Zou het niet gaaf zijn als je een hypotheek ook echt snel af kon lossen?
Dat je elk jaar de maximale 10% af kan lossen, en zo na 10 jaar dus hypotheekvrij kan zijn?! Wow, dat is echt een droom van mij. Op dit moment is die droom nog niet haalbaar, helaas. Misschien als ik een baan heb is er meer mogelijk. Eerst een baan vinden natuurlijk.
Wij hebben ongeveer 8 jaar een hypotheek. Stel dat wij al die tijd in hetzelfde huis waren blijven wonen en hard hadden afgelost, dan hadden wij al bijna op dat punt kunnen zijn. Bizar om daar over na te denken. Maar tussendoor verhuizen, en juist een extra hypotheek afsluiten helpt dan natuurlijk niet mee. Dan moet je na de verhuizing weer helemaal opnieuw beginnen met sparen en aflossen.
Gelukkig wonen wij nu hier. Dit is een veel mooiere plek, het huis heeft veel meer ruimte en meer mogelijkheden en we zijn hier echt onwijs blij mee. Hier blijven we voorlopig (heel lang) wonen. Dus hier gaan we ervoor om onze hypotheek hier af te lossen. We beginnen met de aflossingsvrije hypotheek, en als die klaar is kunnen we nog verder met de annuïteitenhypotheek. Genoeg mogelijkheden om af te lossen dus, de komende jaren. De spaarhypotheek laten we met rust, omdat we al een keer de maximale bandbreedte hebben gebruikt. Dat is prima zo.
Kortgeleden hebben we het nog even gehad over zonnepanelen. We zagen een mooie aanbieding. Maar de terugverdientijd is toch ruim 7 jaar. En het zorgt voor een flinke aflossing minder. Op termijn moet ook de auto vervangen en de keuken. Het beperkt ons dus behoorlijk als we zonnepanelen zouden kopen. Is dat wel de moeite waard? Op dit moment denk ik van niet.
Wat zou jij doen? Zonnepanelen kopen en je aflossingen/woningverbeteringen uitstellen?
Lastig, hoor. Wij lopen ook steeds tegen dat dilemma aan. Er is nog zoveel werk aan het huis te doen en dat kost zoveel geld terwijl we dat geld eigenlijk liever aan aflossing hadden willen besteden.
BeantwoordenVerwijderenVan de week bedacht ik dat het ook een mogelijkheid is om als je bv 1000 euro gespaard hebt voor huis/aflossing bij elke 500 euro die je besteed aan de verbetering van je huis de andere 500 euro te gebruiken om de hypotheek af te lossen.
Dan hoef je geen keuze te maken, maar doe je gewoon beide. Het gaat dan wel niet zo snel, maar
de voldoening is er in tweevoud.
N.
Ik vind dat wel een mooi idee, allebei doen. Doe je het zelf ook zo? 50-50%?
VerwijderenNadeel hiervan vind ik dat het niet zo snel gaat. Als je bijvoorbeeld voor een keuken van 10.000 Euro wilt sparen duurt dit op deze manier wel heel lang.
Ik ga er nog eens over nadenken wat voor ons handig is.
We doen het nog niet zo, het idee kwam pas vorige week bij me op. We zijn nu eigenlijk alleen nog maar op het punt dat we zo veel mogelijk proberen te sparen.
VerwijderenWat jij schrijft is bij ons net zo, het duurt zo ongelooflijk lang voordat je iets bij elkaar gespaard hebt, zeker als je inkomen niet zo hoog is. Ik probeer daarom allerlei manieren te bedenken om het doel toch snel te bereiken, zonder daar alles voor te moeten laten.
N.
Zonnepanelen zijn een prachtig staaltje techniek, en goed voor het milieu. Maar vanuit een economisch standpunt is de hypotheek aflossen veel verstandiger. De redenen:
BeantwoordenVerwijderen- de aflossing van de hypotheek behoud zijn waarde beter, je schuld (of gebrek er aan) verhuist vanzelf met je mee.
- Het risico op aflossen is nihil, bij de zonnepanelen ben je voor een deeltje wel afhankelijk van geluk met het aantal zonuren per jaar, en hoe lang je zonnepanelen/omvormer het uithouden zonder vervanging
- De huidige salderingsregeling wordt waarschijnlijk versoberd per 2020, maar hoe deze er exact uit gaat zien is nog niet bekend. Niet handig als je de zonnepanelen wilt dichtrekenen, want dit is al binnen 4 jaar.
Ik heb zelf zonnepanelen, maar meer voor het milieu-aspect en fascinatie voor de techniek. (je eigen stroomfabriekje op het dak!) Terugverdientijd is 9 jaar, en waarschijnlijk langer als de salderingsregeling erg hard onderuit gaat. Uiteindelijk lever ik 70% van de opbrengst terug aan het net, omdat ik overdag niet vaak thuis ben.
Voor beide investeringen geldt: alleen doen als je genoeg geld hebt in de buffer, en in de vervangingen-spaarpot. Want beide investeringen "komen" heel langzaam weer naar je terug.
gr Paul
Bedankt voor je uitgebreide reactie Paul!
VerwijderenIk heb eigenlijk geen idee wat de salderingsregeling is?
Ik kan me voorstellen dat het niet zo zinnig is om veel terug te leveren aan het net, als je niet veel thuis bent. Ik zou het ook heel tof vinden om zelf stroom op te wekken met behulp van de zon.
Ik hoop eigenlijk ook dat er tzt een soort 'compacte, betaalbare accu' verschijnt voor opgewekte energie. Dat lijkt me echt nuttig!
Met je laatste alinea kan ik het alleen maar eens zijn. Aflossen of investeren als de andere zaken goed zitten.
De salderingsregeling betekent dat alle energie die je opwekt en niet zelf gebruikt (dus teruglevert), wordt verrekend (gesaldeerd) met je energieverbruik in hetzelfde jaar. Erg fijn, want daarmee kun je dus je energieverbruik voor het hele jaar (inclusief de winter) opwekken met zonnepanelen, en verrekend krijgen. Dus op dit moment is het nog wel zinnig om veel terug te leveren ;-)
VerwijderenEnergiemaatschappijen zijn er niet zo dol op, want die krijgen nu op zonnige dagen een hoop "ongevraagde" Kwh's terug, die ze in de winter vervolgens gratis moeten leveren. Ze hebben een punt, want in de winter moet er gewoon een energiecentrale draaien voor deze energie.
Hopelijk is je vraag zo beantwoord!
by the way, om op de doorsnee hypotheek van 220.000 elk jaar 10% van de hoofdsom af te lossen, moet je (bij een eveneens ambitieuze) savings rate van 50%) een bruto inkomen hebben van rond de 75.000 als alleenverdiener....
BeantwoordenVerwijderendus dat zal voor de meesten van ons bij een droom blijven!
Klopt! Dat is zeker ambitieus. Misschien als je ouders je een mooie som geld geven, of je tussendoor een erfenis ontvangt..
VerwijderenBij ons hebben we drie hypotheekdelen, ik zou al blij zijn als we een van die drie in 10 jaar kunnen aflossen. (10 jaar vanaf dat we hier wonen dan)
Lastig hoor die afwegingen. Wij zitten daar ook mee. We sparen nu om de buffer groot genoeg te maken en lossen daarnaast af.
BeantwoordenVerwijderenOok wij willen graag aan de zonnepanelen met een dak pal op het zuiden, maar zoals gezegd, eerst moet er gespaard worden.
Wat Paul zegt kan ik wel volgen, die hypotheekschuld ben je voor altijd kwijt, ook als je toch nog eens wilt verhuizen.
Zonnepanelen leveren natuurlijk ook een besparing in maandlasten op, maar dat willen we eerst rustig bij elkaar sparen..