vrijdag 11 juli 2025

Meer tips om geld over te houden (de tiener-versie)

Ongeveer 7 jaar geleden schreef ik de blog 35 + tips om meer geld over te houden. Dit was (uiteraard) een goed gelezen blog. Hij staat nog steeds in de top 5 van meest gelezen blogs. Ik las hem door en zag dat er niet veel is veranderd. Mocht je willen beginnen met besparen dan is dat een goede blog om mee te starten. 


We rijden nog steeds een oude auto (2009), we snijden nog steeds de vaatwasblokjes door, we snijden zelf onze groenten. Het is allemaal zo vanzelfsprekend dat ik eigenlijk vergeet dat we zo leven. Ik vind het geen moeilijk leven. Het voelt ook niet beperkend of belastend, eerlijk gezegd.

 

Maar nu?? Inmiddels zijn mijn kinderen tieners, en dat verandert de zaken natuurlijk. Geen kinderopvangkosten, luiers meer nodig, of billendoekjes. 
Sommige van die handige wasbare billendoekjes heb ik nog wel, ze worden nu als poetsdoekje gebruikt. Ze zijn wel erg versleten inmiddels, dus vaak kunnen ze na gebruik alsnog weg. Maar dat past bij het ‘gebruiken tot het op is’ principe.


Daarnaast was ons boodschappenbudget niet meer toepasbaar. Ze eten flink. Veel meer dan ik zelf, dus onze boodschappen zijn duurder geworden. Naast de inflatie. We zijn daar relaxter in geworden, er mag ook vaker iets lekkers mee. Lekkere lunch op zondag bijvoorbeeld, is een van onze tradities.  

 


Hoe zorgen wij nog steeds dat we elke maand geld overhouden? De aanvulling voor oudere kinderen/tieners.

  1. Ik ben lid op facebook van een tuinhoek en een gratis-hoek in mijn woonplaats. Gratis kamerplanten, gratis tuinplanten en allerlei komt daar langs. Als je snel bent.  Ik geef er zelf ook graag spullen weg. Lekker snel het huis uit.
  2. Voor de tieners ben ik lid van een tiener-kledingruil-tas in ons dorp. Via de app: ‘my clothing loop’. Hoewel het natuurlijk niet voldoende is om ze te kleden, zit er bijna elke keer wel wat bij. De tas komt ongeveer eens per maand langs, en die geef ik daarna weer door. De bedoeling is dat er alleen maar mooi spul in zit. Dat lukt aardig vind ik.
  3. Kinderkleding-ruilpunt, ook eens per maand is er een avond of ochtend waarop je kleding kunt ruilen. Dit is t/m maat S dus ook regelmatig scoor ik daar iets. Het kost me een half uurtje, je ruilt 1 tegen 1, het is mooi spul. Vorige week nog voetbalschoenen voor de jongste gevonden. Een paar maanden geleden skechers voor mijn dochter. Daar word ik wel blij van.
  4. Zoveel mogelijk op de fiets. Tenzij het echt niet anders kan.
  5. Beugels, wij zijn ervoor verzekerd (gelukkig) Toch zit je er snel overheen. Die krengen zijn duur! Reken maar op 3000 Euro per kind. Afgelopen jaar heb ik de verzekering verhoogd, zodat we dit jaar toch weer extra geld terugkrijgen. De kosten van de verhoging waren 600 Euro en ik krijg ervoor 1000 Euro terug per kind.
  6. Groenten en fruit uit onze tuin besparen geld. Ik koop nooit meer frambozen bijvoorbeeld, die haal ik maandenlang uit de tuin. Net als witte bessen, rode bessen, kruisbessen en stoofperen. Dit jaar ook veel rode biet, tomaten, diverse bonen, kolen en snijbiet.
  7. Ruilbeurs voor planten in het voorjaar. Ik geef mijn overtollige asters, goudsbloemen en bijvoet weg. En ik kan prachtige plantjes uitkiezen, dit jaar dahlia's, toorts, akelei, ezelsoor en wat sla-plantjes. 
  8. Gratis compost/mest. Bij een boer in de buurt kunnen we gratis een kruiwagen mest krijgen, of meer als we willen. We maken onze eigen compost met behulp van wormen in 2 wormentorens en in een groot compostvat. Ik haal bladeren van de stoep om mijn tuin mee te bedekken in de herfst. Dit levert mooi bodemleven op. Ook composteer ik blad in oude zakken 
  9. Model zitten. Soms zitten mijn zoons/man model voor iemand die de kappersopleiding doet. Dat scheelt flink in de kosten. In de zomer hanteert mijn man de tondeuse bij de jongens, lekker makkelijk haar in de zomervakantie.
  10. Abonnement op de bieb. Voor 55 Euro per jaar kan ik de meeste boeken lezen die ik wil. Digitaal of als boek hebben ze een flink assortiment. Ik koop anders gerust voor meer dan dat bedrag boeken, dus dit is een besparing voor ons.
  11. Marktplaats. Echt zoveel is daar te vinden. (Studie)boeken, die ene broek die uitverkocht is in de winkels, fiets voor de kinderen. Ik verkoop er ook regelmatig zelf wat.
  12. Telefoonabonnementen zijn sim-only. Ook voor de kinderen, met een beperkt abonnement qua data en genoeg ruimte om ons altijd te kunnen bellen. 
Heb jij nog aanvullingen voor besparingen met grotere kinderen of tieners?
Ik ben ook wel benieuwd hoe mensen het aanpakken met tieners of jongvolwassenen op het MBO/HBO. Graag hoor ik van je!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!