woensdag 6 juli 2016

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Als je je kinderen naar een betaalde opvang gaat brengen, en daarvoor recht hebt op kinderopvangtoeslag, moet je dit zelf aanvragen. Bovendien moet je het op tijd aanvragen, want na drie maanden verloopt je recht.

Dus als je in april gaat beginnen met werken en je kinderen dan naar de opvang gaan, moet je uiterlijk in juli de aanvraag voor april hebben gedaan. Je wilt natuurlijk niet deze inkomsten missen!

Als je toeslag gaat aanvragen moet je je toetsingsinkomen opgeven. Dus zoek je laatste belastingaangifte op, en kijk welk bedrag erop staat. Tel daar je nieuwe inkomen bij op, en eventuele andere wijzigingen en je hebt een goede indicatie van jouw toetsingsinkomen van het huidige jaar.

Ik ben al een heel eind met uitzoeken van al deze zaken, maar sommige dingen zijn me nog niet helemaal duidelijk.

- Zou je het nu al kunnen aanvragen voor een datum in de toekomst, bijv per 1 sept?
- Hoe lang duurt het voordat je het aangevraagde geld ook krijgt? Ik neem aan dat je dit aan het eind van de maand krijgt, waarvoor je het hebt aangevraagd. (vaste datum?)
- Hoe werkt het met wisselende uren?
Stel dat je de ene maand 80 uur afneemt, maar de maand erna maar 40uur, hoe verwerk je dat in die toeslag? Moet je het dan elke maand aanpassen of bereken je een gemiddelde. op jaarbasis?

Heeft iemand hier ervaring mee? Laat het me weten in de reacties hieronder.

8 opmerkingen:

 1. Dat kan, onze dochter gaat vanaf september een dag extra en dat hebben wij nu al aangevraagd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben flexibele opvang. We zijn verplicht om bij de opvang maandelijks 46,5 uren af te nemen en betalen dit ook sowieso. Alles daarboven wordt gefactureerd. Bij de BD hebben we dit ook voor de toeslag opgegeven. Jaarlijks krijgen we dan een jaaropgave en wordt het werkelijk aantal uren doorgegeven aan de BD en ontvangen we de resterende toeslag in een keer in februari/maart in het volgende jaar.
  Wat jij noemt, een gemiddelde op jaarbasis kan ook, met het risico dat je wat terug moet betalen wanneer je er onder zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog geen ervaringen mee, maar wel druk aan het inlezen. Ik hou je blog dus ook even extra goed in de gaten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. >> Zou je het nu al kunnen aanvragen voor een datum in de toekomst, bijv per 1 sept?<<
  Ja, dat kan. Ik heb zojuist een aanvraag gedaan voor een startdatum van 23 augustus a.s.

  >> - Hoe lang duurt het voordat je het aangevraagde geld ook krijgt? Ik neem aan dat je dit aan het eind van de maand krijgt, waarvoor je het hebt aangevraagd. (vaste datum?) <<
  De verwerking van de aanvraag duurt ongeveer zes weken. Het is onze ervaring dat dat veel sneller is. Als de toeslag is toegekend (lees: beschikking ontvangen), dan wordt deze op de 20e van elke maand uitgekeerd.

  >> - Hoe werkt het met wisselende uren?
  Stel dat je de ene maand 80 uur afneemt, maar de maand erna maar 40uur, hoe verwerk je dat in die toeslag? Moet je het dan elke maand aanpassen of bereken je een gemiddelde. op jaarbasis? <<
  Hier heb ik geen ervaring mee. Zie de reactie van JCK :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook wisselende uren. Heb een berekening gemaakt wat we gemiddeld per maand afnemen, en heb daar iets afgetrokkenen dat opgegeven. Dan komen we aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan.
  Je kunt ook elke maand het bedrag wijzigen, maar dat vind ik teveel werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. qua datum wat betreft aanvragen.. geen idee... maar anderen heirboven zeggen al van wel

  het wordt de 20e uitbetaald, maar let op, dit gebeurd in de maand ervoor. dus in januari krijg je de toeslag voor februari. let hier dus vooral op bij de laatste maand opvang die je afneemt... je toeslag heb je dan al gehad, maar je moet nog wel de laatste rekening betalen ;)

  qua uren idd gemiddelde nemen.. beter te laag schatten zodat je daarna nog geld krijgt dan terug betalen..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kunt het nu vast aanvragen, wij hebben dat in het verleden ook behoorlijk op tijd gedaan. Dan weet je tenminste zeker dat je de toeslag binnen hebt, voor je moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt het gemiddeld aantal uren per maand uitrekenen over het hele jaar. Hebben wij ook gedaan. Per maand gemiddeld 86 uur is opgegeven bij de belastingdienst.

  BeantwoordenVerwijderen