zaterdag 13 augustus 2016

Aflossing! Toch eerder dan verwacht

Na veel dubben, en rekenen in Excel hebben we toch besloten om eerst nog een aflossing op onze hypotheek te doen. Ons oorspronkelijke plan was om te wachten tot we onze buffer nog met 2500 Euro zouden hebben aangevuld, en eventuele bedragen daarboven af te gaan lossen. Vermoedelijk zouden we dan ergens eind 2016 uitkomen en weer een aflossing te kunnen doen.

We waren al een eindje op weg met sparen voor de buffer, maar het geld stond een beetje te niksen op de spaarrekening voor ons gevoel. Bovendien had ik weer een paar verkopen op MP gehad, daardoor dus nog 175 Euro op de aflosrekening staan. Samen goed voor bijna 2000 Euro.

Dus we besloten het om te draaien. Eerst een aflossing van 2000 Euro, en daarna gaan we alles sparen voor de buffer. (en daar blijven we dan echt af, echt!)
Normaal gesproken zou ik dit niet aanraden, want je weet nooit wat er gaat gebeuren natuurlijk in de toekomst. Toen we naar onze uitgaven/inkomsten excelsheet keken, bleek dat we de afgelopen maanden steeds onder onze eigen begroting uitkomen. Hierdoor hebben we er vertrouwen in dat dit de komende maanden ook gaat lukken. Dus zou het moeten lukken de buffer voldoende aan te vullen.
Bovendien begin ik twee maanden eerder met werken dan verwacht, en mijn salaris is nog niet meegenomen in de berekening. Oftewel, het zou gewoon moet lukken.

Hierdoor komen onze maandlasten natuurlijk ook weer een stukje lager uit, en profiteren we daar de komende maanden ook nog van.

Ik ben blij. Dit jaar hebben we de schuld dus met totaal 7000 Euro zien dalen. Bizar veel, en boven verwachting. (Door mazzeltjes, marktplaatsverkopen en een mooie declaratie van man zijn werk) Natuurlijk hebben we ook gewoon er heel hard voor gewerkt en er dingen voor moeten laten. Dat ook, maar dat klinkt niet zo gezellig. 
Volgend jaar weer verder met aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek!

Doe jij dit soort dingen ook wel eens? Plannen omgooien met betrekking tot sparen en aflossen?

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben 1 groot doel ( dat mag duidelijk zijn met de naam van mijn weblog) maar alle tussendoelen wijzigen zo vaak, dat ik ze ook niet concreet maak. Door het grote doel hou ik mijzelf scherp, maar door wel de ruimte te hebben om het te doen zoals het uitkomt, geeft het geen druk.

  Jullie zijn wel lekker op weg. Ga je volgend jaar het doel hoger leggen, omdat er dan meer inkomen binnen komt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag! In eerste instantie krijg ik een half jaarcontract, dus ik weet niet 100% zeker of ik kan blijven erna. Bovendien is mijn inkomen behoorlijk laag (non-profit sector), maar we zijn wel van plan om alles wat er overblijft van mijn salaris - na aftrek kosten kinderopvang en schoonmaakster- extra af te lossen.
   Ik denk nu niet dat het totaal af te lossen bedrag hoger kan gaan worden dan nu, omdat we ook echt moeten gaan sparen voor vervanging van onze keuken (15 jaar oud). Maar we gaan ons best doen uiteraard.
   Ik denk dat we eind nov zullen gaan 'zitten' om onze doelen voor volgend jaar te concretiseren.
   Hoe doen jullie dat dan? En heb je al uitsluitsel over je baan?

   Verwijderen
 2. Mooi hoor. Ik herken het gevoel van dat het spaargeld staat te niksen op de spaarrekening. En mijn handen jeuken ook wel eens.
  Maar we willen nu eerst onze buffer op peil brengen en wachten op de belastingteruggave voordat we weer over aflossingen nadenken. (En wel maandelijks op de restschuld extra aflossen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha logisch. Maar jullie zijn al zo keihard aan het aflossen geweest dat je ook wel weer even mag sparen toch? Hoe hoog houden jullie de buffer aan?

   Verwijderen
 3. Ook ik herken het gevoel maar al te goed :-) Het jeukt in ons geval geregeld om toch 'vooruit' extra af te lossen, ten kosten van de buffer, in plaats van elke maand een vast bedrag. Het geld levert nu toch erg weinig op. De buffer was nu door diverse uitgaven (kunststof kozijnen en auto) zo laag dat wij deze eerst willen aanvullen.

  Wat dat betreft snap ik jou keuze maar al te goed! Verslavend dat aflossen ;-) Al zou ik het toch wel spannend vinden om geen buffer aan te houden voor echt onverwachte zaken. Hoe voelt dat voor jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja, doorlopend! Nu zal het wat minder zijn, simpelweg omdat ik niets meer heb om af te lossen, maar ik zat ook altijd steeds weer te kijken of ik toch niet wat extra's kon aflossen. En dan toch maar weer doen, ook al wordt het dan een beetje spannend ;-) Mooi gedaan weer, komt vast goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!