woensdag 21 december 2016

Plan voor 2017

Zoals ik in een eerder blog al zei, hebben wij ons aflosdoel van 2017 vastgesteld. Hierop kwamen we uit door met onze Excelsheet te stoeien voor het komende jaar.

Afgelopen jaar losten we 7000 Euro af. Terwijl we begroot hadden om 4000 af te lossen. Gelukkig hadden we enkele meevallers in de vorm van declaraties, lage autokosten etc. Plus dat we erg zuinig deden op een aantal gebieden. Dit zorgde voor het mooie resultaat van 2016.

Hoe zit dat volgend jaar?
Hoewel de inkomsten iets hoger zijn, nu ik werk bijv en ook man een salarisverhoging krijgt, gaan er ook dingen meer geld kosten. Boodschappen kosten echt meer geld de laatste tijd. Dus daarvoor hebben we het budget wat verhoogd.
De zorgverzekeringen worden ook duurder. Zelfs ondanks overstappen van man naar een collectief.
De kosten kinderopvang nemen vermoedelijk ook iets toe. Ondanks dat de overheid de toeslag gaat verhogen, verwacht ik eigenlijk ook dat de opvang daardoor de tarieven omhoog gooit. Al heb ik daar nog niets van gehoord. (jullie wel?)

In het komende jaar verwachten wij ook wat hogere kosten voor onze kinderen. Er gaan er namelijk twee op zwemles! (ik heb er nu al zin in... met peuter in dat hete zwembad wachten.. jippie)
Daarnaast groeien ze maar door, en beginnen van de oudste twee de kleding en schoenen ook wat duurder te worden lijkt het. En er is minder tweedehands beschikbaar.

Komende jaar zou wel eens het jaar kunnen zijn dat onze bijna 18 jaar oude auto vervangen moet worden. Hiervoor moeten we geld beschikbaar hebben. We willen niet de hele buffer opmaken hiervoor, dus daarom willen we wat extra sparen in 2017.

De nieuwe keuken wordt uitgesteld tot ongeveer 2020 denken we. De apparaten werken nog, en de noodzaak (en zin) om te vervangen en alles wat erbij komt kijken, is nog niet hoog genoeg. We hebben ook niet zo'n zin in nog een verbouwing op dit moment. Als er iets kapot gaat zullen we kijken hoe we het dan gaan doen.

We merken dat we inmiddels genoeg 'aflosverslaafd' zijn om eventuele meevallers of extra spaargeld over te maken naar de hypotheekrekening dus het is altijd nog mogelijk dat we meer af kunnen lossen dan we nu denken. Hopelijk wel!

Heb jij bijzonderheden in de planning zitten voor 2017?

6 opmerkingen:

 1. Bij ons gaat de kinderopvangtoeslag juist omlaag. We moeten een kwart meer zelf gaan betalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons ook, maar dan wel iets minder dan een kwart.

   Verwijderen
  2. Dat vind ik vreemd. Er werd toch gezegd rond Prinsjesdag dat de kinderopvangtoeslag omhoog zou gaan?
   http://financieel.infonu.nl/geld/171717-kinderopvangtoeslag-2017-kinderopvangtoeslagtabel-2017.html

   Voor mijzelf kan ik het niet vergelijken. Ik werkte in 2016 maar 5 maanden natuurlijk.

   Verwijderen
 2. wij hebben uberhaupt geen kot meer nu beide kids naar school gaan (voorheen voor de psz kot). geen idee hoe alles precies gaat lopen. inkomsten is altijd onzeker bij ons.. ;) man heeft wel een soort basisloon maar werkt altijd wel 20 of meer overuen ;) worden gelukkig uitbetaald. voor mij wisselt het. dus ik zet mn uren in excel en die rekent wel uit wat mn inkomsten zijn ;) ideaal. geen gekke plannen verder, we zien wel hoever we komen met sparen :) zolang de inkomsten neit te ver terug zakken, kunnen we leuke dingen doen én sparen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me zeker lastig plannen ja! Succes daarmee in elk geval.

   Verwijderen
 3. Ik krijg meer kinderopvangtoeslag maar ga ook meer opvang afnemen. Wij maken gebruik van een gastouder. Ze rekent 15 cent meer dan dit jaar, maar gaat ook brood en fruit geven. Dit hoef ik dan niet meer mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!