zaterdag 13 februari 2016

Slaaptrainer werkt dat of niet?

Wij hebben het schaap. Het schaap van merk Zazu, genaamd 'Sam' is een klok die je kinderen helpt om aan te geven of ze al uit bed mogen. Slaaptrainer is natuurlijk niet het goede woord, want je kind wordt helaas niet getraind om te slapen. Maar werkt zo'n wekker nou echt goed?

Onze dochter kan al een beetje klok kijken, dus bij haar hebben we een normale klok. Er zitten stickers op geplakt voor de grote en de kleine wijzer. Als die op de juiste stand staan (6.45u) mag ze uit bed als ze wakker is. Uitslapen mag altijd ;)

Onze zoon is pas 4 jaar en snapt nog niet veel van klok kijken. Hij komt ook altijd vroeg uit bed. En hij houdt nogal van discussiëren, dus als wij zeiden dat het nog tijd was om te slapen geloofde hij ons niet. Lange discussies op de gang, in het midden van de nacht.. Wij waren er klaar mee! Dus we schaften een slaaptrainer aan.
Eerst eentje van de Kruidvat, maar die was binnen twee weken stuk. Dus toen maar voor het echte werk gegaan.

Je stelt de tijd in de avond ervoor. Het schaap sluit zijn ogen nadat je de tijd hebt ingesteld. Dus bedtijd. In de ochtend gaat er een half uur voordat de ogen opengaan een lichtje branden. In ons geval zou dit 6.15u zijn. Dit licht wordt steeds lichter van kleur, dus het is steeds meer 'bijna-tijd'. Dan op de ingestelde tijd gaan de ogen open met een klik. En je kan ook nog een alarm af laten gaan. (no-way!)
Onze zoon kon niet blijven wachten tot de ogen opengingen. Zodra het lampje aanging om 6.15u wilde hij uit bed. Dat half uur wachten was veel te lang voor hem. Helaas kan je dat half uur niet inkorten of uit zetten. Dat is blijkbaar in deze klok gewoon ingebakken. Dat vind ik het grootste minpunt. Ander minpuntje is dat de instellingen worden gewist als je de stekker uit het stopcontact haalt. Gaat je kind logeren en wil je de wekker meenemen, dan moet je dus opnieuw de klok instellen. Duurt niet heel lang, maar toch jammer.
Inmiddels hebben wij met onze zoon afgesproken dat hij eruit mag als het lampje aangaat. Uiteraard zetten wij de tijd op 7.15u zodat de lamp om 6.45u aangaat. 

Het werkt goed. Hij snapt prima dat hij er nog niet uit mag, al vindt hij het nog steeds niet leuk. Het bespaart ons lange discussies. Een blik op het schaap, en hij weet dat het nog geen tijd is.

Is een slaaptrainer een aanrader? Ja!
Bij nader inzien zou ik voor een simpeler model kiezen waar je kind er gewoon uit mag als de ogen opengaan. Eerst een lampje aan, en pas een half uur later de ogen open vind ik onhandiger. Maar met onze huidige afspraak is het prima.
Volgens mij is er ook een Nijntje te koop, en die is minder ingewikkeld.

Ken jij het begrip slaaptrainer? Heb je er een gebruikt voor je kind?


6 opmerkingen:

 1. Nee, ik had er echt nog nooit van gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er wel eens van gehoord; mijn schoonzus en zwager gebruiken het voor mijn neefje. Dat werkt goed.
  Zelf hebben wij het nooit kunnen gebruiken toen onze zoon klein was, al was het zeker geen makkelijke slaper. Het bestond toen simpelweg nog niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anders zet je de wekker toch op 7:15, dan gaat het lichtje pas om 6:45 branden ;) prima oplossing, toch? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt. Dat staat ook in de tekst volgens mij.

   Verwijderen
  2. Ik zie nu dat het idd in de tekst staat. Maar de reden dat ik toch liever voor een simpeler model had gekozen is omdat de kinderen het zo leuk vinden als de ogen open gaan. Het lampje aan is best leuk, maar de ogen open vinden ze geweldig. Dus daarom zou het leuker zijn als je uit je bed mag als de ogen open gaan.
   Maar verder werkt het prima nu hoor. Misschien moet jij er ook ooit eens aan voor Tobias :)

   Verwijderen
  3. wij hadden altijd zo'n klein nachtlampje in het stopcontact met een timer erbij. Als het lampje uit ging mochten ze uit bed. In bed hadden ze (zelfs vanaf 2 jaar al) altijd knuffels en boekjes en een poosje spelen in bed mocht wel maar niet eruit komen. Werkte redelijk goed.

   Verwijderen