zaterdag 9 april 2016

Pas op, aflossen is verslavend!

Een dure hobby, dat aflossen. Degenen die zelf ook aflossen weten hoe het voelt om je schuld te zien zakken, elke keer dat je een aflossing doet. Maakt niet uit wat voor een schuld je aflost natuurlijk! Elke schuld die je ziet zakken geeft je een goed gevoel. Weer een stap dichter bij je doel!
Bij je hypotheek zie je dan ongeveer twee maanden erna het nieuwe maandbedrag ook werkelijk afgeschreven worden, dus dat geeft nogmaals een kick. Je weet, je zit op de goede weg.

Het helpt mij om de rest van de maand ook bewustere keuzes te maken. Om de belastingteruggave in juni niet te zien als 'extra uitgeefgeld' maar er nog bewuster mee om te gaan. Planmatiger naar mijn jaaroverzicht te kijken en de extra inkomsten verdienen!

Hoewel we al jaren bewust leven en uitgeven, houden we dit jaar wat meer de vinger aan de pols. We controleren iets vaker dan voorheen de staat van de uitgaven ten opzichte van het begrote plaatje. Mijn man helpt hier ook echt in mee, en maakt van onze Excel mooie grafiekjes om het verloop te bekijken.


Zoals ik al eerder schreef, hebben we een goed eerste kwartaal gehad, en lijkt er ook deze maand niet veel spannends te gebeuren qua uitgaves. (in geval van nood is er de buffer)
Door onze betaling van de waterschapsbelasting zes weken naar achter te schuiven, hebben we onze tweede aflossing op de hypotheek wat naar voren kunnen halen! Daar profiteren wij wel van, en van de waterschapsbelasting betalen natuurlijk niet zo..

Dus onze tweede aflossing van 1000 Euro is een feit! Blij mee!

Nu moet ik de rest van de maand wel blijven opletten natuurlijk, maar daar ga ik mijn best voor doen.

Doe jij dat ook? Schuiven met geplande uitgaven zodat je wat eerder een aflossing kunt doen? Is dat het gevolg van het verslavende gevoel wat aflossen geeft?

10 opmerkingen:

 1. Wij hebben geen hypotheek maar zo werk ik weleens om te kunnen sparen! Spaarrekening staat buiten internetbankieren en is voor mij extra geld. Weg is weg en ik zie het saldo graag groeien voor aanschaf van een huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met de extra aflossing. Ik merk ook dat het een kick geeft en ik ben me ook bewuster van uitgaven.Wij gebruiken de belastingteruggave voor een extra aflossing net als de eindejaarsuitkeringen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede zet. Wij gebruiken de jaarlijkse belastingteruggave hier ook voor.

   Verwijderen
 3. slim bezig!! wij hebben pas sinds 15 februari een hypotheek, gaan pas zaterdag verhuizen, zitten nog midden in alle dubbele lasten, verbouwings/klus kosten etc. we denken dus helaas nog niet aan aflossen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk zeg, fijn dat jullie weer zo'n bedrag af hebben kunnen lossen! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik op dit moment iets minder bezig ben met aflossen, maar herken je gevoel (en aanpak) wel van periodes waarin ik het meer deed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In jouw situatie snap ik dat helemaal. Eerst de buffer op peil brengen.

   Verwijderen
 5. Fijn hoor, dat jullie weer een extra aflossing hebben kunnen realiseren! Wij herkennen het zeker, het is zéér verslavend! Dus wij schuiven ook geregeld om eerder te kunnen aflossen. Zo hebben wij vorige maand drie maandelijkse extra aflossingen vanuit de buffer gehaald, en vullen deze nu weer braaf aan de komende maanden. En wij neigen er naar dit weer te doen rond de zomer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk. Als het mogelijk is, kan schuiven zeker wel wat opleveren natuurlijk.

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!