dinsdag 18 oktober 2016

Besparen op zekerheid?

Wij besparen natuurlijk erg veel geld door met een oude auto rond te rijden. Met de kleine, ongevaarlijke kuren die onze auto wel eens heeft, ben ik soms toch wel eens bang dat ik stil kom te staan op een onhandig moment. (zijn niet alle momenten onhandig?)
Mijn werk is een half uurtje rijden, dus toch best ff lopen, mocht ik stilstaan. Maarja, gelukkig doet hij het tot nu toe nog altijd.

Soms ga ik op de fiets, dit is 35 min ongeveer. De fiets die ik dan meeneem is ook een dikke tweedehands, inmiddels zijn er een paar spaken uit. En er werkt nog maar een versnelling goed (de 1e) en de tweede doet het soms. Verder niet meer. Wat nou als mijn fiets het begeeft tijdens mijn ritje van of naar werk? Hmmm...
Een nieuwe fiets is toch wel weer een aardig sommetje geld. Een nieuwere auto is helemaal een flinke duit, in aanschaf en in extra maandlasten. Ik begrijp echt wel dat mensen graag kiezen voor zekerheid en een gevoel van veiligheid.

Die verleiding vind ik ook groot. Toch kies ik er nu nog even voor om op mijn minder goede fiets en met mijn oude auto door te rijden. Elke maand die ik dit langer volhoud levert geld op, ten opzichte van de nieuwe situatie.

Hoe doe jij dat? Kies je snel voor zekerheid en doe je daardoor dure aankopen?

10 opmerkingen:

 1. Dat ligt eraan waarvoor het is. Voor de auto kopen we altijd een jonge 2ehands van 2-4 jaar oud.
  Geen idee hoe handig je man is met fietsen, maar een paar spaken in je wiel laten zetten en de versnelling goed laten afstellen bij de fietsenmaker kost volgens mij hooguit een paar tientjes. En dat zou mij de zekerheid van het haleen van de bestemming wel waard zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is net handig genoeg denk ik. Maar TIJD is de bottleneck...

   Verwijderen
 2. je zegt dat je reistijd per fiets of auto ongeveer gelijk is, dus zou ik zeker met de fiets gaan! Door de introductie van e-bikes levert heel bejaard nederland hun gewone fiets in bij de fietsenmaker, dus je kunt tegenwoordig voor nop een supergoede tweedehands fiets kopen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. feitelijk is mijn werk maar 20min met de auto, maar als er files zijn dan is het wel 30.
   Of ik met de auto ga of niet, heeft vooral ook te maken met of ik wel of niet de kinderen moet ophalen uit de opvang. Dit is een extra ommetje en de kinderen zijn erg moe en niet zo 'fietswillig' meer rond 18u.
   Wat denk je, een tweedehandsfiets op MP of beter bij de fietsenmaker scoren?

   Verwijderen
 3. De versnelling van mijn (2e hands)fiets haperde.
  Weggebracht naar de fietsenstalling op het station en voor € 9,00 werd het gemaakt en fiets ik er weer heerlijk op weg. Niet zo duur en toch veel comfort :-)

  Groetjes, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goedkoop. Hmm ik had het idee dat hier op het station je juist werd afgezet qua prijs.. Ik ga het eens navragen.

   Verwijderen
 4. Onderhoud aan je fiets is goedkoper dan een nieuwe. Ook als je een fiets via marktplaats koopt is het maar afwachten wat je krijgt. Zijn jullie niet lid van de wegenwacht voor het geval de auto eens kuren heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee geen wegenwacht. We rijden niet enorm veel.
   Je hebt gelijk wat de fiets betreft. Ga toch ff rondvragen voor fietsenmakers en prijzen.

   Verwijderen
 5. Ik merk dat ik mijn aankopen bewuster doe. Oftewel als ik iets koop kies ik doelbewust voor een kwaliteitsproduct die weliswaar duurder is maar wel langer meegaat...

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!