maandag 18 januari 2016

Sparen voor je kind

Opeens vloog het me weer aan. Kinderen en studeren, oja! Daar moet ik ook rekening mee houden.

Een tijd geleden schreef ik al eens over sparen voor je kind. Inmiddels is de studiefinanciering afgeschaft voor hbo en universiteit, en kan je kind alleen nog maar lenen hiervoor.
Als je kind MBO gaat volgen, dan is er nog wel studiefinanciering. Lijkt mij dat dit beleid aanmoedigt om niet verder te leren als je eenmaal MBO hebt gedaan.

In de tijd dat ik studeerde was het collegegeld bijna 1600 Euro. Best een som voor een studentje. Nu ligt dat bedrag al op 1984 Euro! Tegen de tijd dat mijn kinderen gaan studeren ligt het bedrag waarschijnlijk rond de 2500 Euro.

Wil je als ouders je kind een zetje in de rug geven om te studeren dan is het verstandig om daar vast voor te sparen. De meeste mensen hebben namelijk niet zoveel geld op de plank liggen.
Om vier jaar collegegeld voor je kind bij elkaar te sparen, in 18 jaar moet je toch wel 46 Euro per maand sparen, vanaf de geboorte. Ik verwaarloos de rente bewust, aangezien die momenteel toch nihil is. Zoveel per maand sparen is vergelijkbaar met alle kinderbijslag die je krijgt, volledig sparen.
Ik vind dat best een hoog bedrag. Wij sparen momenteel niet alle kinderbijslag, en gebruiken het toch wel grotendeels voor de kosten die onze kinderen hebben.

Gelukkig beginnen onze kinderen niet allemaal tegelijk met hun studie, en tegen die tijd werk ik misschien ook wel weer waardoor we het wat ruimer hebben. Ook hopen we natuurlijk al lagere maandlasten te hebben door het huidige aflossen.
Als ik aan al deze factoren denk, kan ik me niet voorstellen dat er mensen zijn die financieel niet plannen, of nadenken over de toekomst. Maar niet iedereen denkt zoals ik natuurlijk. Ik probeer efficiënt en nog efficiënter te zijn, en tot in de perfectie de toekomst uit te denken. Eigenlijk weet ik wel dat dat onzin is. Zo werkt het niet.

Hoe doe jij dat? Leef jij meer met de dag, of plan je alles tot in details?


10 opmerkingen:

 1. Wij waren van die mensen die totaal niet hadden stilgestaan bij de mogelijkheid van studerende kinderen, allebei MBO en gewoon nooit rekening gehouden met studiekosten.
  Toen bleken we 2 bollebozen op de wereld te hebben gezet ;-).
  Toch hebben we voor allebei jarenlang het collegegeld betaald, dit hebben we op het moment zelf bij elkaar gespaard. Ik ben zelf meer gaan werken en van dat geld en jarenlang het vakantiegeld (we gingen toen niet weg) is het gelukt.
  Wat jij doet is dus slimmer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Wilma. Knap dat het jullie toch gelukt is voor 2 kinderen! Super hoor.
   Was het de opoffering van je vakantie waard?

   Verwijderen
 2. Ik ben in elk geval nog niet begonnen met sparen voor de universiteit, al schrik ik wel van deze bedragen!! Maar we lossen nu bewust de hypotheek versneld af, zodat we tegen die tijd hopelijk wat ruimer in de centjes zitten om bij te kunnen dragen aan de studie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrok ook van de bedragen!
   Jij spaart nu al wel voor je zoon toch? Maar is dat niet voor zijn studie bedoelt dan?

   Verwijderen
 3. Het zijn inderdaad serieuze bedragen. Wij sparen sinds de geboorte van onze zoon voor zijn toekomst: een eventuele studie en rijbewijs. Eerst € 25,00 per maand, sinds begin dit jaar € 50,00 per maand. Daarbij spaart opa een klein bedrag per maand mee. De andere opa en oma hebben tot twee keer toe en schenking gedaan. Hiermee kan hij nu, uitgaande van € 2500,00 collegegeld per jaar - bijna 4 jaar studeren. We hebben nog 6,5 jaar om verder te sparen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij sparen die 50€ per maand al vanaf maand 1 op een kind spaarrekening. Maar dat geld mag dochterlief dan zelf besteden. Maar door af te lossen proberen we hypotheekvrij te zijn op het moment dat ze gaat studeren, dus dan zouden de kosten draagbaar moeten zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een manier die ik regelmatig lees. Hoeveel jaar heb je nog?

   Verwijderen
 5. Sparen voor studie..daar begin ik pas aan als de oudste 13 jaar is. Dan heb ik denk ik nog tijd zat en tegen die tijd zullen de regels en bedragen ook weer anders zijn dan nu. Eerst aflossen hypotheek als prio, dat levert meer winst op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat het voor nu ook nog maar even zitten. We hebben ook eerst de prio op aflossen idd.
   Hoeveel jaar heb je nog?

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!