Niet ieder kunt glundert bij het zien van een bordje rauwkost. Ook staan peuters erom bekend dat ze groente uit de sausjes vissen, of een sterke voorkeur hebben voor vlees en pasta. Wat te doen als je kind niet zo goed eet als je zou willen?
Mijn dochter at tot 1,5 jaar alles! Vis, rijst, groente, alles wat we haar voorzetten. Opeens was het over. Huh? Eerst dachten we dat het een bevlieging was, en dat het wel snel weer over zou gaan. Maar ze wilde alleen nog rauwe groente eten. Komkommer, tomaat, wortels en paprika. Vlees, ei of vis hoefde ze niet, aardappels en zelfs patat niet. Geen pannenkoeken, geen pasta, hoogstens een broodje en soms wat kaas. Daar gaat de schijf van vijf...
Na een paar jaar van alles uitproberen met wisselend succes werkte voor ons de methode: geen toetje. Toetje is bij ons altijd; volle yoghurt, maar blijkbaar vindt ze dat heerlijk. Bordje niet leeg, dan geen toetje.
Hoewel het consultatiebureau (cb) me dit heeft afgeraden omdat je kind er eetstoornissen van zou kunnen krijgen (belonen met voedsel), zijn we op een gegeven moment toch overstag gegaan. Binnen een week was het geregeld. Ze eet nu weer alles, de protesten zijn weg, ze eet ook sneller en groeit weer beter. Liefst eet ze nog wat extra rauwkost, maar dat is prima. Ze krijgt nu weer genoeg calorieën binnen om ook lekker naar school te kunnen en zich uit te leven.
Ik wil niks ten nadele van het cb zeggen, ze hebben geweldige tips als je omhoog zit! Maar het zijn gemiddelde tips, en jouw kind is nooit gemiddeld. Kijk als ouders echt naar jouw situatie. Wat kan wel, en wat kan niet. Probeer het uit, en houd het minstens een week vol. Werkt het niet, probeer dan iets anders.
Ik hoor die opmerking ook vaker. Je mag het toetje niet als straf gebruiken. Voor ons werkt het prima. Ik zeg altijd: Het toetje hoort bij het eten. Geen eten, geen toetje. Dan is het geen strafmiddel maar het hoort gewoon bij elkaar. Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat.
BeantwoordenVerwijderen