donderdag 14 april 2016

Bewegen om van je stress af te komen

Kortgeleden was ik bij een workshop waar werd gesproken over angst, stress en de effecten op je lichaam. Iedereen weet waarschijnlijk wel dat er een soort adrenaline vrijkomt bij een stressgevoel, en dat geeft je soms net even dat zetje om het snel/efficiënt/onder druk af te maken. Maar er is meer!

Bij langdurige gevoelens van stress blijft dit ook in je lichaam, maar dan werkt het als een soort gif. Diezelfde langdurige adrenaline sloopt goede functies in je lijf en zorgt oa voor een verhoogd glucosegehalte in je bloed. Die glucose moet je helpen om 'paraat' te zijn en snel te kunnen vluchten of vechten. Als deze glucose blijft hangen zorgt dit ervoor dat je sneller vet opslaat, en dik wordt. Daarbij houd je hart het gehaaste gevoel vast, en blijft de druk hoog.
De tip van de workshop was: Als je stress ervaart, maar het blijft hangen is het dus het beste om even actief te zijn, om die glucose te verbruiken. Klinkt logisch toch?



Ik heb het uitgeprobeerd. Kort erna had ik een beetje stress, en kreeg hoofdpijn. Dat bleef maar hangen. Ik dacht aan de workshop en had twee opties: op de bank gaan zitten of juist even actief worden. Ik koos voor het laatste, en ging een rondje hardlopen. Daarna was de hoofdpijn weg!

Deze tip ga ik zeker onthouden, en wilde ik jullie ook niet onthouden!

Wist jij dit al, en pas je het wel eens toe?

7 opmerkingen:

  1. Toevallig richt ik me momenteel erg op dit onderwerp omdat ik adrenaline slecht omlaag kan krijgen en dan dus slecht slaap. Ik ging wel bankhangen en dacht dat dit goed was. Niet dus want ik blijf een hoge hartslag houden en kom niet omlaag. Dan dus gaan hardlopen, dat lijkt beter te werken. Ik vond de site www.sportrusten.nl/ademhalen erg waardevol om te lezen. Mocht je meer over dit onderwerp weten dan lees ik het graag. Bedankt voor bovenstaande!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb helaas niet veel meer info dan dit, op dit moment. Maar ik vond het wel echt bijzonder om te merken dat het werkte.
      Dus dit is zeker iets om te proberen. Overigens hoef je niet per se te hardlopen om die glucose in je bloed kwijt te raken, maar kan je ook gewoon een stuk wandelen (bijv in je werk-pauze) of even wat oefeningen doen in huis. Zelf koos ik voor hardlopen omdat dit me ook helpt om m'n hoofd leeg te maken!
      Bedankt voor de link, die ga ik nog even bekijken. Als ik meer info voor je heb laat ik het weten.

      Verwijderen
  2. Ja, dit is precies de reden waarom ik elke dag ga hardlopen. Zo loos ik op een natuurlijke manier de adrenaline en stress.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeveel kilometer loop je dan dagelijks? Ik heb nl ook echt een stress loser nodig momenteel. Ik loop nu 2 keer in de week 3,5 km, maar zou dit misschien dan ook best wat vaker kunnen doen. Ik loop sinds november afgelopen jaar.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie Nicole! Goed om te lezen!

      Verwijderen
  3. Dit hoorde ik korte tijd geleden ook, dat je de stress er af en toe uit moet zweten. Ik heb gemerkt dat het buiten hardlopen of krachttraining ook buiten mijn gemoed tot rust brengt. Alles lijkt weer wat meer te stromen, kortom lekkerder in mijn vel. Maar de zweetfactor is voor mij volgens mij het zonnetje of de sauna, want het duurt best lang voordat ik uitbreek in het zweet. Vraag me soms af of ik het dan wel lang of intensief genoeg doe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt ook iets aan de oorzaak van je stress doen als er bijvoorbeeld problemen in de relatie zijn of in de familie.
    Yoga helpt mij ontzettend goed om weer zen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!