dinsdag 5 januari 2016

Stress of scherp

Zoals je in mijn vorige post gezien heb, hebben wij voor dit jaar een behoorlijk ambitieus doel neergezet. Dit is een ambitieus doel voor ons. Om naast ons normale leven, ook planmatig af te gaan lossen. Misschien vindt jij dit een enorm hoog bedrag (ik best wel) en hoop jij zelf ook ooit eens zoiets bij elkaar te sparen. Ik zou zeggen, ga ervoor!

Als ik op andere blogs meelees is dit een heel laag bedrag. Sommige mensen lossen wel 10-20 duizend Euro extra af per jaar, en klussen nog voor 10.000 Euro per jaar in hun huis. Poeh, dat kan ik me nog niet voorstellen. Maar we moeten ergens beginnen. De schuld is er, dus we zijn er ook verantwoordelijk voor. Blijven uitstellen zorgt er niet voor dat het af te lossen bedrag lager wordt, dus hoe eerder we beginnen hoe beter.

Het voelt gek om te weten dat een deel van mijn lezers waarschijnlijk jaloers zouden zijn op dit bedrag wat ik wil aflossen. Ik weet dat er mensen meelezen met behoorlijke schulden. Dit kost ook een hoop geld per maand. Dit geld houdt jij over nadat je van je schulden af bent.
Wij hebben geen andere schulden dan onze hypotheek. Daarmee besparen we dus ook geld. Nu gaan we het gebruiken om ook deze schuld te verminderen, stapje voor stapje.
Hiervoor gaan we ook bepaalde zaken laten. Wij hebben ook geen duizendjes over per jaar natuurlijk. Later zal ik hierover nog uitweiden.

Ambitieuze doelstellingen zorgen er voor dat je scherp bent. Dat je beter oplet, kijkt waar er nog ruimte zit, probeert je doelen te halen. TE ambitieuze doelen zorgen ervoor dat je stress krijgt. Tenminste, dat gevoel krijg ik erbij. Zou ik zeggen dat ik komend jaar 10.000 Euro af moet lossen van mezelf, dan kan ik niet meer normaal leven. Dan kun je alleen nog maar bruine bonen eten en water drinken, geen kleding kopen en niet op vakantie. Zo kan je misschien wel leven als het echt moet, maar niet heel lang. Dat zou mij stress geven. Dit zou ik ook niet willen voor mijn kinderen. Dus dit jaar voor ons een ambitieus doel, maar waarschijnlijk wel haalbaar met wat moeite.

Stel jij vaak te lage of te hoge doelen, en wat werkt voor jou het beste?

6 opmerkingen:

 1. Het liefst heb ik doelen die ik gemakkelijk haal, maar het beste kan ik ambitieuze doelen hebben. Niet onhaalbaar ambitieus, maar wel je-moet-ervoor-werken-en-dingen-laten-ambitieus. Dat heb ik dit jaar gedaan en ik hoop dat ik daar ver mee ga komen. Ik heb deze week (ja, die eerste week van januari) al een paar keer half op het punt gestaan iets duurs te kopen, maar heb mezelf ervan weerhouden door me te richten op het grotere plaatje. Dat vind ik dan wel fijn, want dan heb ik er ook wel rust van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stel eigenlijk niet zo vaak doelen, maar ik probeer gewoon in het algemeen dingen zo goed mogelijk te doen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik hou ook van realistische doelen omdat ik geen extra inkomen gan toveren en dan moet gaan bezuinigen op dingen waar we dat niet willen omdat we niet voor niets beide werken en dan soms ook willen genieten met dingen die wel geld kosten naast heel veel genieten van goedkope of gratis dingen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik leer en volg juist mijn man hier in, een voorbeeld voor mij in scherpe doelen zetten en behalen, ik mag nog best veel in groeien en begin idd juist met haalbare doelen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar. Wij kunnen door onze inkomens jaarlijks grote bedragen aflossen. En ons doel is om onze hypotheek binnen 10 jaar kwijt te zijn. Toch geeft het mij geen druk. Lukt het niet, jammer dan. Uiteindelijk lossen we af wat we kunnen missen, het moet natuurlijk wel leuk blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik zie dat ik niet heb kunnen reageren, maar ik vind het echt heel leuk om jullie ervaringen te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!