zaterdag 6 februari 2016

WOZ bekend

Eindelijk is onze WOZ waarde bekend. Ik was erg benieuwd, want met de stijgende prijzen had ik geen idee waar we op uit zouden komen.
Ik was al een keer ingelogd op de website van onze gemeente, maar er stond geen enkele info in mijn account over de WOZ, of eerdere waardes. Wat bleek? Degene op wiens naam de aanslag staat, die kan inloggen en die cijfers inzien. In ons geval mijn man. (Geen idee wie dat heeft bedacht en waarom, maar misschien is hij aangemerkt als 'hoofdbewoner')

Dus dat deden we, en het was bekend. 4,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De WOZ waarde is nu voor het eerst hoger dan de prijs die wij voor het huis hebben betaald.

Grappig detail was dat je ook 3 vergelijkbare huizen in je omgeving kon vergelijken qua WOZ, maar ook de aankoopprijs kon zien. Zo zag ik dat mijn overbuurvrouw die hier vorig jaar is komen wonen, een behoorlijk bedrag voor haar huis heeft betaald. En ik vraag me af of dat een realistische prijs was. Haar WOZ was dus ook ruim 10.000 Euro hoger geschat dan onze. Ik vermoed dat ons huis in de huidige staat veel meer zou opleveren dan de WOZ, en zelfs meer dan onze hypotheekschuld. Maar ik wil hier niet weg!

Gelukkig gaan onze gemeentelijke lasten dit jaar maar 2,50 Euro omhoog, ondanks de hogere WOZ. En dat was eigenlijk wat ik het liefst wilde weten! In ons budget valt dat verschil natuurlijk wel op te vangen :)

Heb jij alle cijfers al binnen? Wist jij dat je dit vaak op kunt vragen via de site van je gemeente, met DigiD? (Wel dus op de naam van degene die ook de aanslag krijgt)

4 opmerkingen:

 1. gelijk even gekeken, bij ons is het helaas nog niet bekend. vorig jaar was het eind februari pas, nog even geduld hebben dus. Ben ook erg benieuwd groetjes Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog niets gezien. Maar ik weet wel (kennis van iemand in de gemeenteraad) dat er op alle soorren 15 euro bij opgaat. Dus 45 euro meer dna vorig jaar plus een eventuele stijging van de woz.
  Ik heb 1400 euro gereserveerd. Vorig jaar 1100 euro. Voorlopig is het budget wel afdoende.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra, 1100€ is een hoog bedrag! Wat zit daar allemaal in dan?
   Bij ons is het rond de 600€ per jaar aan gemeentelijke lasten.

   Verwijderen
 3. Bij ons was de WOZ-waarde, en daarmee de gemeentelijke aanslag, in de derde week van januari bekend. De WOZ-waarde is licht gestegen; de aanslag ruim € 45,00 (totaal: € 650,00).

  Ik wist dat je zowel de aanslag als het taxatieverslag kunt raadplegen via de gemeente. Dat kan inderdaad alleen door diegene op wiens naam de aanslag staat. Overigens kan het tegenwoordig ook centraal via MijnOverheid.nl. Zie mijn blog van eergisteren hierover :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!