dinsdag 30 december 2014

Oud en Nieuw

Heel basaal gezien is het gewoon de overgang van de ene op de andere dag. 31 december en 1 januari. Maarja, natuurlijk ook de wisseling van het jaar. En daarom is het een 'big deal'.
Vroeger vond ik het ook een big deal. Zo lang opblijven, de hele avond gezellig met vrienden etc. Daar keek ik het hele jaar naar uit zowat.

Ook nu vind ik het nog heel leuk, en ook heel gezellig met vrienden. Hoewel mijn bedtijd nu (tijdelijk) weer wat vroeger is, is het een makkie om de 00:00 uur te halen. Zeker als het gezellig is met elkaar. Vuurwerk afsteken doen wij niet. Zoveel geld de lucht in knallen vinden we echt verspilling, dus we kijken. Er is genoeg te zien, dus we vermaken ons wel.

En dit jaar voor het eerst de nieuwe regels. Niet meer de hele dag mogen knallen, maar pas na 18:00u. Ik ben benieuwd of 'men' zich daar aan kan houden, en hoe dat uitpakt. Eerlijk gezegd ben ik ook wel een voorstander van een grote vuurwerkshow op oudjaarsavond. Gecombineerd met een verbod op particulier vuurwerk. Geen overlast meer voor auto's, bomen, afvalbakken, bushokjes en andere maatschappelijke zaken. Lijkt mij heel efficiënt voor de belastingbetaler.

ps. Hier hebben ze deze maand alle bushokjes vervangen door een nieuw exemplaar. Persoonlijk lijkt me dat erg dom. Dit kan je beter in januari plannen...

maandag 29 december 2014

Bezuinigen op de kapper

Mijn man heeft al jaren een vaste kapper, en is er heel blij mee. Maar mannen hebben vaak kort haar, en moeten dus relatief vaak naar de kapper. Behoorlijke kostenpost op jaarbasis.
Nu heb ik inmiddels drie mannen in huis, dus dat is nogal wat.

Een tijdje geleden inspecteerde ik eens het bonnetje van mijn man. Aha, ik zag een mooie bezuinigingspost. Het knippen is een bepaald bedrag, maar het haren wassen kost ook 5 euro.
Wat? 5 euro? Was voortaan thuis je haar maar, was mijn idee. Gelukkig was hij het ermee eens.
(Ik had al jaren eerder dat bonnetje moeten inspecteren...) Dus dit zal 35-40 euro per jaar besparen gok ik.

Mijn zoon is geen fan van de kapper, dus gaat ook weinig. Maar zijn haar groeit erg snel. Een knipbeurt bij de kapper kost toch tussen de 10-17 euro heb ik gemerkt. En hij vond het vreselijk! Dus vaak had hij een overdadige haarbos. Een maand geleden ben ik met hem gegaan, en het ging goed. Nu moet hij denk ik over een maandje weer. Maar dankzij een vriendin op de weggeefgroep kan ik ook hierop bezuinigen. Ze had een tondeuse over, dus nu kunnen we zijn haar thuis bijwerken. Kort aan de zijkanten, en wat langer bovenop. Lekker stoer. Dit bespaart me minimaal 60 euro, maar misschien nog meer. Mooi meegenomen toch?

zaterdag 27 december 2014

Een huis vol... kinderen

Het programma is weer begonnen. Een huis vol!
Geweldig om die gezinnen te zien en te volgen. Ik vind dat wel leuk, een kijkje in hun levens.
Toch ben ik blij dat ik niet zoveel kinderen heb, ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Al werkt het misschien ook wel weer zo, dat als de situatie nou eenmaal zo is, je er ook het beste van maakt. En zo hoort het ook.

Of je nou geen, een, twee, drie of meer kinderen hebt, er zijn altijd uitdagingen in het leven. En je moet er het beste van maken, anders ga je van je leven balen.
Dus doe leuke dingen, kies goede vrienden, help andere mensen en geniet van de kleine dingen. Volgens mij ben je dan al een heel eind!

woensdag 24 december 2014

Overtollige kerstkilo's? Gegarandeerd afval-succes

Met deze gegarandeerd succesvolle methode raak je ze (de kilo's) al voor de kerst kwijt!

Men neme een product wat niet helemaal goed meer is. Maakt niet uit wat.
Dit eet je zo'n 3-4 dagen voor de kerst op. Binnen 12-24uur zullen er buikklachten optreden. Hierdoor wil je niks meer eten.
De dag erna voel je je nog steeds niet goed, dus drink je water en eet je een paar beschuitjes. Dit dieet houd je vol tot kerst.
Voilà, de weegschaal is je beste vriend!

vrijdag 19 december 2014

Christmas-time!

Het is gelukt. Op een rustige zondagmorgen ben ik naar zolder gegaan en heb de kerstdecoratie tevoorschijn gehaald. Geen kerstboom, want daar zijn wij niet zo van. Maar wel lichtjes, sterren, ballen, hangers en hartjes. Oh, en de kerststal waar mee gespeeld mag worden. (van hout)

Gister heb ik ook de kerstcd's van zolder geplukt, en bleek ik vorig jaar een nieuwe te hebben gekregen die ik al vergeten was. Dus nu vier stuks om af te wisselen, als ik zin heb.

Er hangen lampjes en ballen voor m'n ramen, hartjes door het hele huis, er staat een enorme vaas gevuld met lichtjes en kerstballen, kaarsjes met een kerst-tintje en nog meer lampjes. Gezellig!
Terwijl ik dit schrijf klinkt er een melodramatisch kerstliedje door de speakers en is babyzoon aan het trappelen in z'n wipstoel. Op en top gezellig.

Wij gaan ook een spectaculaire kerstnachtdienst bezoeken. Prachtig in het donker, zoveel lichtjes en dames in glitterjurken. Gaan jullie ook nog een kerstnachtdienst bezoeken?

dinsdag 16 december 2014

Op z'n gat

Ik heb ontdekt in mijn afgelopen jaren als mama dat er twee momenten zijn waarop je hele huishouden op z'n gat ligt.
En dan bedoel ik dat er nog net genoeg te eten is voor iedereen. Maar supergezond is het niet altijd meer. En de schone onderbroeken voor de kinderen zijn op, sokken ook. Waar is die broek die je graag aanwilt? Hmm de wasmand puilt uit. Wanneer is er voor het laatst gestofzuigd of is de badkamer schoongemaakt? Geen idee. Tijd voor jezelf.. wat is dat? Bloggen... haha, dacht het niet.
Naar school brengen of halen mond uit in huilpartijen, slaapjes duren veel te kort. Er is veel gevlieg in elkaars haar en iedereen lijkt uit z'n hum.
Algehele chaos.
Je raadt het vast al. Dit zijn de momenten:

1. Als mama ziek is
2. Als er een of meer kinderen ziek zijn

Een tijdje geleden had ik twee kinderen tegelijk ziek. Toen dacht ik weer, oja, dit is zo'n moment. Gelukkig bestaat er makkelijk eten, gelukkig waren er nog te kleine of te grote kledingstukken schoon, gelukkig is het maar tijdelijk.
Dus deze week weer even buffelen om bij te werken, en misschien zit er nog een blogje of twee in het verschiet.

donderdag 11 december 2014

De laatste maand van 2014

In deze laatste weekjes voor het nieuwe jaar is het bij de meeste mensen druk. Druk, druk, druk zelfs!
Sinterklaas en alle voorbereidingen, die meer tijd kosten dan je dacht..
Kerst ontbijtjes, lunches, borrels, etentjes en niet te vergeten de uitvoering van je kinderen op school.
Voorbereidingen voor kerstdiners, eventueel pakjes of iets anders.
En hup, de week erna kan je nog een keer. Oud & Nieuw, en alles wat daar bij komt kijken.
Best een pittige periode zo.

En dan ben je er nog niet! Vergeet vooral niet naar je zorgverzekering te kijken. Zijn de voorwaarden nog naar wens, is de prijs het waard etc. Voor 1 januari moet dit geregeld zijn.

Liefst is er nog tijd en ruimte voor een terugblik op het jaar, en een vooruitblik op het volgend jaar. Waar ben je dankbaar voor? Waar heb je van geleerd? En waar ga je je komend jaar op richten? Heb je doelen en wensen?

Persoonlijk zou ik dit ook op financieel gebied doen. Hoe is het gegaan het afgelopen jaar? Welke valkuilen ben ik steeds ingetrapt? (over-spending) En misschien nog wel belangrijker is de vooruitblik. Maak een (jaar)budget voor 2015. Vaak weet je wel in welke maanden er bepaalde kosten zijn. Wat worden je nieuwe tarieven voor verzekeringen, abonnementen, energieleveranciers? Hoeveel zou je kunnen sparen?

Zo krijg je de maand wel vol. Ik denk dat december zelfs veel te kort is voor alles wat nog moet gebeuren..

Nu ook...

te volgen per e-mail!

Rechts bovenin kun je je e-mailadres invullen bij 'follow by e-mail'. Zo krijg je een berichtje in je mailbox wanneer er een nieuwe blog online staat.
Handig toch?

maandag 8 december 2014

Sint weg, nieuwe speelgoedberg gekomen

Wij doen heel weinig aan sinterklaas. Zo kijken ze bij ons geen sinterklaasjournaal, en slaan we ook de intocht over. Mijn kinderen hebben geen schoen gezet, of sinterklaasliedjes bij de cv gezongen.
Toch vind ik het een heel leuk feest en ben blij dat onze kinderen er ook wat van meekrijgen. Gelukkig is er op school genoeg spanning opgebouwd, zelfs in dat ene weekje wat ze ermee bezig waren. (Heel blij mee trouwens! van 1-5 dec er aandacht aan besteden vind ik genoeg!)
Een cadeautje voor ieder kind en de sint op school. Hartstikke leuk.

In het weekend ook cadeaus uitpakken bij de familie, en de volwassenen deden surprises. Gewoon voor de gezelligheid.

Dan ga je met een volle auto weer naar huis. Nog meer speelgoed, en gelukkig ook wat nuttige items.
Ik denk erover om de kinderen hun speelgoedberg te laten uitzoeken, en een of twee dingen te kiezen die ze niet zo leuk meer vinden om weg te geven. Gewoon om het een beetje te temmen...
Hoe doen jullie dat?

woensdag 3 december 2014

Speen afleren

Mijn zoon is net 3 jaar, dus de hoogste tijd om de speen af te leren. Hij mag de speen al twee jaar alleen nog met slapen, maar toch is hij nog erg fan. Wij doen dit soort 'grote' veranderingen meestal in de vakantie. Vaak de kerstvakantie of zomervakantie, zodat we zelf wat relaxter zijn als we wat minder zouden slapen.
Nu waren we net verhuisd in de vorige kerstvakantie, dus een slecht moment. In de meivakantie leerden we onze kinderen samen op een kamer slapen, dus ook toen een slecht moment. En in de zomer kwam de baby. Ook een slecht moment. Dus is hij inmiddels al 3, en is het echt tijd.

Vandaag dacht ik, hup afgelopen ermee. We gaan er nu mee stoppen. Dus ik stelde hem voor dat hij zijn spenen weg zou gooien, omdat hij een grote jongen is. Bovendien heeft zijn babybroertje ook geen speen, dus hij hoeft het ook niet. Zonder problemen ging hij akkoord. Ik deed de spenen in een zakje, en hij gooide ze in de prullenbak. Klaar.
Serieus, zou het zo makkelijk zijn? Waarom had ik het dan niet eerder gedaan?

Oke, het was niet ZO makkelijk. Met het middagslaapje nam hij zijn nieuwe knuffel mee in bed ter vervanging van de speen. Na 5 min toch huilen. Ik wil een speen. Dat kan dus niet meer. Uiteindelijk heeft hij het middagdutje overgeslagen. Prima.
Na het avondeten was hij supermoe, en is hij gewoon gaan slapen! Met knuffel, zonder speen. Hij zei nog wel: "Mama, ik wil een speen. Ik vind een speen zo lekker." (smelt..)
Weet ik lieverd, maar dat kan niet meer. Slaap lekker...

dinsdag 2 december 2014

Schuldenvrij leven?

Heb je schulden en wil je ervan af?

Een kort stappenplan:

1. Maak een lijst van al je schulden.
Creditcard, postorderbedrijven, roodstaan op je bank, doorlopende kredieten, leningen bij familie of vrienden, studiefinanciering etc.
Kijk of je kunt onderhandelen met het bedrijf. Misschien willen ze wel een deel van je schuld kwijtschelden als jij belooft binnen een bepaalde tijd af te lossen met een bepaalde aflossing per maand. Een telefoontje kan nooit kwaad!

2. Zoek uit welke rentepercentages je betaald
Postorderbedrijven rekenen vaak wel 10-15% rente per jaar, ook rood staan is heel prijzig.

3. Bespaar op je uitgaven zodat je extra kunt aflossen
Ik doel op extra aflossingen, naast je verplichte maandelijkse aflossing.

4. Begin met extra aflossen op de schuld met de hoogste rente

5. Als deze lening is afgelost, los de volgende af
Neem het maandelijkse bedrag wat je niet meer hoeft af te lossen van die eerste lening, en stop dat bij de extra aflossing die je van plan was. Zo kun je de volgende schuld met een hoger bedrag aflossen. Dan gaat het steeds sneller. Een soort sneeuwbal effect dus.

6. Feestje!
Zodra alles is afgelost


maandag 1 december 2014

Lekker leven en lekker sparen

Kan best!
Je hebt een leuke baan, verdient lekker een hoop centjes en je kunt bijna alles doen wat je wilt. Paar keer per jaar op vakantie, vaak uit eten, manicure-pedicure, alle leuke kleding, schoenen etc. Misschien ben je nog single, of juist tweeverdieners zonder kids. Het leven lacht je toe.

Wil je financiële zekerheid?
Leer dan te leven op minder dan je inkomen. Een aantal schrijvers over financiën en omgaan met geld adviseert om met 80% van je geld te gaan leven. Met de rest kun je een buffer opbouwen voor noodgevallen, een potje voor kapotte huishoudapparatuur aanleggen en sparen voor de toekomst.

Hoewel de toekomst misschien nog ver weg lijkt, of je nog geen duidelijke plannen hebt, kunnen dingen zomaar opeens veranderen. Als je ooit wilt trouwen, zou ik nu vast gaan sparen. Een bruiloft kost snel rond de 9000,- Euro en hoe ga je dat dan betalen? Of verwacht je dat jouw aanstaande dat geld klaar heeft liggen? De kans is volgens mij groter dat je iemand trouwt die schulden heeft, dan dat je iemand trouwt met een vol spaarboekje...

Ook als je een huis wilt kopen in de toekomst is een spaarpot nooit weg. Doe een lekkere aanbetaling op je huis, of betaal de nieuwe keuken gewoon cash in plaats van geld bijlenen. (wat tegenwoordig steeds moeilijker is) Denk je dat dit niet mogelijk is? Ik ken iemand die werkte en een tijd bij haar ouders inwoonde, en toen keihard ging sparen. Toen zij haar huis kocht kon ze 25% van de koopsom zelf betalen. Met als gevolg jarenlang heel lage maandlasten (en dus de vrijheid om je geld anders te gebruiken). Een slimme meid....