donderdag 19 maart 2015

Leven alsof je geen schulden hebt

Schulden hebben is in deze economie bijna normaal geworden. Haast iedereen die je kent heeft wel een studieschuld of hypotheek (beide logisch en te verklaren). Ook hebben veel mensen nog consumptieve schulden. Hieronder vallen leningen die je bent aangegaan voor je bruiloft, een verre reis, het nieuwe bankstel of je auto, kleding bij een postorderbedrijf, doorlopend krediet etc. Ook een verbouwing die je niet zelf kunt financieren is een soort van consumptieve lening. Want is het echt noodzakelijk?

Grappig genoeg leven heel veel mensen met die schulden, alsof ze die niet hebben! Gewoon negeren eigenlijk. Als je vraagt waarom mensen dat doen, geven ze vaak als antwoord dat ze toch hun maandelijke verplichtingen voldoen. En daarmee is de kous af. Dus ik bedoel niet de mensen met serieuze schulden die hun best doen om ervan af te komen. Nee, dit gaat over de mensen die schulden 'ernaast' hebben.

Maar denk er eens over na. Als je nog consumptieve schulden ergens hebt. Kun je het dan wel verantwoorden om op een terrasje koffie te gaan drinken? Kun je dan nog wel op vakantie gaan of lekker uit eten? Kun je het dan wel verantwoorden om nieuwe kleding te kopen voor jezelf en je kinderen? Natuurlijk hebben je kinderen kleren nodig, maar je kunt veel meer krijgen dan je denkt. Ook valt er veel tweedehands te vinden. Tel uit je winst.

Is het niet beter om eerst even jezelf al die dingen te ontzien, zodat je schuldenvrij kunt worden? (hoe eerder schuldenvrij, hoe voordeliger! Schulden kosten bakken met geld namelijk..) En als je dan bijvoorbeeld een paar jaar op het minimale niveau hebt geleefd, en je bent van je schulden af.. Wat een feest! De vrijheid vieren.
Bovendien met daarna elke maand mindere maandlasten, want je hoeft je schulden niet meer af te lossen. Dit levert je vrijheid op, minder stress en ook heel veel geld.

5 opmerkingen:

 1. Heel goed, dat je dit onder de aandacht hebt gebracht!
  Een heel bezit in mijn, qua inkomen (!), minimale bestaan is de vrijheid die ik heb en koester door het vrij van schulden zijn.
  Die vrijheid komt niet vanzelf, daar moet hard aan en voor gewerkt worden.
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt! Schuldenvrij komt niet vanzelf. Uit de schulden blijven is soms ook hard werken en creatief zijn. En soms even afzien, zodat je je doelen kunt behalen.

   Verwijderen
 2. Je hebt gelijk!! :)

  Al moet ik wel zeggen: als ik mezelf alles zou ontzeggen tot de hypotheek helemaal is afgelost, dan betekent dat dus dat we onszelf 20 jaar!! alles moeten ontzeggen. Dat is niet haalbaar, denk ik. Maargoed, je hebt het natuurlijk ook over consumptieve schulden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doel alleen op consumptieve schulden. Hypotheek aflossen ben ik persoonlijk helemaal voor! Maar voor veel mensen is dat echt een brug te ver (nog). Ik zou het al mooi vinden als mensen al die 'extra' schulden niet meer zouden hebben. Dat levert zoveel vrijheid op!

   Verwijderen
 3. ene kant.. 100% waar... andere kant... de rente op mans studieschuld is nu nog maar 0,12% (ja de komma staat goed...) rente op de spaarrekening bij moneyou is 1,4%... dus juist niet te snel aflossen levert in dit geval meer op... ;) we lossen per maand 100 euro af ipv de verplichte 67 euro, de rest vul ik zelf aan met een maandelijkse storting die gewoon ingepland is op dezelfde dag als hun auto incasso :) ... we hebben zelfs meer spaargeld dan studieschuld.. maar man wil dus niet nog meer extra aflossen omdat de rente zo laag is ;)

  zou de rente hoger zijn dan was t allang afgelost.. ;)

  verder zouden wij nooit geld lenen voor een bruiloft.. hoe het er nu uitziet, hoeven we ook nooit voro een auto te lenen etc. we sparen.. en ik ben er bewust van wat een luxe dat is..

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!