dinsdag 26 juli 2016

Staatsschuld verminderd

Op nu.nl las ik een nieuwsbericht waarin stond dat NL de staatsschuld relatief sterk heeft teruggedrongen. Dus ik las het artikel en zag dat we van 69% van ons bruto binnenlands product (bbp) naar 64,8% van ons bbp zijn gegaan. Het artikel klonk vrij trots op deze prestatie.

Persoonlijk zou ik helemaal niet blij zijn met een schuld van 64% van mijn inkomen, en ook niet trots. Ik zou als een gek gaan aflossen.
Zo werkt het natuurlijk niet met zoiets als de staatsschuld. Deze 'moet' wel hoog blijven omdat anders ons financiële systeem op z'n gat gaat. Oftewel, we zijn als land financieel niet gezond genoeg om het zonder de torenhoge overheidsinvesteringen te redden.

Gelukkig heeft de overheid wel bedacht dat wij onze persoonlijke schulden niet zo hoog zouden moeten hebben, en worden we beschermd door een maximale hypotheek op basis van inkomen. Als alles goed gaat (geen baanverlies), en je verder niet teveel geld uitgeeft zou het mogelijk moeten zijn om die hypotheek te kunnen bekostigen.

Ben jij trots op onze staatsschuldvermindering?


4 opmerkingen:

 1. Jammer dat nu.nl niet vermeld waarom de relatieve staatsschuld is gedaald. Komt het doordat de staatsschuld is verminderd, of doordat het bbp is gestegen?
  Ik druk onze persoonlijke schuld ook op deze manier uit (eigen vermogen/inkomen), en doordat ons huis onder water staat, staat dit getal bij ons ook op ongeveer -70%. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we binnen 5 jaar niet meer onder water staan. Zie ook hier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je blog gelezen, maar snap niet helemaal hoe je aan het percentage van 70% schuld komt voor jezelf.
   Welke berekening maak je?
   Ons huis staat niet onder water dus dan kom ik waarschijnlijk op een plusje uit.

   Verwijderen
  2. ik tel alle bezittingen op (WOZ van huis, bankrekeningen, grove schatting van inboedel) en trek hier de hypotheekschuld van af. Dit getal is bij ons negatief. Vervolgens deel je dit bedrag door je jaarlijks netto inkomen.

   Verwijderen
 2. Trots is een beetje veel gezegd, dat zou betekenen dat ik ermee bezig ben. Maar een vermindering van schuld is altijd goed. En jij noemt dan dat je niet blij moet zijn met zo'n schuld, maar ik denk dat je de Nederlanders met een veel grotere schuld écht niet de kost wilt geven. Als ik niet had afgelost en geleend voor mijn verbouwing, dan had ik met verkoop van mijn huis erbij nu ook een schuld van ongeveer 400% van mijn jaarinkomen. Niet best toch! Bovendien is het ook een beetje apart rekenen, want zolang geld in een huis zit, heb je nooit zekerheid dat je dat er ook echt uit krijgt. Volgens de makelaars zou ik toch nog wel ongeveer 25k extra eruit kunnen halen. Nu hoefde ik het daar gelukkig niet om over te laten gaan, maar als dat wel zo was, dan kom je vanuit een positie met voorgespiegelde geen-schuld en heb je ineens wél een schuld en geen onderpand meer.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!