zaterdag 10 december 2016

Dure tijd compenseren

Deze maand lijkt toch wat prijzig uit te vallen. Hoewel we niet aan kerstcadeaus doen, en de kosten voor sinterklaas al in ons budget van november zitten, lijkt het toch nog een wat duurdere maand te worden.

Dit komt onder andere doordat we twee keer een kerstachtig-etentje hebben waarvoor we oppas nodig hebben. Dus dat kost wat. Daarnaast dragen we ook een keer bij in de kosten en komt Kerst er natuurlijk nog aan. Met de families doen we allemaal wat meenemen, dus dat is heel overzichtelijk. Maar je neemt meestal wel iets speciaals mee, toch? Kost iets meer dan anders misschien. 


Daarnaast kocht ik twee nieuwe rokken voor dochter, omdat ze eigenlijk gewoon geen broeken wil dragen. En met de huidige twee rokjes was het toch wat krap om de week door te komen. Eenmaal in de winkel viel ik voor twee stoere blouses met strikje voor mijn zoons. Hetzelfde, en dat leek me zo leuk voor kerst. Normaal doe ik dat eigenlijk nooit, maar nu een keertje wel. Want het kan!

Dus ik wilde deze maand iets compenseren door wat goedkoper te eten. Tevens sloeg ik gratis wasmiddel in en kocht veel 1 + 1 gratis artikelen. Handig! 
Ik ging nadenken over budgetrecepten. Wat is nou een goedkope avondmaaltijd?

- Stamppot spinazie, met kerrie en gekookte eieren.
- Groentesoep met zelfgemaakte balletjes ;)
- Pasta bolognese. Saus maken van gezeefde tomaten, bleekselderij, wortel, ui, en een pakje gehakt 500gr. Goed bakken, dan 20 min laten sudderen en daarna de staafmixer erin. Pasta erbij en klaar. Daar kan je wel voor drie maaltijden saus mee maken.
- Pompoensoep met aardappel, gekruid met komijn of curry.
- Pannenkoeken natuurlijk, maar dat is erg ongezond zonder groente. Soms doe ik er dan een bak snacktomaten bij.
- Stamppotten zijn sowieso voordelig. Aardappel is goedkoop, en de groente erbij vaak ook. Het vlees maakt het duur. Wij eten trouwens niet veel vlees. Dat scheelt in de kosten.

Mijn voorlopige lijst dus. Als ik er nog meer bedenk zal ik het aanvullen. Wat eet jij graag als je krap bij kas zit? Heb jij andere manier om te bezuinigen als je het een dure maand vindt worden?


5 opmerkingen:

 1. Wij eten in dan vaak soepvarianten: met bonen en passata bijvoorbeeld. We eten ook geen vlees, dat scheelt sowieso. Handje walnootjes door de stamppot en wat kaas erover. Mmm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker! Ik vind stamppot zonder vlees soms wat lastig. Wat doe jij bijv met boerenkool?

   Verwijderen
 2. Boterhammen in geklutste eieren onderdompelen à la t ouderwetse wentelteefje ...is eigenlijk meer voor de lunch...
  Ik heb gisteren tomatensoep gemaakt van budgettomaten en een blikje gepelde tomaten, met Italiaanse kruiden en natuurlijk een gesmoord uitje met knoflook erdoor heen...rijst erbij voor de Aziatische tint en als toetje fruit! Licht en gezond..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker! Zowel de lunch als de soep. Ook lekker low-budget inderdaad!

   Verwijderen
 3. Ik moest hardop lachen om de smiley achter de zelf gemaakte soepballetjes. Waar zou die inspiratie nou vandaan komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!