zaterdag 23 januari 2016

Huizenprijzen stijgen

Er stond alweer een artikel op NU.nl over de stijging van de huizenprijzen. Dit is ongeveer elke maand het geval, maar dit keer heb ik er ook eens naar gekeken. Ik vind vooral het grafiekje erg mooi. Die laat duidelijk zien hoe hoog de jaarlijkse stijging was voor de huizencrisis, tijdens en nu.
Wij verkochten ons vorige huis op het ultieme laagtepunt zie ik, -5,1% Tja, die hebben we gevoeld. Maar we kochten ons huidige huis dus ook rond die dip, dus die ging ook voor een lager bedrag weg. Al met al, winst voor ons. Dit huis was duurder dan de vorige namelijk.

Terug naar de grafiek. We zitten dus weer in de lift, zoals ze het zelf zeggen.
Persoonlijk heb ik niet zoveel aan dit nieuws. Ik ben niet van plan mijn huis te verkopen of een ander huis te kopen. Ik heb wel een familielid die nog graag haar huis kwijt wilt, dus daarvan hoop ik dat de stijgende prijs gunstig voor haar zal zijn. Tot nu toe nog niks van gemerkt in elk geval...

Het nadeel voor de 'zittende' huizenbezitters zal de komende jaren wel blijken uit de WOZ waarde. De gemeente loopt natuurlijk een jaartje achter, maar zal ook de WOZ van jouw woning omhoog doen met de trend van het vorige jaar mee. Op zich zal de belasting niet onwijs veel hoger worden op basis van de hogere WOZ waarde, maar je zult het wel zien aan die paar een paar Euro. Ook merk je het bij het doen van de belastingaangifte. Daar word je WOZ waarde gebruikt om het eigenwoningforfait te berekenen. Ook hier zul je dus een paar Euro's meer gaan betalen. (Of minder terugkrijgen, als je meestal teveel belasting betaalt)
Ik verwacht de jaarlijkse aanslag pas in februari, maar elke gemeente is hierin anders.

Heb jij de WOZ al gehad? Viel het mee of tegen?


2 opmerkingen:

  1. De WOZ-waarde is binnen. Deze viel iets hoger uit, terwijl wij op een verlaging hadden gerekend. Zie onze blog van gisteren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben nog niks binnen en ook online niks te zien. Blijft nog ven spannend. Ik verwacht een stijging.

      Verwijderen

Leuk dat je reageert!