maandag 20 juni 2016

Werk en opvang rekentool

Zoals jullie weten ben ik bezig met werk vinden. Hoewel het eerst niet echt makkelijk leek te gaan (zie mijn post over herintreden) heb ik nu toch wel wat ijzers in het vuur liggen. Ik ga me natuurlijk dan ook alvast eens verdiepen in de kinderopvang. Hoe zit dat, wat zijn de mogelijkheden en kosten en wat krijg ik terug via de overheid?

Nou, dat is een interessante klus kan ik je wel vertellen. Voor twee kinderen naschoolse opvang en voor een kind de hele dag is het niet heel makkelijk opvang te vinden. Uiteraard wil ik de kinderen op dezelfde locatie (min of meer) kunnen ophalen.

Grappige is ook dat met het salaris wat ik verwacht te verdienen, en de combinatie met opvang voor drie kinderen, ik mijn hele netto salaris naar de opvang kan brengen, plus nog wat meer. Dat ik überhaupt nog wat verdien heeft te maken met de kinderopvangtoeslag, die redelijk riant is. Gevoelsmatig ga ik er dus niet echt op vooruit, maar dankzij de kinderopvangtoeslag blijft er nog wel wat over (gelukkig). Het zijn geen gouden bergen, zelfs geen normale bergen. Gewoon een beetje extra ruimte ten opzichte van ons huidige budget.

Wat ik mis in alle rekentools die ik op internet kan vinden is er eentje die alles combineert. Als ik nou meer uren ga werken, maar mijn man minder; hoe gaat het dan met ons netto inkomen? Heeft mijn werk nog invloed op andere zaken dan alleen kinderopvangtoeslag (krijgen) en aanrechttoeslag (niet meer krijgen)? Ooit was er eens een rekentool voor, maar die is gestopt toen de subsidie voor dat project op was, vertelde Nibud mij. Echt een gemis, want nu kon ik deze tool goed gebruiken!

Hoe heb jij dingen uitgerekend omtrent werken, opvang en toeslagen?

4 opmerkingen:

 1. ik ben gastouder... dus mn kids hoeven niet naar de opvang (maar kosten in theorie wel 2 kindplaatsen ;) gratis is het dus niet!! )ik hoef gelukkig niets te berekenen. lastig zeg.. kan je t niet op toeslagen.nl berekenen bij de proefberekening ? dasn moet je alleen wel je bruto salaris weten/gokken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. idd, lijkt gratis maar is het niet helemaal. Hoewel..als je geen kinderen had gehad, was je misschien geen gastouder geweest, toch?
   Maar dit is een ideale combi als je leuk met kinderen bent, en toch thuis wilt zijn voor je eigen kroost.

   Verwijderen
 2. Misschien het te verwachte salaris en het salaris van je man invullen op mijn belastingdienst bv in de voorlopige aangifte 2016 (niet versturen- voor je eigen idee). Je krijgt als je werkt ipv aanrechttoeslag wel arbeidskorting. Op website bereken het kun je ook de bruto salarissen invullen, maar inderdaad het hele plaatje helemaal op de cent uitrekenen is lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik heb toevallig net iets dergelijks uit zitten rekenen. Via Google kwam ik op deze site: https://www.berekenen.nl/inkomen/inkomstenbelasting-berekenen
  Misschien kun je daar nog iets mee?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!