donderdag 8 maart 2018

Hoe word je vrienden met de belastingdienst?

Eerlijk gezegd heb ik nooit echt 'gedoe' gehad met de Belastingdienst (BD). Natuurlijk moest ik wel eens toeslagen terugbetalen, maar daar heb ik van geleerd! Inmiddels ben ik dikke vrienden met ze, omdat ik me aan een paar regels houd. Deze tips kun je toepassen als je toeslagen aanvraagt.

1. Stopzetten
Heel belangrijk. Meteen je toeslagen stopzetten als je vermoed dat je er geen recht op hebt. Dat kun je uitrekenen op hun website. Er staan altijd de actuele bedragen op. Reken het voor de zekerheid elk jaar na, want er wijzigen soms dingen.

2. Inkomen afronden naar boven
Doe maar net alsof je dik veel geld verdient. Grapje! Maar een flinke afronding naar boven kan geen kwaad. Ik doe dat altijd sinds ik moest terugbetalen. Met een paar duizend Euro rond ik af naar boven bij de voorlopige aanslag. Het geld krijgt je toch wel, alleen wat later. Maar nooit de onzekerheid over terugbetalen.

3. Opvanguren afronden naar beneden
Bij de kinderopvangtoeslag vul ik altijd minder uren in dan ik waarschijnlijk afneem, en halverwege het jaar controleer ik het nog eens voor de maanden die volgen. Neem daarbij dat idioot hoge (geschatte!) inkomen, en ik krijg altijd geld terug! Jippie!

Zo heb ik dus geen problemen met de BD, en ben ik zelfs positief over ze. Ze doen hun best, maar maken het soms nodeloos ingewikkeld. Maar hé, vrienden van wie je altijd geld krijgt zijn fijne vrienden toch? Die moet je koesteren.

Aangifte 2017
Sinds 1 maart was de aangifte over 2017 weer ingevuld. Nou dat hadden ze goed gedaan. Het was vooral controleren en nog wat aanvullen. Bijvoorbeeld de inkomsten via mijn blog heb ik netjes opgegeven, want die stonden er niet tussen.


Omdat ik vorig jaar voor het eerst een heel jaar had gewerkt sinds ik kinderen heb, en genoeg had verdiend kreeg ik nu 'inkomensafhankelijke oudercombinatiekorting'. (Hier hadden ze een makkelijkere naam voor kunnen bedenken wat mij betreft, maar oké.)

Een tegemoetkoming voor de minstverdienende ouder. Zodat je mooi aan het werk blijft, en niet het gevoel hebt dat het allemaal voor niets is geweest. Want dat denk ik ook wel eens, als ik zie wat er elke maand naar de kinderopvang verdwijnt. Gelukkig is daar ook nog de kinderopvangtoeslag, maar dit is extra. Deze korting levert sowieso 1000 Euro op, als je meer dan 4800 Euro hebt verdiend. Zit je daarboven dan krijg je ook nog een percentage erover. Mooi meegenomen dus.

Wil je ook een schatting kunnen maken van je inkomen/opvanguren en wat je overhoudt? Hier kun je een makkelijke rekentool vinden.

Uiteraard heb ik ook netjes al mijn aftrekposten opgeteld en ingevuld. Je mag sommige zorgkosten aftrekken, kosten voor studie of bedrijf en natuurlijk giften. (Je kunt hier meer lezen over aftrekposten) Al met al blijft de BD ook dit jaar weer een goede vriend. Want na de laatste drukken op de knop kwam er een erg mooi sommetje voor ons uit. Veel meer dan verwacht en begroot. Dus we zien het graag tegemoet ergens in juni.

Heb jij je belastingaangifte al gedaan? Ga je bijbetalen of ontvangen?

6 opmerkingen:

 1. We hebben alle stukken naar de accountant gestuurd met het verzoek het voor 1 april gereed te hebben. Of dat gaat lukken weet ik niet, aangezien we vast niet de enige klanten zijn.
  We doen het niet zelf omdat ik in loondienst werk en V zelfstandige is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk. Benieuwd of het dan voor 1 april gaat lukken!

   Verwijderen
 2. Inkomensafhankelijke oudercombinatiekorting? Daar heb ik volgens mij nog niet eerder van gehoord. Gaat dat automatisch bij het aangeven van je inkomstenbelasting of moet je iets invullen/aanvinken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het gaat automatisch wanneer het invult. Al zou je het 'uit' kunnen vinken volgens mij. Maar dat zou onhandig zijn ;) Altijd goed om even te checken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. totaal geen recht op toeslagen hier (jippie) enkel hypotheekrenteaftrek (137 per maand) dit krijgen we middels de voorlopige aanslag dus nu al maaandelijks uitbetaald (en gaat naar de spaarrekening voor het huis)
  toen we nog wel recht op toeslagen hadden, deed ik het net als jij.. inkomen te hoog opgeven zodat we iig niet terug hoefden te betalen. wel van geleerd toen ik mn huurtoelsag ooit helemaal terug moest betalen.. auch....

  alle bestanden naar de boekhouder verstuurt nu afwachten wanneer hij aangifte gaat doen. ik hou alles bij in excel middels een tabel met alle belastingtarieven en percentages dus weet al dat ik een klein bedrag terug krijg. (ga steeds meer verdienen dus krijg minder maar betaal dus totaal geen belasting.. (zzper en krijg geld toe.. betaal enkel zvw) dus grote vrienden met de BD :p

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!