ik dus aan het herstellen. Voor het herstel staan in principe zes weken. Of meer, of minder. Tja, wat heb je aan zo'n schatting? Niks dus. Bij mij is het helaas niet 'minder' tot nu toe. Ik heb nog elke dag pijn, ook al ga ik ook elke week vooruit.


Niet om zielig te doen (!) maar herstellen terwijl je kinderen hebt is minder makkelijk dan gedacht. Dus als dat langer duurt dan gedacht is daar wel enige frustratie. Als je dan al voor de zoveelste keer weer een vriendin hebt gevraagd om je kinderen thuis te brengen na school omdat je zelf nog niet genoeg energie hebt, dan is dat wel frustrerend. Om nog niet te spreken over het huishouden, wat niet zo heel erg op rolletjes loopt. Dingen blijven liggen, want er is niet genoeg tijd of energie om het op te pakken.

Ik houd van actief zijn en dingen doen, dingen verbeteren, aanpakken, flink opruimen en lekker bezig zijn. Thuis en op m'n werk. Nu lukt dat dus niet, en dat is iets waar ik mee moet omgaan op dit moment. Ja dat geeft frustratie. Tegen jezelf aanlopen. Het gapende gat tussen je wil en je kunnen ontdekken, en omarmen. Het is een levensles.

Je kunt de les proberen te negeren door je af te sluiten. Door niet aan je gevoelens te denken, door niet met dingen te dealen. Door te vluchten in een eindeloze netflix serie, of een lange rij boeken. Ik zeg niet dat deze dingen slecht zijn. Voor mij soms wel. En gelukkig soms ook niet.

Jezelf tegenkomen en er niet voor wegrennen is eigenlijk heel mooi. Waardevol, een oefening waar je je hele leven wat aan hebt. Misschien zou ik dat vaker moeten doen. Misschien zou jij het ook eens moeten proberen.

woensdag 13 december 2017

Wat te doen met je kapotte droger (de gok) + update

Opeens deed de droger het niet meer. Uiteraard net toen ik een nieuwe was in de machine had zitten. Matig!

Er gebeurde niks meer. Er brandde geen lampje, er kwam geen geluid. Wat nu?
Stoppenkast gecheckt, niks mee aan de hand. Ander stopcontact geprobeerd, niks. Stekkeraansluitingen gecheckt, de deur die dicht moet vallen, alle filters nogmaals schoongemaakt etc. Niks hielp.

Google wees al snel de 'printplaat' als schuldige aan. Dat is de elektronica die achter je knoppen zit. Een nieuwe printplaat laten monteren zou ongeveer 300 Euro kosten. Tja, voor een droger die 6 jaar oud is en ongeveer 450 Euro had gekost...klinkt niet echt logisch. Toch zijn we wel voor goed gebruik van je spullen, en tegen onnodig nieuw aanschaffen. Dilemma!

Toen was daar een website die zei dat deze witgoed monteur heel makkelijk de printplaat voor je kon repareren. Zelfs in 9 van de 10 gevallen. Kosten? 59 Euro plus het opsturen van je printplaat naar die beste man. Dus ongeveer 65 Euro. Vooraf betalen. Kan hij niet gerepareerd, dan krijg je de 59 Euro terug.
Het demonteren zou een eitje moeten zijn. Dat viel toch wat tegen, al hielp de beschrijving zeker wel. Alle stekers zitten er heel strak in, met allemaal 'weerhaakjes' en die zijn lastig los te krijgen. Zelfs met dunne vingers of iets meer geweld. Al met al koste dat losmaken ons (niet zo handige Harry's) meer dan een uur.

De gok
Durfden wij de gok te nemen om onze printplaat naar deze man op te sturen en het daarna weer zelf in elkaar te zetten? Om deze man vooraf te betalen en zo hopelijk het probleem van onze droger op te lossen?
Wij hebben dit wel gedaan. 65 Euro om het probleem hopelijk op te lossen is de gok die wij wel durfden te nemen. Anders zouden we meteen weer 450 Euro moeten investeren in een nieuwe droger. Want we willen nog niet zonder droger.

Ik houd jullie op de hoogte, want als dit de oplossing is dan hebben er vast meer mensen wat aan.
Update: Jippie! de printplaat is gerepareerd. Ik kreeg zojuist bericht dat de voeding kapot was, en nu hersteld. Morgen gaat onze printplaat op de post, dus binnenkort kunnen we 'm weer monteren in onze droger. We krijgen zelfs 12 maanden garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Ik ben blij!

Deze gok heeft goed uitgepakt voor ons. Eenmaal terug in huis was de printplaat zo weer gemonteerd en alles werkt! Dus ik beveel het van harte aan als je verwacht dat je printplaat het begeven heeft!

Zou jij de gok hebben durven nemen? Of zou je meteen voor een nieuwe droger gaan?

vrijdag 8 december 2017

Uitbetaling Panelwizard

Op 7 december kreeg ik een uitbetaling van Panelwizard binnen. Deze betaling bedroeg 22 Euro. Minder dan ik had verwacht, want ik had nog ruim 25 Euro uitstaan via hen.

Ik keek het even na, en het blijkt dat de uitbetaling in december geldt voor de periode t/m oktober. Dus alles wat je daarna bij elkaar spaart is voor de uitbetaling van juni. Dus in juni krijg je van november t/m april uitbetaald. Dit zorgt ervoor dat ik nu al 5 Euro klaar heb staan voor de volgende keer. Ook leuk.
Na het invullen van elke enquête krijg je de keus of je het naar je eigen spaarpotje wilt doen, of naar een goed doel. Toen de orkaan Irma net was geweest, wilde ik het daaraan geven. Dit bedrag ging daar dus ook heen en werd niet uitbetaald dit keer.

Totaal heb ik al meer dan 80 Euro van panelwizard uitbetaald gekregen in de afgelopen 2,5 jaar. Ik blijf erbij dat ik het een leuke bijverdienste vind, die ook netjes en regelmatig uitbetaald. Goede enquêtes, leuke vragen en elke vraag krijg je betaald (ook als je na drie vragen uitvalt). Als je ook lid wilt worden kun je dat via deze link doen, dan krijgen we beide 1 Euro.

Uiteraard heb ik de 22 Euro overgemaakt op de spaarrekening voor de hypotheek aflossing. Inmiddels was daar ook rente op gestort, namelijk 0,58 Euro. Echt top!
Heel langzaam kruip ik dichterbij naar het (huidige) einddoel van dit potje, de 1000 Euro waarmee ik graag een stukje van de aflossingsvrije hypotheek wil aflossen. Met de huidige snelheid duurt dit nog wel een jaartje of twee.. Ik zit nu pas op 300 Euro.

Er staan nog wel wat dingen op marktplaats, maar ik verwacht daar geen grote klappers mee te maken deze maand. Het lijkt weer wat stil te vallen.

Ben jij lid van panelwizard? Hoeveel kreeg jij uitbetaald?

woensdag 6 december 2017

Dit moet je kopen in december

Herinner je je nog dat we 'vroeger' strippenkaarten hadden? De tarieven werden altijd per 1 januari verhoogd, dus was het slim om die in december in te slaan. Sommige dingen moet je in een bepaalde tijd kopen om er nog wat voordeel aan te hebben.

Aangezien het nu alweer december is, en het jaar op z'n einde loopt geef ik je wat tips voor zaken die je beter nu kunt kopen, dan in januari.

  1. Postzegels.
    Per 1 januari gaat het tarief omhoog van 0,78 naar 0,83 Euro. Dit is elk jaar een paar cent.  Internationale zegels worden 0,07 Euro duurder en zijn dan 1,40 Euro. Kerstzegels zijn ook onbeperkt te gebruiken, dus koop ze nu vast voor volgend jaar en het jaar erna in.
    Ik kocht eind 2014 een grote rol zegels voor 0,65 Euro per stuk. Daar maak ik nu dus al een jaar lang 0,13 Euro winst mee, en volgend jaar nog meer. Je hoeft niet bij te plakken namelijk!
  2. Sinterklaassnoepgoed koop je meteen na sinterklaas, en de overgebleven gourmetpakketten ook want die gooi je in de diepvries alvast voor Kerst. (Blijkbaar is gourmetten nu voor Kerst, Pasen en sinterklaas de trend.)
  3. Zelfzorg-artikelen.
    Vanaf 1 januari zullen veel zelfzorgartikelen van het lage 6% tarief naar 21% BTW gaan. Omdat het geneesmiddelen/gezondheidsmiddelen zijn zou het in dezelfde tariefgroep moeten vallen volgens de overheid. Helaas vallen daar best veel zaken onder. Tandpasta, mondwater, maagzuurremmers, zonnebrand, schimmel crème, shampoo tegen hoofdluis, aambeienzalf etc. Mocht je iets frequent gebruiken dan is het handig om er wat van in te slaan. (let op de houdbaarheid) 
  4. Kerstversiering voor volgend jaar koop je ook meteen na de Kerst, want dan is alles in de aanbieding. Let wel op dat je iets moois koopt, zodat je volgend jaar geen spijt hebt. 
  5. Geursets en pakketjes verzorgingsproducten zijn vlak na de kerstdagen ook vaak in de aanbieding, want er blijft altijd veel over. Kun je vast inslaan voor een paar verjaardagen. 
  6. Foute kersttruien, sokken/mutsen. Na Kerst lekker voordelig. Koop nu vast je exemplaar voor volgend jaar. Om een dagje te kunnen hangen op de bank. 

Daartegenover staat dat er ook dingen juist goedkoper zijn in januari. Denk aan galakleding, een pak of mooie overhemden. Die zijn na 31 december massaal in de sale. Kortingen van 30-70% zijn geen uitzondering.

Welke dingen kan jij nog bedenken die in december goedkoper zullen zijn dan in januari?

maandag 4 december 2017

Zorgverzekering 2018

Iedereen is vast hard aan het nadenken of ze de overstap durven maken naar een andere zorgverzekering. Sommige mensen zijn bang voor de zorgkosten die ze zouden kunnen maken, en blijven lekker zitten. (Net als sommige mensen die nooit overstappen van energieleverancier omdat ze denken dat ze dan veel rompslomp hebben, of zelfs zonder stroom zouden zitten.)
Ik kan je vertellen dat ik eigenlijk elk jaar overstap, en slechts een keer 'problemen' heb gehad. Dit was zo weer opgelost en heeft me een paar belletjes gekost.

Wij keken dit jaar dus uiteraard ook weer naar de zorgverzekering. Grappig genoeg stap ik over naar de zorgverzekering die mijn man nu heeft. Meestal hebben we andere verzekeraars namelijk. Ik ga naar een aanvullend pakket voor fysio, maar gooi de tandartsverzekering eruit. Want eigenlijk heb ik helemaal niet zulke hoge kosten voor de tandarts gehad de afgelopen jaren. Dat was jammer van de kostenpost. (Je zorgkosten kun je nakijken op de website van je verzekeraar, door in te loggen met digid)
Uiteraard wil ik wel gewoon de twee controles hebben per jaar, tandsteen verwijderen en eventueel een gaatje kunnen vullen. Kosten ongeveer 150-170 Euro. Man wil graag eens per jaar naar de tandarts. Dit ga ik zelf bij elkaar sparen door elke maand 20 Euro hiervoor opzij te zetten.


Ook spaarde ik afgelopen jaar mijn eigen risico bij elkaar door maandelijks 35 Euro over te maken naar een 'zorgpotje'. Dat blijf ik doen, dus totaal gaat er voor mijn zorgkosten 55 Euro heen.

Man blijft zitten bij zijn verzekeraar maar gooit het aanvullende pakket eruit (niet gebruikt dit jaar), en neemt het maximale eigen risico omdat hij nooit wat heeft. Het prijsverschil met geen eigen risico is 20 Euro per maand. Dit wil ik ook naar het zorgpotje overmaken.
Totaal dus 75 Euro.

Aan premie gaan we samen 175 Euro per betalen. We krijgen 3% korting door het in een keer te betalen. Aanzienlijk meer dan we op de spaarrekening krijgen..

Heb jij bijzondere keuzes gemaakt over je zorgverzekering? Of stap je voor het eerst over?

zaterdag 2 december 2017

The good million

Heb jij al van 'the Good Million' gehoord? Een ambitieuze jonge vrouw (Margriet vd Woerd) las ergens dat je van 1 euro, een miljoen kunt maken als je het 20x verdubbeld.

Deze wijsheid, in combinatie met de schrijnende nood op Lesbos en andere plekken voor bootvluchtelingen, zette haar aan het werk. Volkomen belangeloos zet zij zich in om haar ene Euro, 20x verdubbeld te krijgen.
Als elke Nederlander een euro geeft, zijn we er al bijna!



Inmiddels is het de 13e verdubbelings-week, en moet er ruim 13.000 Euro opgehaald worden. Misschien wil jij hier ook wel aan bijdragen. Ik heb in elk geval mijn donatie gedaan, en hoop dat er meer van mijn lezers hier enthousiast van worden.

Wil je meer weten, volg The Good Million op www.thegoodmillion.nl of zoek ze op via Facebook. Ik zou het tof vinden als meer mensen doen wat ze kunnen om een verschil te maken voor stichting Bootvluchteling (je gift is ook aftrekbaar van de belasting trouwens).

vrijdag 1 december 2017

Extra inkomsten november

De maand november is voorbij gevlogen. Ik was deels ook knock-out natuurlijk door de narcose en de zware pijnstillers erna, dat heeft vast geholpen. Het was voor ons een drukke maand. Verjaardag, mijn operatie, het herstel erna en alles wat op mijn mans schouders kwam.

Toen ik weer een beetje hersteld was maar nog steeds niet uit huis kon, heb ik geprobeerd om onze extra inkomsten maar weer een boost te geven. Dit was niet heel makkelijk.  

Enquêtes invullen
Bij euroclix kon ik slechts twee extra onderzoeken doen in die week, dus dat schoot niet echt op. Gelukkig de week erna nog eentje. Toch zit ik inmiddels ruim op de 7400 clix. Op weg naar de tienduizend. Er komt nog een grote brok van 800 clix binnen van de overstap van zorgverzekering, maar daarmee ben ik er nog niet. Zou ik het nog halen in dit jaar? Ik betwijfel het...

Panelwizard had ook maar een vragenlijst voor me. Ik zag wel (bij het inloggen) dat ik in december bijna 25 Euro uitbetaald krijg. Dat is een mooi vooruitzicht!

Bloggen
Als ik meer aandacht aan bloggen besteed levert dat geen geld op, maar hopelijk wel wat geïnspireerde lezers voor de lange termijn. (Geld verdienen met bloggen is moeilijk in een land met zoveel bloggers.)

Ik veranderde m'n layout, (hoe vind je het geworden?) en toen bleek ik opeens ook mijn advertenties al een aantal dagen niet meer te hebben. Oeps! Dan is het helemaal onmogelijk om iets te verdienen met je blog. Inmiddels zijn er weer een aantal advertenties te vinden dus kan het weer gaan lopen.

Reviews schrijven
Ik probeerde om reviews te schrijven voor Klezzer. Dit platform lijkt helaas een beetje tot stilstand gekomen. Vorige week leverde het bijna niks op, de week erna al iets meer. Een aantal mensen schrijven nog reviews, maar niet zoveel. Ik ben er duidelijk te laat ingestapt. Mogelijk kan ik nog wel wat geld verdienen door bijvoorbeeld 'schrijver van de week' te worden. Ik twijfel of ik daar tijd in wil steken. Het concept spreekt me wel heel erg aan. Reviews schrijven en daarna elke maand een deel van het inkomen krijgen. Passief inkomen dus. In theorie heel erg leuk! 

Marktplaats boost
Dus ik besloot nog even rond te kijken in huis en in m'n foto's. Helemaal in lijn met het minimaliseren ook! Sommige items op Marktplaats waren verlopen, en kon ik dus opnieuw plaatsen. Ik ontdekte dat ik nog gloednieuwe earphones van apple in mijn doosje van de telefoon had zitten. Die ik overduidelijk niet gebruik. Hoppa op MP. Winterjas kind, winterjas van mezelf, glazen plaat van de magnetron (alweer!). Zo kon ik toch nog wat extra euro's verdienen die meteen naar onze aflosrekening overgemaakt werden.
Totaal verkocht ik deze maand 8 items voor 49,50 Euro. Op de aflosrekening staat nu dus 274,50 Euro (Op naar de 1000!). Er staan nog wat dingen gereserveerd.

Hoe deden jouw inkomsten het in november?