woensdag 6 januari 2016

Aflosdoel 2016, haalbaar?

Als je al even meeleest weet je dat ik ben geschrokken van de aflevering van Radar over banken en hun constructies. Ook weet je dat we een aflossingsvrije hypotheek hebben, waar we vanaf moeten. Want je weet nooit wat je bank van je gaat eisen, als de looptijd van 30 jaar afloopt. Officieel hebben ze het recht om dan in een klap het hele bedrag op te eisen. Tja, dat heb je dan vast niet liggen.

Ik moest wel even slikken in het begin. Dit is absoluut iets wat ik wil (aflossen) maar ik had het idee dat er niet zoveel ruimte meer was in ons budget. Waar zouden we dan zoveel geld vandaan moeten halen?

Op heel veel dingen bezuinig ik al, bewust. Natuurlijk, er kan altijd nog een terrasje minder worden gepakt, of een keertje minder uit eten. Maar om daarmee 1000 Euro of meer bij elkaar te sparen? Dat lukt niet.

Een kritische blik door onze begroting voor komend jaar leerde ons dat er nog wat puntjes waren. De kosten voor energie en verzekeringen hadden we eind december al aangepakt (zie hier).
Boodschappen is nog een post waar we iets scherper op zouden kunnen zijn. Af en toe een wijntje moet kunnen, of wat snacks, maar het hoeft niet vaak. Zo kun je al zeker 5-10 Euro overhouden per keer. Dat zou dan 250-500 Euro kunnen schelen op jaarbasis.

Meubels/klussen is bij ons ook een post waar regelmatig wat af gaat. Een apparaat voor in de keuken, een keertje Ikea, naar de bouwmarkt, wat kleine dingen hier en daar. We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk niks nodig zouden moeten hebben komend jaar, dus daar zou veel winst te behalen zijn. Ik denk 300 Euro.

We hebben ook een post 'onvoorzien'. Hier zit een bedrag voor gereserveerd, omdat er door het jaar heen ook altijd een hoop onvoorziene kosten zijn. Een extra weekendje weg wat je niet had gepland, een grote aanschaf voor de kinderen etc. We hopen dat het dit jaar beperkt blijft, en we nog wat overhouden uit dit potje.

Ik heb nog wat dingen liggen die ik wil verkopen. Meestal geef ik dingen weg, maar nu probeer ik eerst maar even of ik het nog kan verkopen. Dit geld houd ik apart en spaar ik zo door het jaar heen op. Alle beetjes helpen, toch?

Voor mezelf probeer ik het zo behapbaar te houden, zodat ik niet in de stress schiet en het gevoel heb dat ik niks meer mag of kan doen. De teugels iets minder los kan geen kwaad voor een tijdje.

Kijk jij ook op deze manier naar je budget als je zoekt naar 'ruimte'? Of heb jij een betere manier. Wat is jouw post waar je het meest op denkt te besparen?

4 opmerkingen:

 1. Ik kijk inderdaad ook zo, maar zoek ook altijd naar manieren om meer te verdienen. Via Marktplaats, of bijvoorbeeld Euroclix. Besparen kan ik het beste op kleding/schoenen. Die koop ik niet vaak, maar als ik koop, dan is het wel een dure aankoop. En vakantie tikt hier ook aan, vanwege de frequentie. Verder uit eten, boodschappen... Zat dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik reken vooral extra's niet mee in mijn dagelijks budget, bijv. de kinderbijslag gaat hier zo naar de spaarrekening. Met drie kinderen toch een lekker bedrag zonder dat je het echt voelt. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim! Wij nemen het altijd wel mee in het budget. Ik ga er eens over nadenken.

   Verwijderen
 3. Bij de bouwmarkt iets nodig? Ik koop het eigenlijk altijd met korting. Je weet n.l. vaak al dat je iets van plan bent dus kun je plannen. P.raxis heeft bijna eigenlijk altijd wel een waardebon van 15 a 20 % kortingsbon in de reclamefolder. Ook waardebonnen van andere doe het zelf zaken kunnen van desbetreffende week inleveren ( het geldt hier alleen voor de kortingsbonnen niet op kortingen op een bepaald artikel wat in de reclame is).

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!