maandag 15 januari 2018

Het Diderot-effect is een dure grap

Ken je het verhaal van Diderot? Een Franse filosoof die een nieuwe jas kreeg. Door die nieuwe jas leken al zijn oude spullen niet meer mooi/goed/bruikbaar, en kocht hij steeds meer nieuwe dingen. Hierdoor kwam hij flink in de schulden.
Stel dat hij die nieuwe jas niet had gekregen, dan was dit misschien ook nooit gebeurd. Dan was hij tevreden gebleven met wat hij had. Mooie les voor ons allemaal?

Soms merk ik het ook. Wij zijn bijvoorbeeld aan het kijken voor een andere keuken. Hiervoor moet er ook een beetje verbouwd worden. Daardoor krijg ik het gevoel 'we zijn nu toch al bezig met verbouwen (en geld uitgeven), dus dan kunnen we misschien dit ook aanpakken'.
'Dit' kan van alles zijn.

Een voorbeeldje:
Door de nieuwe keuken moeten we onze muren in de woonkamer ook maar weer eens wit verven, want die zijn daar wel aan toe.
Door de nieuwe keuken moet de gekleurde muur dan ook opnieuw, want er zitten beschadigingen op en de kleur past niet bij de kleuren van de keuken.
Als we toch aan het verbouwen zijn kunnen we misschien meteen de verwarming doortrekken naar de wc. Daar is het nu altijd zo koud!
Als we die verwarming doen, dan kunnen we misschien die lelijke exemplaren ook vervangen in de woonkamer. Staat wat mooier en strakker denk ik. Een andere vensterbank is ook handig, anders kunnen de kasten niet zo ver open. Misschien kunnen we dan ook een leuk rolgordijn nemen, zodat deze oude gordijnen weg kunnen.
Voor je het weet ben je 5000 Euro meer kwijt!Of deze:
Ik vind onze fauteuils niet zo lekker zitten, ik glij erin weg. Zullen we andere stoelen kopen? Oke, maar als we andere stoelen nemen moeten we misschien ook een andere bank. De huidige past echt niet bij die nieuwe stoelen. Bovendien hebben we het dan meteen weer netjes. Eigenlijk vind ik onze oranje stoel ook niet zo passen. Maar die zit wel lekker. Tja, wat moeten we nu? En onze lampen ben ik eigenlijk ook al een tijd klaar mee, die hebben we al negen jaar.
Bam, de zitkamer onder handen nemen kost je opeens 3000 Euro.

Terwijl je dat niet eens wilt toch? Eigenlijk... Wij hebben bijvoorbeeld helemaal geen plannen om de woonkamer grondig te vernieuwen, we hebben daar ook geen budget voor gereserveerd. Het is eigenlijk niet eens nodig. Aandachtspuntje dus.  

Als je niet oppast vervallen we allemaal wel eens in dat Diderot-effect. Je koopt iets nieuws, en de rest erom heen past dan ook niet meer. Waarom kopen we eigenlijk allemaal dingen die we niet nodig hebben?

Heb jij daar ook wel eens last van?

6 opmerkingen:

 1. herkenbaar :) vooral bij mn schoonouders ;) ze ging voor schuttingdelen naar een bepaalde winkel en bestelde ook gelijk een bank die daar stond :p nu wil ze weer andere dingen vernieuwen in de woonkamer :p. wij wonen net 2 jr, nog niet eens, in dit huis.. muur kan wel een kwast gebruiken ivm beschadigingen in de verf (saus, hoe noem je dat ?) en we willen een ander aanrechtblad, maar verder heel blij en idd wel langzaam aan t opknappen maar dat was sowieso t plan al toen we hier kwamen wonen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig. Muren nog steeds niet opnieuw gesausd en ook t aanrechtblad niet vervangen . Wel zonnepanelen besteld vandaag en net een nieuwe matras binnen.. 😂

   Verwijderen
 2. Ach, bij ons heeft het anderhalf jaar geduurd voor het laminaat dat we al hadden gekocht en in de gang lag ook werkelijk in de woonkamer hadden gelegd.
  Wij zijn veel te lui om van dit effect last te hebben ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! Dat kan natuurlijk ook. Lang niet iedereen is hetzelfde!

   Verwijderen
 3. Heel frusterend effect. Mijn conclusie is altijd dat het leven gewoon heel duur is. Je spaart een paar jaar voor een nieuwe badkamer. Daarna is het op. Dan spaar je voor een paar nieuwe/andere meubels. Dan is een keer de keuken aan de beurt. En de tuin. En het schilderwerk. Binnen. Buiten. De ketel moet een keer vervangen worden. De koelkast gaat stuk. en en. En...dan noem ik helemaal geen rare dingen op. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je wilt, maar ook goedkope dingen moeten vervangen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal gelijk! Je blijft aan het sparen, dat merk ik ook!

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!