donderdag 18 augustus 2016

Rentemiddeling aangevraagd

We willen graag zo snel mogelijk van onze hypotheek af. Een manier is om te kijken naar de kosten, en die proberen omlaag te brengen. Als je rentevaste periode nog niet afloopt heb je weinig opties. Afhankelijk van je bank heb je slechts 1 of 2 opties. Oversluiten kan bij elke bank, maar dan breek je het contract open en betaal je hoge kosten. Soms opnieuw afsluitkosten, een taxatierapport en natuurlijk de boeterente in een keer.
Rentemiddeling kan bij steeds meer banken, maar nog lang niet overal. Bij rentemiddeling betaal je de boeterente eigenlijk verspreid over de nieuwe jaren waarvoor je jezelf vastlegt. In ons geval 10 jaar.

In mei besloten we al om een leningdeel (van de drie) te laten middelen. Die ging van 4,15 naar 3,38 procent. Tegen betaling van 225€ administratiekosten.

Omdat we op het aflossingsvrije deel al aan het aflossen waren wilden we dat deel eigenlijk met rust laten. Want die 225€ is toch een beetje 'weggegooid', voor je gevoel. Omdat je eigenlijk liever dat geld zou willen gebruiken voor een aflossing. Aangezien wij per 1000 Euro af willen lossen (vanwege mooie ronde getallen), is in ons geval die administratiefee toch bijna 1/4 van een aflossing.
Maar tegelijkertijd heb je die administratiekosten er sowieso binnen 6-8 maanden weer uit (bruto dan). Hmm, wat is wijsheid?

Na wat rekenwerk besloten we nu om toch onze aflossingsvrije ook te laten middelen. De rente was net de dag ervoor verlaagd, en we konden middelen tot 3,34%. Bijna 0,8% minder gaan betalen per jaar. Mooi!

Het mooie is dat we natuurlijk van plan zijn om te blijven aflossen. Hierdoor betalen we uiteindelijk niet de volledige boeterente en zijn we dus de bank te slim af!

Hoe denk jij hierover?

4 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een slimme beslissing. Je hebt het er inderdaad na een aantal maanden uit, op deze manier. Sowieso voelt het ook beter om minder rente te betalen, lijkt me. Wij zijn er ook mee bezig in ieder geval (al is het bij ons wat lastiger).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er ook blij mee! Eerst even goed rekenen en dan weet je of het uitkan natuurlijk. Omdat we extra aflossen is het juist extra gunstig voor ons & niet voor de bank!

   Verwijderen
 2. Misschien dat het voor jullie bank niet geldt en ik weet niet of jullie verhuisplannen hebben, maar bij veel banken geldt de restrictie dat je dan niet boetevrij mag aflossen bij verkoop. Hebben jullie hier ook naar gekeken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen verhuisplannen! We zijn net klaar met verbouwen ;) zo voelt het iig.
   De enige voorwaarde is dat je niet nogmaals rentemiddeling mag toepassen binnen 1 jaar. Verder niks. Dat is me mondeling verteld in elk geval. even nakijken kan geen kwaad. (Ook al zou dat dan nu al te laat zijn natuurlijk)

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!