woensdag 26 oktober 2016

Helikoptergeld uitgeven?

Aangezien mijn 'huisbank' de ING is, kom ik daar natuurlijk nogal wat tegen. Nadat je bent ingelogd geweest krijg je altijd de 'vraag van de dag' te zien, en kun je een keer stemmen.

Ze schrijven daar soms wat over, en dan zie je later de resultaten in een blog bijvoorbeeld terug op hun site. Die stukjes zijn best amusant, en soms ook zinnig. Deze wilde ik jullie niet onthouden in elk geval.

Maandag zag ik het stukje over helicoptergeld. Geld wat de ECB aan Europeanen zou kunnen geven, rechtstreeks, om de economie te stimuleren. Wat blijkt? De helft vd Nederlanders vindt het een goed idee, maar slechts 29% zou het geld ook daadwerkelijk uitgeven (en dus de economie stimuleren). Anderen zouden kiezen voor sparen, aflossen of beleggen. Ook in andere delen van Europa is de meerderheid positief over het idee, maar blijft de hand op de knip. Dus dan helpt het niets.

Nu ben ik tot op heden geen fan van de maatregelen van de ECB, want naar mijn idee werkt het vaak niet zo goed. Maar dit idee vind ik wel interessant. In plaats van fictief geld op de markt brengen, met omwegen en twijfelachtige effecten.. Gewoon alle Europeanen wat extra geld in het handje stoppen. Het is het proberen waard. De vraagstelling was als volgt: wat zou je doen met een jaar lang, elke maand, 200 Euro extra op je bankrekening?

Leuk idee toch? En dan wil ik ook best beloven dat ik het spendeer aan een paar nieuwe schoenen, of veel kleding voor m'n kinderen, een weekendje weg of dat ik het op maak met manlief in een horeca tentje. Elke maand. Geen probleem, dat wil ik best beloven. Jullie ook?

Als iedereen het verplicht uitgeeft, helpt het misschien toch wel ;)5 opmerkingen:

 1. Ik denk dat slechst een fractie van de mensen het geld zal oppotten. Vooral de armere mensen zullen het gaan besteden, en dat is meestal de beste aanjager voor de economie.
  Als je toch enkele miljarden in Europa wilt pompen, dan zou ik kiezen om het te steken in grote projecten voor de toekomst, zoals duurzame energie. Op deze manier komt het uiteindelijk toch bij de mensen, maar bereik je bovendien andere nuttige doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zouden mensen iets anders aangeven dan doen in dit geval? Oppotten zorgt er sowieso voor dat ze het niet krijgen, en als de meerderheid zegt 'uitgeven' is er natuurlijk een kans dat ze het wel doen.

   Ik ben zeker voor investeren in grote projecten voor de toekomst, innovatie, onderwijs etc. Maarja, dat doen ze ook niet echt volgens mij..

   Verwijderen
 2. 200 p/m zou ik extra aflossen op mn hypotheek... ;) (daarentegen geven we genoeg uit elke maand met 2 kinderen en mn opvangkinderen... raar idee dat je dan nog meer uit moet geven.. aan wat ? we hebben niets meer nodig ?? )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook niets meer nodig. Maar als ik 200€ per maand extra moest uitgeven (en niet mocht sparen of aflossen) dan kan ik nog wel een hoop leuks bedenken! Mijn garderobe kan wel een update gebruiken, de kinderen war duurdere schoenen geven zou ik ook fijn vinden, mijn man een nieuw kostuum voor z'n werk en goede leren schoenen. Nieuwe eettafelstoelen zijn ook welkom. Ik kan genoeg extras verzinnen hoor ;) jij dan?
   Maar ze zijn allemaal niet noodzakelijk en daarom doen we die uitgaves nu niet.

   Verwijderen
  2. ja kan genoeg verzinnen, maar we geven al zat uit.. snap niet waarom je dan opeens nog meer uit zou moeten geven :p (we geven op dit moment bizar veel uit in mijn ogen.. elke maand wel extra dingen naast t maandgeld (maar dat is een fictief bedrag.. inkomsten gaan eerst naar spaar en 1e vande maand een bedrag naar betaalrekening) we sparen zelfs nog.. maar nog meer uitgeven.. elke maand verplicht.... raar idee.. maar goed, ik vind heel de hectische economie maar raar... :p

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!