woensdag 13 januari 2016

Pensioen, wat moet je doen?

Ik vind pensioen altijd een lastig onderwerp.
Het lijkt nog zo ver weg, nog ongeveer 40 jaar zoals het er nu uit ziet. Er kan nog zoveel veranderen in je gezinssituatie, woonsituatie of in de politiek. Heeft het dus wel zin om er nu al over na te denken?

Natuurlijk! Want dan kan je je een beetje voorbereiden.

Dit filmpje van How2spendit (met 2 leuke vlotte dames) laat heel mooi de 5 belangrijkste pijlers van je pensioen zien. Handig! Ik heb me voorgenomen om hier ook iets bewuster bij stil te staan. En dat uniform pensioen overzicht eens te gaan lezen.

Voor ons is een afgelost huis ook een stukje voorziening (want lage woonlasten!) dus dat daar zijn wij ook mee bezig.

Wat doe jij nu al voor je pensioen?

3 opmerkingen:

 1. Ik spaar zelf en ik los af. Mijn 'pensioen' zal straks vooral bestaan uit zeer lage woonlasten door een afgeloste hypotheek en hopelijk wat spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je geen verzekering hiervoor afgesloten? Als zzp'er ben je hier natuurlijk flexibel in.

   Verwijderen
 2. een huis kopen en aflossen de komende jaren.. ik ben zzper en bouw geen pensioen op. vrij laag inkomen en vertrouw pensioenverstrekkers niet zo, dus wil ook niet apart investeren in pensioen. wel willen we ooit weer verder met een leuke buffer opbouwen, maar eerst een huis kopen, klussen en zien of er nog wat overblijft voor de andere wensen (dakkapel, nieuwe keuken enz) daarna wel weer verder met sparen

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!