dinsdag 20 december 2016

Aflosdoel 2017

We zijn aan het rekenen geslagen en hebben de nieuwe cijfertjes in Excel gezet voor 2017. Feitelijk is ons 'boekjaar' ook bijna ten einde. De storting vanaf de 20e van de maand zijn de start voor het nieuwe salarisjaar.

Ik vind zo'n avondje rekenen toch altijd weer even afwachten. Want hoe komen we uit?

Gelukkig goed! (scheelt weer!)

We denken dat we komend jaar wel 5000€ kunnen aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek!Ik besef me dat dit bedrag voor sommigen echt bizar hoog is, omdat we met verstandig leven dit blijkbaar 'over kunnen houden'. Terwijl voor andere mensen dit een heel mager bedrag zou zijn. Dus dit is wat voor ons mogelijk is. En als er meer blijkt te kunnen in de loop van het jaar, doen we dat uiteraard. Zo zijn we dan ook wel weer..

Helaas kunnen we dit bedrag niet al meteen aan het begin van het jaar aflossen. Omdat onze auto dan voor de APK moet, en gezien de leeftijd is dat toch spannend. (Bouwjaar 1999) 
Als hij niet door de keuring komt zullen we hem toch gaan vervangen en daar moet genoeg geld voor beschikbaar zijn. 

Dus we lossen net als afgelopen jaar 'druppelgewijs' af. Rond het vakantiegeld en de belastingteruggaaf vermoedelijk. 

Hoe we precies uitkomen met toeslagen is nog niet helemaal duidelijk. We hebben schattingen doorgegeven. De kinderopvang is bijvoorbeeld een grote kostenpost voor drie kinderen, maar hoeveel de toeslag precies is, valt nu nog niet uit te rekenen. 
Daarnaast weten we nog niet hoe de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor ons uitvalt. Dus veel schattingen, maar die doen we altijd voorzichtig. In de hoop dat het meevalt!

Ben jij al gaan zitten voor de cijfers van 2017? Gunstig of niet? 


14 opmerkingen:

 1. Dat is gewoon een heel mooi bedrag om af te lossen.
  Verder wel al gekeken naar wat we willen gaan aflossen. Binnenkort een blog daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ook een mooi bedrag om af te lossen. Laat je de vervanging van de keuken nog een jaartje wachten of spaar je daar ook nog voor. Bij ons is het doel precies dezelfde als dit jaar, 10% aflossen. Of we het bij elkaar kunnen sparen is afwachten, maar ik vind jet leuk om er naar toe te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag! De keuken laten wij nog zitten. Het huidige idee is om die in 2020 te vervangen. We beginnen er wel alvast wat voor te sparen want zoiets is een flinke som. Dus we sparen nog naast de aflossingen.
   De auto doen we alleen dit jaar vervangen als het nodig is. Anders stellen we het nog uit.

   Verwijderen
 3. Ik vind het anders een heel mooi bedrag om (extra) af te lossen. Een mooie, ambitieuze doelstelling.

  Ik heb van de week voor het budget van 2017 gezeten. Blijf dat toch erg leuk vinden om te puzzelen. Binnenkort ook hier een blog over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel!
  Ik ben ook benieuwd naar jouw blog hierover!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ons doel is om in 15 jaar tijd het aflossingsvrije deel van 75000 euro af te lossen. Dit is dus 5000 euro per jaar.
  Inmiddels zijn we 4 jaar bezig en hebben 28000 euro afgelost. We liggen dus 8000 euro voor op schema...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Het werkt een beetje verslavend he? Wij hebben dit jaar ook veel meer kunnen aflossen dan verwacht. Maarja, daarom dit jaar ook even weer focus op sparen voor auto en tzt keuken.

   Verwijderen
 6. Mooi bedrag hoor. Brengt je toch weer dichter bij je doel. Wij zitten momenteel net in het aflossen van de hypotheek en daar gebruiken wij onze spaarpolissen voor die wij hebben vrijgemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig ook! Wees maar trots op elke euro die je kan aflossen.

   Verwijderen
 7. ik weet uberhaupt geen cijvers.. toeslagen hebben we niet dat scheelt. daar zijn we helemaal vanaf nu jongste naar school gaat. voorheen voor de psz kinderopvangtoeslag. wel hypotheekrenteaftrek die dit jaar gaat veranderen. over 2016 konden we alle kosten ook nog aftrekken dus kregen we veel terug. komend jaar zal dat een stuk minder zijn. mijn inkomen is uberhaupt onzeker dus daar kan ik niets zinvols over zeggen, pas in december 2017 :p (ligt gemiddeld tussen de 300 en 1400 per maand :p ligt nogal uit elkaar) van mn man is redelijk zeker met nog elke maand overuren. dus een idee over wat we gaan sparen (laat staan aflossen.. wil man helaas nog niet) kan ik nooit vooraf verzinnen.. we wachten gewoon af en zolang dat goed gaat (leuke dingen doen maar ook sparen) zijn wij happy :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben alleen KOT omdat ik nu 2 dagen werk. Verder allang geen recht meer op toeslagen. Maar omdat dit om grote bedragen gaat en wisselende uren, vind ik het best spannend hoe het uit gaat pakken uiteindelijk.

   Verwijderen