zaterdag 2 juli 2016

Moestuin

Sommigen van jullie zijn razendbenieuwd naar mijn moestuin avonturen. Dus hier een update (met foto hopelijk).
Het gaat vrij slecht! Ik schaamde me eigenlijk een beetje voor mijn matige resultaat, dus ik ben ook niet zo 'blij' met mijn moestuin als ik andere jaren was. Ik verzorg het goed, maar ben steeds een beetje teleurgesteld ipv dat het ontspannend werkt. 


Mijn vierkante metermoestuin is helemaal ingezaaid, en sommige zaden zijn niet eens opgekomen. Dat verklaart de lege plekken op de foto dus.

In mijn wortelveld heb ik wel 30 zaden gestopt, maar slechts 1 is er opgekomen. Ronduit slecht. Pastinaak zelfde verhaal.
Cherrytomaten, komkommer, chilipeper, augurk, bloemkool: allemaal niks.

Sla was binnen 3 dagen dood. Er is maar 1 courgette opgekomen, en die zie je op de foto ook groot. Maar hij is nog lang niet zo groot als hij zou moeten zijn om vrucht te kunnen dragen.

Mijn enige oogst tot nu toe is van de rucola geweest (2x) en we hebben 4 aardbeien gered. Zeker nog 4 zijn er opgegeten door de vogels.

Waar het aan ligt?
Deels denk ik iets te laat ingezaaid, vanwege onze vakantie. Omdat die er middenin viel heb ik het iets uitgesteld, omdat het anders niet goed genoeg verzorgd zou kunnen worden. Anderzijds heb ik geen idee. Soms misschien toch slecht zaad, soms te snel aangevreten door slakken.

Ik heb goed bemest en let goed op met water. Tja, helaas een jaartje wat minder dus. Ik hoop volgend jaar weer een comeback te maken. Dan is kan ik ook vrolijker bloggen over mijn moestuin.

Hoe gaat het met jouw groente en fruit?

p.s. De braam die vorig jaar een mini oogst had, pakt dit jaar groots uit. De druif lijkt ook voor het eerst wat trosjes te krijgen, en de aardbeienplanten van vorig jaar doen het nog wel goed. pfiew!

9 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk komt het door het slechte weer. Ik heb al 6 jaar een moestuin maar dit jaar lukt het oogsten niet best. Al die regen . Hopelijk volgend jaar beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Te koud, te nat of ineens heel warm. Geen best jaar voor een moestuin. Wij willen dit najaar een makkelijke moestuin gaan aanleggen. We wonen in een omgeving met veel fruitbomen. Die oogst ziet er wel veelbelovend uit en je mag hier vrij plukken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je ziet heb ik ook (deels) een makkelijke moestuin.
   Leuk dat je vrij mag plukken.

   Verwijderen
 3. Bramen👌🏼lekker! Ik ken iemand die goede bramenjam kan maken! Hij kan er zo de Swan market mee op! Maar hij houdt het bij wat potjes voor familie, geloof ik.
  We komen regelmatig bij de volkstuintjes in het Zuiderpark, daar zijn veel groene vlijtige vingers aan de slag denk ik, want op de tijdstippen dat wij er lopen zien we nooit iemand!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bramen zijn lekker hè? Dit jaar een flinke oogst lijkt het :) geen idee hoeveel je nodig hebt voor jam?

   Verwijderen
 4. Het wordt het seizoen van de bramen en druiventrossen, daar geloof ik voor Myra🙏🏽

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat de moestuin het dit jaar niet zo goed doet. Waarschijnlijk is het te droog, nat, koud geweest voor de zaadjes om op te komen. Bemesten doe ik pas als de plantjes zijn opgekomen. Ik was ook laat met zaaien, maar liet de zaadjes binnen ontkiemen zodat ze geen last zouden hebben van de kou. Wel veel werk en ik betwijfel of ik het volgend jaar weer zo doe of direct in de vierkantemetermoestuinbak zaai. Probeer te genieten van de plantjes die het wél goed doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee. Ik ga er meer van genieten (want dat was het doel) .
   Ik doe vaak een deel buiten en deel binnen. Sommige horen goed buiten te kunnen (zoals wortel) al doen ze het dit jaar dus niet.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!