Toen we nog geen kinderen hadden leek het wat makkelijker om duurzaam te leven dan nu. Zo hadden we nog geen droger. Pas bij kind nummer twee bleek die echt nodig, want er was geen ruimte meer om de was te drogen in huis. Dus wat moet je dan, in de winter, met zeven wassen per week? Inmiddels hoef ik niet zo vaak meer te wassen, maar die droger gebruik ik nog met veel plezier. Uiteraard is het een A+ droger, maarja, drogers zijn stroomvreters, dat weet iedereen.
Een grote bron van extra afval zijn natuurlijk de luiers, en de broodkorsten van mijn dochter. Afvalscheiden probeer ik natuurlijk wel. Glas, papier en dan de rest. Eerst deed ik ook GFT, maar toen bleek dat ze het in onze wijk gewoon bij mekaar gooien in de vrachtwagen, dus dan doe ik geen moeite meer daarvoor.
Ik heb van die weken dat ik elke week het glas moet wegbrengen. Waren dat vroeger vooral wijnflessen, tegenwoordig winnen de babypotjes het met gemak. (Geen wijnavondjes meer; vroeg naar bed want uitslapen is een uitzondering) Potjes gelden bij mij als ‘reservevoedsel’ maar toch zijn het er wel een paar per week.
Qua papier zijn we vrij goed bezig. Ik heb een nee-nee-sticker, en hoewel niet elke afhaalpizzeria-reclamebezorger die stickers kan lezen, krijg ik geen stapels folders en krantjes meer in de bus. Scheelt kilo’s papier. Eens per maand wordt het opgehaald, dus dan zet ik het braaf buiten. Als een van de weinigen in mijn straat hoor, op de bewuste dag staat er misschien bij zes huizen een doosje papier.
Verder ben ik van het altijd alle lampen uit doen. Maar soms kom je thuis na een koffiedate, blijken er toch nog wat lampen aan te staan. Want dochterlief vindt het zo leuk om ze aan te doen, ook als je niet kijkt...
Misschien het grootste winstpunt is wel dat we bewust minder vlees zijn gaan eten. Geen idee hoeveel kippen en koeien dat nou scheelt op jaarbasis, maar het scheelt in elk geval in de uitstoot van allerlei gassen. Vlees eten we maximaal drie keer per week. En verder vooral noten, bonen, kaas of eieren. Ik vind dat helemaal niet erg, want ik ben verzot op kaas. Voorheen had mijn man hier nog wel wat op aan te merken, maar sinds hij zich in zijn baan meer op de groene tak is gaan richten is hij veel bewuster geworden. Hij stelde zelf voor om minder vlees te gaan eten. Wat dit betreft werkt onze dochter wel heel goed mee. Zij eet ’s avonds graag brood, komkommer of kaas. Koken is dan overbodig. Hiermee zouden we nog wel een stap kunnen maken, in ons bewuste leefpatroon.
Hoe doe jij dat, duurzaam leven?
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen