maandag 6 juni 2016

Huis nu verkopen?

Op dit moment trekt de markt aan (zeggen 'ze'). Als ik hier in de buurt kijk verkopen huizen lekker snel, en vind ik de vraagprijs soms ook best aan de hoge kant. Maarja, ik ben gewend rond te kijken en in te schatten op basis van een paar jaar geleden. Toen was het allemaal wat minder.
Onze wijk is vrij populair, en we hebben het huis enorm opgeknapt (lees: veel geld ingepompt) Beetje bij-verven en je kunt er zo in.

Is dit dus het goede moment om je huis te verkopen?
Zou jij je huis nu willen verkopen, en zeg met 20.000 Euro winst tov je start-hypotheek willen verkopen? Of zou dat niet de moeite waard zijn?

Wij denken van niet. Alle tijd en energie die we erin gestopt hebben is niet die extra som geld waard. Naast de hypotheek zit er ook nog een hoop spaargeld in. Natuurlijk is het verleidelijk om zo extra winst te kunnen pakken, maar die winst raak je ook weer 'kwijt' aan een nieuwe woning. Bovendien wonen we heerlijk, en willen we niet van dit plekje weg. Wij blijven.

Als je nu je huis verkoopt en een nieuwe hypotheek afsluit, kun je natuurlijk wel profiteren van de mooie lage maandlasten. Zet 'm lekker lang vast, en geniet van minder dan 3% rente voor 20 jaar. Absolute aanrader.

Zou jij je huis verkopen om zo te kunnen profiteren van de lage rente, of juist een mooi sommetje geld over te houden in deze aantrekkende markt?

9 opmerkingen:

 1. Voor dat bedrag denk ik niet. Het kost immers ook weer (veel) geld om een ander huis naar je zin te krijgen. Nog even los van dat vragen 1. is en krijgen pas 2. Kopers hebben namelijk toch nog veelal het idee dat ze nu nog snel even kunnen scoren met én lagere prijzen én lagere rente. Overigens niet in de grote steden volgens mij, daar kun je denk wel een mooie knaller maken, maar dan gaat het denk ook weer om meer dan 20k.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor dat bedrag denk ik ook niet. Zoveel hebben we er nu ook ingestoken nadat we het huis kochten. Daarnaast, moet je weer wat terugkopen ook en dat huis is ook weer duurder geworden (als je weer wilt kopen natuurlijk).
  De vraag zou voor ons denk ik zijn, willen we alweer weg? En dan is het antwoord nee. Als we volgende maand kunnen rentemiddelen komen we denk ik al uit op een gemiddelde rente van net boven de 3%, daarvoor hoeven we het dan ook niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee nooit. Als ik zou verhuizen zou dat zijn om mijn wensen en niet om geld te verdienen. Vergeet niet dat de kosten koper ook behoorlijk doorwegen.
  Onze 'oude' buren die samen met ons gingen bouwen, verkochten na 6 jaar hun huis. Gingen hier vlakbij over de grens wonen. Na een jaar of 5 hadden ze het weer gezien daar, te rustig, en vertrokken naar de stad aan de andere kant van ons dorp. Ook daar weer een jaar of 5 gewoond en nu hebben ze sinds vorige maand een huis gekocht bij ons om de hoek. 3 huizen verder, 3 x kosten koper van pakweg 60.000 euro. Zo weggegooid. Want per slot van rekening wonen ze in een iets kleiner soortgelijk huis als wat ze naast ons bouwden.
  Nee, ik zou nooit uit geldoverweging mijn huis wegdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het puur om geldbejag gaat, zou ik ons huis niet verkopen. Als gevolg van forse extra aflossingen en inleg in de bankspaarhypotheek is onze hypotheekschuld met ruim 80.000 gedaald. Wij staan nu zo'n 50.000 euro boven water. Maar hebben er ook (heel recentelijk) ook veel geld in geïnvesteerd (ruim 25.000). Bovendien moet je er weer iets (duurs) voor terug kopen, wat ook de nodige hoge kosten met zich mee brengt. Of je moet bewust kleiner gaan wonen; dan kan het een optie zijn. Wij gaan voorlopig nog niet weg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij willen voorlopig zeker niet kleiner gaan wonen, eerder groter;) Voor het geld gaan we zeker niet verhuizen. Al ken ik mensen die het wel doen. Al na 6mnd in hun nieuwe huis weer weg, tijdelijk in een huurwoning tot nieuwe huis klaar is. Tja..

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!