dinsdag 26 april 2016

Verruiming boetevrij aflossen

Dit bericht is met name interessant voor iedereen die op dit moment een hypotheek heeft bij de oranje leeuw. Ik zag al aanwijzingen hiervoor bij het online bankieren, maar het werd niet duidelijk uitgelegd of toegelicht. Dus toen ik iemand aan de telefoon had over rentemiddeling, heb ik dit meteen na kunnen vragen.

Normaal gesproken mag je bij deze bank 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag op dat leningdeel, per jaar boetevrij aflossen. Even in een fictief voorbeeldje gegoten.

Oorspronkelijk bedrag leningdeel:

100.000 Euro annuïteiten (max 10.000 Euro boetevrij per jaar aflossen)
100.000 Euro banksparen (max 10.000 Euro per jaar aflossen)
80.000 Euro aflossingsvrij (max 8.000 Euro per jaar aflossen)
------------------------------------------
280.000 Euro totale hypotheeksom

Dit jaar is het zo dat je bij deze bank, 10% van de hoofdsom boetevrij mag aflossen op een hypotheekdeel naar keuze. Je mag er dus voor kiezen om bijvoorbeeld in een klap 28.000 Euro af te lossen op je aflossingsvrije hypotheek.

Dit kan heel erg gunstig zijn als je nog aardig wat geld achter de hand hebt, en normaal gesproken heel snel aan je maximale boetevrije aflossing zit. Zeker in bovenstaand voorbeeld, lost waarschijnlijk niemand af op banksparen, dus die 10.000 Euro kan je dan dit jaar extra aflossen.

Hoe werkt het? Bij online bankieren kies je voor 'gedeeltelijk aflossen', en dan kies je een hypotheekdeel. Dan staat eronder welk bedrag je nog over hebt van de totale 10%, en tot dat maximale bedrag mag je dus aflossen op dat leningdeel. Als je al een aflossing hebt gedaan dit jaar, is dit bedrag van het totaal afgehaald.
De medewerker die ik sprak denkt dat deze maatregel alleen dit jaar geldt, maar het zou ook wel eens eerder nog gewijzigd kunnen worden. Houd dus zelf je bedrag in de gaten via 'gedeeltelijk aflossen'. Bij twijfel, bel de bank even. (wachttijden zijn echt niet lang)

Deze verruiming van boetevrij aflossen heb ik nergens 'geadverteerd' zien staan, en ook niet duidelijk gecommuniceerd door de bank. Gemiste kans! Ik denk dat best veel mensen hier best interesse in zouden kunnen hebben (onder de aflossers dan). 

Zou jij blij worden als jouw bank een verruiming van de aflossing zou aanbieden? Of zou je er geen gebruik van kunnen/willen maken?


7 opmerkingen:

 1. Ik vind het mooi dat het kan, maar voor mij persoonlijk heeft het niet veel toegevoegde waarde. Ik mag al per jaar iets van 80.000 aflossen (20% van de oorspronkelijke hypotheeksom van dik 400k) en dat red ik toch niet. Bovendien lopen mijn rentevrije periodes om 2017 en 2019 weer af, dus dan heb ik ook weer een 'gratis' aflosmoment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is fijn, onze data liggen nog ver in de toekomst dus als we een berg geld hadden liggen zou het goed uitkomen. Die berg hebben we niet, dus voor ons maakt het niks uit..

   Verwijderen
 2. Dit is vaker bij de 'oranje leeuw' bank.
  Vorig jaar kon dat tot 1 juli , geloof ik en in 2014 het hele jaar. Had toen te maken met de schenkingsvrijstelling van € 100.000
  Komend jaar is er weer een mogelijkheid voor een schenkingsvrijstelling van € 100.000.
  Dus ik verwacht dan weer een mogelijkheid om te mogen schuiven in je lenings delen met het aflossen.
  Overigens ben ik heel blij met deze mogelijkheid bij de oranje leeuw.
  Dit jaar kunnen we zo op onze leven hypotheek flink boetevrij aflossen. Om komend jaar de belegpolis uit te laten betalen en daarmee de levenhypotheek helemaal af te lossen.
  Hoewel wij 20 % per jaar, per deel af mogen lossen, maken wij toch gebruik van deze mogelijkheden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit gemerkt dat ze zo'n actie hadden. Wel met die vrijstelling van 100.000 Euro ja.
   Hoe weet je dat die regeling er weer aankomt?

   Fijn dat het voor jou wel voordeel heeft die regeling. Bij ons is het niet nodig, omdat we niet over onze maximale aflossing heenkomen dit jaar, en andere jaren waarschijnlijk ook niet.

   Verwijderen
  2. ik weet dat niet zeker, maar verwacht het zeker wel.
   Afgelopen jaar wilden we meer dan de 20 % van ons deel aflossen. Door naar de info hypotheeklijn te bellen, hoorden we dat dat mogelijk was tot 1 juli. En het zou zelfs nog verlengd kunnen worden tot 1 sept. Geen idee of dat ook gebeurd is, omdat wij toen al aan ons totale maximum zaten.
   Het is fijn. Omdat wij al 1 deel volledig afgelost hebben. Door de mogelijkheid om te verschuiven, kunnen we nu ook het aflosbedrag van deze afgeloste lening gebruiken om af te lossen.

   Verwijderen
 3. Ik zou daar zeker blij van worden. Helaas heeft mijn bank dat nog niet. Maar ik zou er wel blij mee zijn. Wij hebben hypotheekdelen met verschillende rentes en je kunt dan veel optimaler je maandlasten verlagen door alles op het deel met de hoogste rente af te lossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Jammer dat je bank het niet doet, als je er wel interesse in hebt. Bij ons is het (helaas) niet nodig, die verruiming, maar misschien lezen er mensen mee voor wie het wel nuttige info is.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!