woensdag 30 oktober 2019

Grote veranderingen in aantocht!

Er komt een grote verandering aan bij ons! De meesten van jullie zullen het niet hebben zien aankomen, vermoed ik. Big surprise!

Wij gaan verhuizen van de randstad naar de Veluwe!
Wat een verrassing, waarom dan? Logische reacties van de mensen om ons heen.
Wij komen oorspronkelijk van de Veluwe. In 2008 zijn wij naar Den Haag gekomen vanwege werk. Hoe lang we zouden blijven wisten we niet. We waren jong en slechts met z’n tweeën dus een makkelijk avontuur. We hebben hier toen een appartement gekocht. In 2013 hebben wij die woning verkocht (met flink verlies) en onze huidige woning gekocht (voor een dieptepunt-crisis prijsje). Dit was een aardige bouwval en die hebben wij in de loop der jaren op laten knappen. Badkamer, wc, schuur, stucwerk en vloeren meteen. In 2015 kwam daar nog een dakkapel, zolderrenovatie, kunststof kozijnen en splitsing van zolder bij. In 2018 was er eindelijk geld voor onze nieuwe keuken en eind 2018 kochten we zonnepanelen. Ja, ons huis was eindelijk af. Het grote genieten kon beginnen.

Het begint met een droom
En toen... werden we een beetje stilgezet. Mijn geliefde baan hield op, mijn man liep ook tegen wat dingen aan. Ons gezin had (en heeft) meer rust en regelmaat nodig. Toen begon onze droom weer boven te drijven. Een vrijstaand huis, met flinke tuin/plek voor een moestuin. Rust en ruimte voor ons gezin. Mogelijkheden om te kunnen (mantel)zorgen voor onze ouders wanneer ze oud zijn, maar ook meer te kunnen investeren in onze families nu. Er kwamen steeds meer vragen: als we teruggaan, wanneer dan? Voor de middelbare school of na de middelbare school? Wat zou het beste zijn voor ons gezin? Opeens bleek NU de timing te kloppen.

Van droom naar doen!
Dus... in september hebben wij een huis gekocht! Een vrijstaand huisje op een perceel van ongeveer 600 vierkante meter. Het huis staat in een plaats waar ook meerdere familieleden wonen, en veel dichterbij de meeste van onze andere familie. Het huis heeft een bad en een houtkachel (love it!). Er is een schattige serre en een trampoline in de tuin. Het huis zelf is wat kleiner dan we nu hebben, maar de tuin is vele malen groter. Er staan al een paar fruitbomen in de tuin, superleuk!

Het is een best wel een achtbaan geweest hier. Ik ben zo blij dat we al sinds de zomer aan het opruimen zijn geweest. Ons vrij lege huis was snel verkoopklaar te maken.
Sinds vorige week is ons eigen huis dan ook verkocht, slechts 6 dagen op funda gestaan. De gekte op de markt was idioot. Bijna 20 bezichtigingen in twee dagen en boven de vraagprijs verkocht. Hartstikke fijn ook, want nu gaan we een mooie overwaarde aan ons fijne huis overhouden. (Dankzij extra aflossen, verbouwen en onze aankoop op het dieptepunt van de crisis.)
Dit stoppen we grotendeels in de nieuwe hypotheek zodat die ook weer behapbaar is. Binnenkort blog ik wel een keer over onze hypotheekkeuzes. Een ander deel gaan we gebruiken voor de aanbouw aan ons huis (voor de toekomst). Een aanbouw met badkamer en slaapkamer waar wij kunnen gaan slapen. Dit zorgt er meteen voor dat ons huis ‘levensloop-proof’ is. Indien nodig kunnen onze ouders bij ons inwonen tzt of wij kunnen zelf helemaal beneden gaan wonen als we oud zijn.

New home!

Het is wel heftig om afscheid te moeten nemen van lieve vrienden en kennissen hier. Steeds weer kom ik dingen of mensen tegen die ik echt ga missen. We hebben in de afgelopen 11 jaar heel veel opgebouwd. Een fijne kerk, lieve vrienden en leuke contacten op school en in de buurt. Het is wel een flinke stap om alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Ik heb geen enkele vriendin meer daar, en nieuwe vriendschappen opbouwen zal tijd kosten.
Gelukkig zijn we nog jong, en zullen er genoeg mogelijkheden komen via het schoolplein en een nieuwe kerk. Misschien nog via nieuwe hobby’s ook. Het grotere doel voor ogen houden helpt wel. We gaan een avontuur aan op weg naar onze droom. We hebben er wel vertrouwen in dat het goed zal zijn voor ons gezin, maar afscheid nemen doet pijn.

Ben jij zelf weleens ergens helemaal opnieuw begonnen? Hoe is dat bevallen?

25 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een stap zeg. Vond het idd een beetje shocking en moest gelijk aan je zonnenpanelen denkeen ;). Maar hoe fijn is vrijstaand en een moestuin. Heel erg leuk en heel veel geluk toegewenst. Neem ons mee in jullie avontuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mijn zonnepanelen ga ik ook echt missen. Sowieso mijn huis nu ben ik heel blij mee. Heerlijk ruim en vrijwel af. Maarja, ik zou natuurlijk het liefst alle fijne dingen meenemen!

   Vrijstaand is helaas ook een hogere energierekening en zelfs sommige ramen nog enkelglas. Tzt kunnen we daar gelukkig wel wat aan doen.

   Verwijderen
 2. Ja, wij zijn twee jaar geleden 'opnieuw' begonnen. Eigenlijk met dezelfde reden als bij jullie en ook na wat verbouwingen in het toenmalige huis. Maar we hebben nooit spijt gehad! En ja, vriendschappen kosten weer tijd, maar dat lukt jullie ook zeker! En dichtbij familie is heel fijn. Heel veel succes de komende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, inderdaad een onverwachte stap, maar dromen die sluimeren tot ze weer vol kunnen bloeien zijn de beste. Mooi om je droom te verwezenlijken. Veel geluk gewenst! Ik volg het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de mooie woorden over dromen! ik ga jullie zeker op de hoogte houden, als het lukt gewoon de komende tijd en anders achteraf.

   Verwijderen
 4. Heerlijk hoor naar de Veluwe.
  Ik werk in den Haag, ga graag op vakantie naar de Veluwe. Als ik daar ben zeg ik altijd hier zou ik best willen/kunnen wonen.
  Dus top hoor meer ruimte, rust.
  Veel succes met klussen en verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het me voorstellen. De Veluwe heeft heerlijke bossen om van te genieten. Denk je dat je ooit de stap maakt naar een andere woonomgeving?
   Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
  2. Nee zou t niet kunnen. Hang echt aan t mooie Westland. Waar mijn/onze familie woont😊.
   Maar heerlijk voor jullie terug naar de Veluwe. Komt wel goed.

   Verwijderen
  3. Logisch ook hoor! Als onze familie hier zou wonen zouden we niet weggaan.

   Verwijderen
 5. Wat fijn dat het praktische deel zo snel is gegaan! Een hele mooie nieuwe uitdaging lijkt me! Ik ben een aantal keer overnieuw begonnen en eigenlijk is het altijd maar weer wat je er zelf van maakt. Ik denk wel dat het enorm scheelt als je - zoals jullie - 'teruggaat'. Dan ben je toch al een beetje bekend met de sfeer en je kent er al wat mensen.

  De laatste keer dat ik overnieuw begonnen ben, werd ik vrij gemakkelijk opgenomen in de sociale kring van mijn man, dus dan is er in ieder geval een basis. De keer daarvoor - toen ik ook in een wat meer afgelegen deel van het land ging wonen - heb ik het inderdaad ook gedaan via sporten en een alphacursus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad fijn om terug te gaan naar de plek die je kent. Al is er veel veranderd in 11 jaar. Mijn vriendinnen van vroeger zijn er ook 'weggetrokken' dus veel mensen ken ik er niet.
   Toch heeft het wat vertrouwds en ken je redelijk de weg, altijd fijn.

   Bedankt voor het delen. Goed om bewust te zijn van 'actief' contact zoeken.

   Verwijderen
 6. Wauw wat stoer! Heel leuk vooruitzicht. Ik heb het nooit hoeven doen, opnieuw beginnen en als ik het zo lees die je dit nu voor de tweede keer. Komt dus vast allemaal opnieuw goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja eigenlijk is dit inderdaad de 2e keer. Vorige keer voelde wel veel minder spannend hoor, vergeleken met nu. Kinderen hebben maakt een groot verschil.

   Verwijderen
 7. Leuk, misschien komen we elkaar nog eens ergens tegen in de bossen?
  Er is ook een biblebelt op de Veluwe, je bent van harte welkom hoor.
  Familie is een groot goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, wie weet. Aangezien jij nogal anoniem bent zul jij mij dan moeten herkennen en zwaaien ;)

   Verwijderen
 8. Ik ben 9 jaar geleden van de stad naar het platteland verhuisd. En dan bedoel ik ook echt platteland, niet een dorp. De dichtstbijzijnde supermarkt is 6 kilometer verderop. Het was een grote overgang, en soms moet ik nog steeds wel eens wennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen. Wij wonen straks nog steeds op maar 5 minuten fietsen van een supermarkt dus dat zal voor ons niet zo anders voelen.
   Maar vaak hoor je wel dat je op het platteland altijd twee auto's moet hebben.

   Verwijderen
 9. Klinkt als een grote stap, maar wel een mooie! Ben wel vaak op de Veluwe geweest in mijn leven, vooral in de bossen rond Boshui Drie. Wanneer gaan jullie verhuizen? Heel veel succes alvast met alle voorbereidingen! Ben benieuwd naar je verhalen over alles.
  Zelf vind ik nieuwe vriendschappen opbouwen echt enorm lastig. Ik ben 1x verhuisd, in mijn oude woonplaats had ik sowieso geen vrienden (verwaterd, kort gezegd), in mijn nieuwe woonplaats had ik 1 vriendin toen ik er ging wonen, nu nog steeds.
  Helaas heb ik meerdere keren de ervaring gehad dat er van de andere kant geen behoefte was aan vriendschap. De laatste keer vroeg ik iemand op de thee van een cursus Spaans die ik toen deed en kreeg ik als antwoord; nee sorry, ligt niet aan jou maar daar heb ik geen behoefte aan. Echt zo'n reactie waarvan je denkt; ok wat moet ik hier nou weer mee/ van denken.
  Maar goed ik denk dat het in een dorp ook wel wat makkelijk is en zeker via de kerk of via het schoolplein, ik hoor toch vaak verhalen van mensen dat er vriendschappen op het schoolplein ontstaan!
  Ik heb even extra voor je ge- kl ik t, hopelijk ben jij dan ook snel op de grens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. We verhuizen in de kerstvakantie.
   Ik denk dat het ding met vriendschappen wel is dat je niet op moet geven als iemand geen behoefte eraan heeft. Ik kan me voorstellen dat iemands leven al erg vol is, maar tegelijkertijd voelt het niet zo 'aardig'. Gewoon bij iemand anders opnieuw proberen.
   Ik ga het zelf ook gewoon met goede moed proberen.

   Verwijderen
  2. Oh dat is al heel snel! Dan ben je vast druk met inpakken!
   Ja als ik iemand zie waarvan ik denk; hey gezellig, probeer ik het wel, maar wel met een heel andere instelling. Ik ga er nu niet meer standaard vanuit dat het ook echt een vriendschap gaat worden. Maar eerder dat mensen nee zeggen. Omdat ik die ervaring gewoon best vaak gehad heb helaas.
   Maar hopelijk kom je in een leuk dorp terecht met leuke mensen! Jij hebt al 2 ingangen die ik zelf niet heb, dus dat is wel een voordeel. Dan heb je automatisch al een binding, of door kids of door geloof. Vanuit daar maak je denk ik toch wel makkelijker contact, juist omdat je weet dat je een overeenkomst hebt.

   Verwijderen
  3. Dat klopt denk ik wel. Meer 'kans' op een connectie/vriendschap als je op meer vlakken actief bent. Sommige mensen krijgen ook leuke vriendschappen met collega's, is dat bij jou een optie?

   We verhuizen inderdaad al over 6 weken ofzo, enorm snel gaat het opeens! Mijn hoofd loopt over..

   Verwijderen
  4. Helaas niet. Degenen waar ik de leukste band mee heb zijn in de 50 of 60, echt een heel stuk ouder. Er zijn eigenlijk geen mensen binnen van mijn leeftijdscategorie. De enkeling die wel van mijn leeftijd is heb ik geen klik mee. Maar wie weet, er komen binnenkort wel weer nieuwe mensen bij, dus wie weet.

   Ja dat kan ik me voorstellen! Er komt veel op je af op zo'n moment! Maar des te lekkerder als je straks in je nieuwe huis zit.

   Verwijderen
 10. Wow! Wat een verrassende stap! Maar wel een weloverwogen stap zo te lezen! Ik hoop dat jij, en jouw gezin, je weer snel thuis zullen voelen. - Barry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Het is zeker weloverwogen, maar niet alles eraan is leuk. Het gaat vast goedkomen.

   Verwijderen