maandag 12 maart 2018

Financiele tips voor stellen (en singles)

Je bent nog jong. Of niet. Je denkt nooit na over de toekomst. Of toch wel?

Als je kijkt naar de gemiddelde wereldbevolking, zie je dat de meeste mensen niet eeuwig single zijn. Bijna iedereen komt wel iemand tegen, denkt aan trouwen en kinderen krijgen. Ook de meeste stellen krijgen vroeg of laat wel een kinderwens (en hopelijk komt die uit).

Financiële voorbereiding is heel verstandig, ook als je nog lang niet aan kinderen denkt! Je ziet veel mensen die 'achteraf' toch dingen liever anders hadden aangepakt.
Als je lekker doorleeft op een of twee salarissen en elke maand (bijna) al je geld op is, heb je misschien wat aan deze tips.


To do!

- Doe die geweldige reis of dat jaar ertussenuit. Nu kan het nog makkelijk. Vrijheid, blijheid, minder bagage, uitslapen!

- Nog graag een studie doen? Als het kan, doe het voordat er kleintjes komen. Studeren naast je baan is intensief. Studeren naast je baan en gezin is nog intensiever. Het kan wel, maar slaapgebrek is dan wel een dingetje. 

- Andere baan? Gek genoeg kun je makkelijker een baan vinden als je nog niet zwanger bent. Dikke buiken en verlof opnemen schrikt een potentiele werkgever vaak af. 

- Los je verschillende schulden af. Dit geeft financiële ruimte in de toekomst. 

- Als het lukt, lost ook vast wat geld af op je hypotheek. Lagere maandlasten hebben zorgt ervoor dat je straks meer keuzevrijheid hebt.

- Probeer je huis vast een beetje 'af' te hebben. Woon je in de juiste buurt? Scheelt een hoop stress tijdens de zwangerschap. Verhuizen en/of klussen terwijl je zwanger bent? Not great!

- Ga na of je kinderen kunt betalen. Stel dat je geen toeslagen of kinderbijslag krijgt, red je het dan?

- Hoeveel geld kost het als je minder gaat werken? En in combinatie met kinderopvang. Wat is haalbaar? Er bestaat een handige rekentool die je kunt gebruiken om dit uit te rekenen. Hier kun je spelen met uren, loon en opvangkosten.

- Leef nu alsof je allebei parttime werkt, en kijk of dat lukt met dat salaris. Spaar de rest.

- Begin vast met een budget opstellen en ernaar te leven. Als je dit nu al onder de knie hebt, houd je het makkelijker vol.

- Spaar, spaar, spaar! Dit geeft je extra financiële vrijheid. Een riante buffer is altijd verstandig. Zorg dat je minimaal een noodfonds hebt. 

- Andere auto/fiets nodig? Denk vast na over wat er nodig is met een kindje erbij. Die hippe cabrio is nu wel leuk, maar hoe lang ga je daarvan gebruikmaken?

- Andere spullen nodig? Is het handig om te hebben als je gaat samenwonen of als je kinderen krijgt?

(Zo kocht ik een 'kind-proof' strijkplank toen ik een nieuwe nodig had en we nog geen kinderen hadden. Slechts 10 Euro duurder, maar veilig met kinderen. Blijkt alleen dat ik nooit strijk als de kinderen erbij zijn...)

- Zoek eens uit wat de regelingen zijn op je werk. Wat staat er in de CAO over ouderschapsverlof, zijn er tegemoetkomingen voor? Is parttime werken een optie. 

- Eventuele onverwerkte zaken uit je verleden kunnen zomaar aan de oppervlakte verschijnen als je gaat trouwen of kinderen krijgt (iets met hormonen en druk). Weet je dat er dingen spelen? Ga ermee aan de slag. Welke tip zou jij iemand meegeven?
2 opmerkingen:

 1. Goede tips!

  Je woning kun je vaak leuk inrichten met tweedehands meubels van Marktplaats. Ook voor de inrichting van een babykamer, een box, wandelwagen of kinderstoel vind je daar veel moois. Een baby geeft er toch niks om of het gloednieuw uit de winkel komt. Een matrasje of autostoeltje zou ik trouwens wel nieuw kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schrok een beetje!
  Tijdje je blog niet gevolgd, maar ik mis die frisse look van die eerste profielfoto. Deze is zeer meesterlijk.
  Gouden tip, ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!