donderdag 25 oktober 2012

Koken met de seizoenen

Dat vind ik altijd een leuke term. Uitdagend, creatief en dat doe je in je huis vaak ook: meegaan met het seizoen. Andere kleuren, kussens en decoratie, de plaids en het vloerkleed komen weer tevoorschijn. Sommige mensen wisselen zelfs de gordijnen.

Anyway, koken met het seizoen dus. Ik heb ook een kookboek daarover. Vol goede moed aan de slag gegaan. Alleen was dat kookboek niet echt een succes, helaas. Als ik dan bij de herfst of winter keek, leek het alsof ik niks anders meer kon eten dan: winterpeen, aardappels en 'vergeten’ groenten zoals pastinaak. En fruitsoorten behalve mandarijnen en appels werden ook niet genoemd. Inmiddels heb ik toch een paar tips verzameld voor jullie.

Koop op de markt: als het er niet is, dan is het niet het juiste seizoen.
Mocht je in november nog steeds aardbeitjes zien liggen, denk dan even terug aan de zomer. Toen zagen ze er groot en rood uit. Als het seizoen voorbij is zijn ze klein en rozig. En veel minder lekker. Niet kopen dus, is mijn advies.
Ik vind dat er op de markt altijd heel veel verschillende soorten groenten en fruit te krijgen zijn, dus het idee dat er in de winter ‘niks bijzonders is’ heb ik zelfs moeten laten schieten. Er is genoeg variatie.

Kijk wat in de aanbieding is: als de prei opeens een paar weken achter elkaar goedkoop is, weet je ‘groente van het seizoen’. Dus lekker lowbudget koken een paar weken. (en invriezen)

Bedenk waar je trek in hebt: automatisch heb je in de zomer meer zin in brood met een frisse salade.
In de winter verlang je vaker naar warme stamppot of een dikke soep. Blijkbaar heeft je lichaam in de winter ook gewoon andere behoeftes, dus luister er lekker naar.
Betreft dat luisteren naar je lichaam doel ik niet op de plotselinge behoefte aan kruidnoten en chocola. Dat is geen winterbehoefte van je lichaam, maar meer een supergoede marketingstrategie van de detailhandel ;)

donderdag 18 oktober 2012

Financiele weetjes

Wist je dat...


-         Het loont om energieprijzen, zorgverzekering en andere verzekeringen met elkaar te vergelijken. Elk jaar opnieuw.
-         Vergelijk ook spaarrentes. Soms krijg je bij de ene 2,5% en bij de andere 2,9%. Uiteindelijk gaat dat toch schelen.
-         Je vaak een hogere hypotheek krijgt als je een behoorlijke som spaargeld hebt?
-         Een lening met BKR-registratie zorgt ervoor dat je een aanzienlijk lager hypotheekbedrag kunt lenen.
-         Je online heel veel bespaartips kunt vinden (bijv. www.nibud.nl/uitgaven/budgettips.html )
-         Tweedehands spullen kopen je heel veel geld bespaart (Koninginnedag!)
-         Kinderopvang ook gratis kan? Jij een dagje het kind van je vriendin, zij een dagje jouw kind.
-         Op boodschappen besparen kan op verschillende manieren. Check aanbiedingen, ga naar de markt of ga naar goedkopere winkelketens. Ga ook geen boodschappen doen als je trek hebt...dat scheelt je wat impulsaankopen.
-         Koop dingen vast vooruit. Winterjas voor volgend jaar in de wintersale. Koop in de zomer een winterjas voor je kind online. Kwestie van vraag en aanbod.
-         Maak een begroting en houd je eraan. Soms schrik je van die ‘kleine’ uitgaven die op jaarbasis een enorme kostenpost blijken. Elke dag een broodje op je werk kopen is al snel 15 euro per week en dat is ruim 500 euro per jaar...
-         Ruilen of lenen van familie en vrienden. Vloerkleed zat? Ruil met iemand een jaartje om. Speelgoed uitlenen waar jouw kind te groot voor is. Kinderkleding ruilen of lenen.
-         Huisdieren eigenlijk heel veel geld kosten. Voedsel natuurlijk, maar soms ook de dierenarts of de verzekeringskosten.

 

iWise

Leuk! Ik ben weer wat wijzer geworden. Er bestaan magazines voor op je iPad. (wist ik veel...)
Ik heb ook geen iPad, dus verdiep me niet zo in die wereld. Maar ik vind het briljant! Bespaart een hoop geld aan papier, verzendkosten en logistiek. En het is dus ook heel duurzaam. (al is de aanschaf van een iPad weer niet zo duurzaam, heb ik begrepen...)

Mijn eerste kennismaking met het begrip iPadmagazine kwam via Hip & Hot Magazine, en ze hebben dus deze week een special ‘groen en duurzaam’ uitgebracht. Met artikelen over koken zonder E-nummers, duurzaam wonen, eco kindermode en bespaartips! En vooral dat laatste, daar houden wij wel van. 

Het leuke is dat je dit magazine dus via iTunes kan downloaden, dus easy-access voor iedereen met een iPad. 

Interesse? Check:


 

donderdag 11 oktober 2012

Niks gewonnen :(

Hoeveel ik ook ‘deel’ of ‘retweet’ op facebook of twitter, ik heb nog nooit wat gewonnen. Sterker nog, volgens mij heeft nog nooit een van mijn 250 vrienden op diezelfde sites ooit iets gewonnen. Geen mandensetje van 30 euro, geen tuinmeubelset van 500 euro, geen regenjasje voor mijn dochter, geen mooie lamp, geen vakantie naar centerparcs, zelfs geen onnozel sjaaltje van een drogisterij.
En toch blijven mensen maar delen, RT’en, hopen en proberen zo’n enthousiast mogelijk comment erbij te plaatsen. (want dan val je op...misschien...)
Laatst kwam ik echt de meest bizarre actie tegen. Om te winnen moest je die site liken, en dan nog een andere site liken (want het was in samenwerking met hen), dan moest je allebei die sites delen op je facebook voor al je vrienden plus nog een reactie geven waarom jij kans moest maken op dat cadeau. En wat kon je winnen? Een cadeaubon twv 7,50 euro. En je mocht geen geld bijleggen om iets groters te kopen van die website.
Ik dacht bij mezelf, jullie zijn gek! Zoveel moeite voor een onzinprijs. En toch, tientallen mensen reageerden, vertelden dat ze alle voorwaarden hadden gedaan en dat ze graag een rolletje plakband met witte stippen twv 3,50euro wilden winnen. Waar gaat dat heen met deze wereld? Als je zo’n rolletje plakband graag wilt, dan koop je die toch? En dan hoef je niet al je vrienden vier maal lastig te vallen met een irritante facebookactie.
Dus bij dezen ga ik ook mijn leven beteren. Mocht iemand me kunnen bewijzen (in mijn vriendenkring) dat die reclame/winacties ze echt iets hebben opgeleverd, dan zal ik mijn keus heroverwegen. Maar voor nu, stop ik met het ‘delen’ van die onzin.

dinsdag 9 oktober 2012

Beautytips voor je huis

Tegenwoordig kun je voor elke ruimte in je huis een speciale spray kopen; badkamer, keuken, gladde oppervlakten, wc, glas, antikalk of multispray. (waar je die laatste voor gebruikt is mij een raadsel, zelfs na het lezen van de verpakking..)
Hoewel dit misschien handig is, zijn deze sprays ook geldvreters. Daarnaast heb je misschien ook geen ruimte om 6 verschillende sprays neer te zetten. Ik heb ontdekt dat je met gewone huis-tuin-en-keukenmiddeltjes je huishouden zeer goed kunt doen, en vele euro’s goedkoper uitbent. Voor de liefhebber :)

Antikalk: Schoonmaakazijn. Geschikt voor sanitair en je koffiezetapparaat. Kost ongeveer 0,50euro per liter.

Verstopping: Soda en kokend water. Of een paar flessen goedkope cola. Soda is tevens ontsmettend dus daarmee kun je goed wondjes reinigen of een splinter ‘eruit weken’.

Antischimmel: Bleek of azijn. Perfect voor je badkamervoegen. Bleek is ook heel geschikt om je sanitair weer wit te krijgen van binnen en buiten.

Vlekken: Ossegalzeep of groene zeep. Werkt voor vloerbedekking of kleding. Groene zeep is vetoplossend.

Glas: ramen zemen kan met een mengsel van spiritus en afwasmiddel, maar lang niet iedereen heeft spiritus in huis natuurlijk. Op doorgewinterde BBQ’er na misschien... persoonlijk gebruik ik voor een spiegeltje toch graag een spray. Hoef ik niet zo ingewikkeld te doen. En het is lekker snel. Gemak dient de mens, toch?

maandag 1 oktober 2012

Onvoldoende inkomen?

Ik wil m’n schulden wel aflossen, maar mijn inkomen lijkt niet voldoende. Hoe kan ik extra inkomen verwerven?

-         Tijdelijk een bijbaan nemen

Rust houden is goed, maar een dag zou genoeg moeten zijn. Het helpt als je je voorneemt om al dit geld meteen te gebruiken om je schulden af te lossen. Dus niet gebruiken om eens lekker te gaan shoppen of opnieuw je huis in te richten als dit niet noodzakelijk is. Bovendien zorgt werken ervoor dat je niet uit ‘verveling’ gaat shoppen, lunchen of koffiedrinken in de stad. Scheelt op alle fronten geld.

-         Iets verkopen

Dingen die je niet meer gebruikt kun je verkopen. Al die overbodige babyspullen die je nooit hebt gebruikt, mooie kleding, je platencollectie, miskopen, een fiets die staat te verroesten etc. Je hebt altijd wel wat in huis wat je kunt verkopen. Denk niet aan hoeveel dat product je ooit heeft gekost, denk aan hoeveel het je nu kan opleveren.

-         Verkoop je talent

Sommige mensen zijn keigoed in mooie taarten maken, verkoop ze en regel zo wat extra inkomen. Naai iets, verkoop opgeknapte kastjes, bied aan om belastingopgaves tegen een vergoeding in te vullen etc. Waar ligt jouw talent, en wat kan je ermee?
Oppassen in de avonduurtjes kan je ook best wat opleveren. Ze zeggen toch altijd dat een goede oppas ‘goud waard’ is...

-         Overige (wildere) ideeën...

Organiseer een sponsorloop of benefietconcert, een diner met entree, verhuur een kamer in je huis, geef je kinderen minder zakgeld, laat je kinderen meebetalen aan dingen, ga niet op vakantie, doe je auto de deur uit of ga ‘m delen. Ga sporten in de buitenlucht ipv in een fitnessschool. Ga schoonmaken bij je buren, doe heitje voor een karweitje, organiseer kinderfeestjes voor andere mensen, neem een krantenwijk, wees creatief!

Als je echt van je schulden af wilt komen, gaat het lukken.