maandag 17 oktober 2016

Verstopte tafel

Toen wij in dit huis gingen wonen met ons kleine, opgeknapte tweedehands tafeltje hadden wij ons voorgenomen om een mooie tafel aan te schaffen voor dit huis. Dat deden we ook, en we hebben dus een tafel van twee meter. Het is een prachtige donkere houtsoort, met daardoorheen allerlei lichte kleuren en mooie noesten etc.

Toch bleek deze tafel niet zo handig met kinderen. Een keertje 'prikken' (weet je nog van vroeger?) of een keertje naast het papier kleuren leverde toch jammere taferelen op. Dus we kochten zo'n plastic zeiltje voor over de tafel. Doorzichtig, zodat je alle mooie noesten nog kunt zien.

Inmiddels is het zeiltje aan vervanging toe, en ik haalde hem eraf om eronder schoon te kunnen maken. Wat bleek, onze tafel is werkelijk prachtig! Maar dat was ik vergeten door het stomme kindvriendelijke zeiltje wat erover heen lag. Ter bescherming uiteraard, maar het doet toch wel af aan de werkelijke schoonheid van de tafel.

Ik denk dat dit een mooie metafoor is voor misschien wel de relatie die je met je partner hebt, of met bepaalde vrienden. De relatie was geweldig, en is vermoedelijk nog geweldig, alleen je ziet het niet zo goed meer. Je kijkt ernaar door die 'bril' van het doorzichtige tafelkleed, en je ziet de ware schoonheid niet meer zo goed. De bril van het ouderschap, die over je relatie met je man/vrouw ligt, waardoor de ware kleuren van iemand soms een beetje verdoezeld kunnen worden. Verborgen onder de instelling: overleven.

Vaak zit je geweldig leuke kind, ook 'verstopt' onder een tafelkleedje van bepaald gedrag of een bepaalde fase. Waardoor je de echte schoonheid wat minder ziet.

Dus mijn tip, vergeet vooral niet af en toe het tafelkleed te verwijderen, om te kijken hoe mooi het eronder ook alweer was.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie metafoor! (en een goede reminder, wij moeten ons kindvriendelijke zeiltje al maanden vervangen, ik vergeet het steeds. Ik zet het nu in mijn telefoon!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verwoord en erg waar. Soms vergeet ik wel eens goed om me heen te kijken door alle dagelijkse beslommeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je stukje en ozo waar��

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!