woensdag 4 mei 2016

Tips om te sparen

Je wilt wel sparen, maar geen idee waar je moet beginnen? Daar hebben veel mensen last van! Dus je bent zeker niet de enige.

1. Voor sparen geldt, begin liever vandaag dan morgen. (en leer je kinderen om te sparen!)
2. Je kunt beginnen met een vast bedrag per maand. Meteen doen als je salaris is gestort. Al is het maar een klein bedrag, toch is het idee dat je iets opzij kunt zetten, aantrekkelijk. Zelfs al is het maar 10 of 50 euro per maand.
3. Geef je teveel uit in een maand, dan is de drempel om geld van je spaarrekening af te halen meestal ook iets hoger, dan wanneer je het geld op je betaalrekening laat staan.
4. Een spaardoel maken helpt ook. Bij heel veel banken hebben ze inmiddels ook de mogelijkheid om je spaarrekening te verdelen in 'spaarpotjes' en die kun je dan zelf een spaardoel geven. Handig als je je spaargeld wilt verspreiden.
5. Je kunt ook sparen met netto percentages. Bijvoorbeeld 10% voor noodgevallen, 10% voor de toekomst. Zo houd je nog 80% van om te leven. Lukt dat makkelijk? Misschien kun je proberen van 75% of 70% te leven..
6. In maanden met extra inkomen, extra spaargeld opzij zetten. 13e maand, vakantiegeld of belastingteruggave zijn mooie momenten daarvoor. Dit is iets wat je van tevoren moet plannen, anders is gek genoeg, je geld toch opeens op ;)
7. Extraatjes door iets wat je verkoopt, een meevaller in je toeslagen, verjaardagsgeld kunnen ook je spaarsaldo verhogen. Zeker als je een mooi doel hebt, zal dat makkelijker gaan.
8. Sparen voor de lol werkt vaak niet, de motivatie is dan niet hoog genoeg. Na 2 maanden heb je toch het idee, laat ik het maar uitgeven.
9. Houd vol!

Vooral het volhouden is soms moeilijk. Als ik naar mijn eigen situatie kijk heb ik meer spaardoelen dan spaargeld, en dat geldt vast voor de meeste mensen. Ik heb nu een soort meerjaren-plan gemaakt. Dus dit jaar spaar ik vooral voor extra aflossingen op onze aflossingsvrije hypotheek, en wilde ik de buffer weer op peil hebben (al gelukt). Het jaar hierna sparen we voor opnieuw een stuk aflossing op de hypotheek, en nog wat voor de auto en de keuken in de toekomst. Ik probeer dus van mijn spaargeld af te blijven als het kan.

Wat is jouw spaartip? Wat werkt voor jou het beste?

2 opmerkingen:

  1. Leuke tips! Vooraf sparen werkt inderdaad heel goed voor mij en ik bedenk ook vooraf per maand wat er binnen gaat komen en hoe ik dat kan sparen. Op die manier weet ik precies waar ik volgende maand minimaal kan staan, als ik me aan mijn plan houd. Dat motiveert wel, vooral omdat ik, net als jij, ook meer doelen dan geld heb. Nu nog :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik spaar ook vooraf. Zodra mijn loon binnen is gaat een vast bedrag naar mijn spaarrekening die buiten het internetbankieren valt. Ik kan er niet bij en weg is weg. Het werkt voor mij uitstekend.

    BeantwoordenVerwijderen