maandag 29 augustus 2016

Vreselijk klusje

De diepvries ontdooien staat bij mij met stip op nr.1 van vreselijke klusjes in het huis.

Een van de redenen is dat het altijd zo'n relatief makkelijk klusje LIJKT, maar het altijd tegenvalt. Vervolgens ben je er de halve dag mee bezig. 

Welk stappenplan volg ik:

1. Diepvries zoveel mogelijk leegeten. 
2. Spullen in koeltassen of buurvrouw lief aankijken of zij plek heeft in haar vriezer.
3. Vriezer uitzetten en deur open.
4. Na een half uurtje kun je al de deur en randen schoonmaken. 
5. Vervolgens kook ik water en zet diverse bakken kokend water in de diepvries om de dikke stukken sneller te laten smelten. (Dit zijn er bij mijn oude vriezer altijd veel)
6. Na een half uur kokend water verversen. 
7. Geduld en nog meer geduld. Stap 5&6 moeten vaak herhaald worden.
8. Lades schoonmaken met een sopje
9. Laatste stukjes ijs wegbikken met een spatel. 
10. Binnenkant schoonmaken en vriezer weer aanzetten op snelvriesfunctie.

Poeh! Serieus kostte het me laatst de halve dag. Ik ben tussen door maar een uurtje weggegaan. 

En na die tijd moet je altijd dweilen, want er komt behoorlijk wat smeltwater op de grond terecht. Ondanks dat ik een flinke stapel handdoeken klaarleg.
Misschien als ik het vaker doe, dat het minder lang duurt? Dan is de ijslaag minder dik vermoedelijk.. Ik doe het nu 2x per jaar.

Hoe vaak ontdooi jij je vriezer en wat is jouw truc? 

17 opmerkingen:

 1. Een halve dag is nog redelijk snel vind ik. Met stap 1 zijn wij al veel langer bezig :-) Een halve dag doen wij er ook wel over. Gelukkig hoef je er niet de hele tijd bij te zijn en kun je ondertussen andere dingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik altijd een föhn bij het ontdooien. Gewoon op de ijs laag richten en het smelt super snel. Dit klusje duurt bij mij nog geen uurtje. Wij zijn in het bezit van twee vriezers en kunnen voor dat ik een week voorraad brood en hondenvoer koop meestal alles in 1 vriezer kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vooral al dat smeltwater dat niet netjes het teiltje inloopt zoals je het bedoeld hebt vind ik vreselijk... We zijn dan ook nog eens panisch dat het laminaat kromtrekt van het vocht. Daar moet ik nog eens iets op verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben (gelukkig) een vriezer met no-frost!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben drie vrieslades onder de koelkas en het werkelijk een vreselijk ding om te laten ontdooien. Welke idi**t heeft bedacht dat het rooster niet bedekt hoefde te zijn. Het is een eindeloos gepruts om de stukjes ijs tussen het rooster uit te krijgen.
  Ik ze pannen heet water in de vriezer om het vriesgedeelte zo snel mogelijk te ontdooien. Vroeger had ik nog een losse vrieskist. Die was heel makkelijk te ontdooien en schoon te maken. Als ik ooit weer een vriezer wil, dan wordt het beslist weer een kist.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een kist en gebruik de verffohn van mijn man. Kwartiertje, dan is hij helemaal schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is toevallig, ik had het er gisteren nog over dat het echt weer tijd is. Wij doen het eigenlijk nog minder dan 1 keer per jaar...
  Ik doe alles bij elkaar in een wasmand en sla hier een dekbed omheen. Meestal blijft het dan wel koud genoeg.
  De föhn heb ik er nog nooit bijgepakt, ik sla altijd aan het bikken. Dit klinkt als een veel beter idee! Misschien dat ik mezelf er vanavond toe kan overhalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh verschrikkelijk is het inderdaad! Ik ben er al weken tegenaan aan het hikken en daarstraks kochten we weer heel wat voorraad brood en vlees. Helaas, vandaag geen optie. 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe t bij voorkeur op een winterse dag met vorst en zet de inhoud dan buiten. Fohn ook weleens gebruikt, maar bij onze vrieskast moet ik dan erg opletten voor het smeltwater
  Groeten, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vrees dat ik het straks ook eens moet doen, maar wel slechte timing, want hij zit net tot de nok toe vol :S Een winterse dag is idd het makkelijkst, dan kan het gewoon buiten staan in een krat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben 3 lades onder de koelkast. Ik doe het altijd met een föhn, werkt ideaal! Wel opletten dat er geen water in de föhn komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 1 uur: vriezer uitladen naar een koeltas met koelpacks, vriezer op het gras, heet water erin, even laten staan en herhalen. Dan weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. nooit.. nieuwere vriezers krijgen geen ijslaag... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. nooit.. nieuwere vriezers krijgen geen ijslaag... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuke blog weer! Ik gebruik ook een wasteil met handdoeken en dat lukt best. Maar het verdere ontdooien is hier door de warmte zo klaar:-) Toevallig hielp ik mijn moeder vd zomer met het uitkiezen van een nieuwe diepvries (ipv de oude kist nu 2tafelmodel vriezertjes met lades naast elkaar). Toen ik er wat meer over ging lezen kwam ik erachter dat juist oudere vriezer ontzettend veel energie gebruiken. De aanschaf van een nieuwe is een hele investering maar omdat ze tegenwoordig veel zuiniger zijn vaak wel de moeite waar. Het verschil tussen AAA klasse en iets lager was enorm in aanschafprijs maar niet echt in gebruikte energie. De allerzuinigste kopen is daarom niet altijd een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik deed het altijd 2x per jaar, bij voorkeur op een dag dat het vriest. En anders zoveel mogelijk in de elektrische koelbox. Meestal was ik in 1-2 uurtjes wel klaar met het klusje.
  Vorig jaar een nieuwe keuken gekregen. Moet bekennen dat ik de vriezer nog niet een keer heb ontdooid. Heb ook nog geen ijsvorming gezien, dus misschien is het niet meer nodig? Binnenkort maar eens de handleiding er bij zoeken. Ik vind overigens ramen zemen het meest vreselijke huishoudelijke klusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een paar weken geleden zag ik een opmerking over Dr.Azaka Solution Temple, iemand die vertelde hoe hij haar heeft geholpen in zijn relatie.Ik nam ook contact met hem op omdat ik in mijn relatie met hetzelfde probleem werd geconfronteerd, vandaag kan ik Dr.Azaka Solution moedig aanbevelen. Tempel voor iemand die ook wordt geconfronteerd met het verbreken van zijn of haar relatie om vandaag contact met hem op te nemen voor hulp omdat hij me heeft geholpen mijn relatie weer normaal te maken, hier zijn de contactgegevens: Azakaspelltemple4@gmail.com of whatsapp hem +1(315)316-1521, dank u meneer God zegene u.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!