zaterdag 21 mei 2016

Herintreden: ho maar!

Herintreden is lastiger dan je denkt, zeker als je parttime wilt werken. Probeer herintreden te voorkomen. Hieronder een stappenplan voor de ideale carrièreplanning, en gezinsplanning!

1. Je studeert af, zoekt een baan.
2. Gaat werken, waarschijnlijk met een jaarcontract.
3. Contract wordt verlengd.
3. Pas als je contract na 2x verlengen een vast contract is geworden word je zwanger. (Pas op, niet eerder!)
4. Zo blijf je in dienst, probeer je minder uren te gaan werken of neem je ouderschapsverlof op, en gaat redelijk snel na de geboorte van je kind weer aan de slag.
Mocht je contract tussendoor niet verlengd worden of geen vast contract worden, wacht dan met zwanger worden tot je ergens wel een vast contract hebt. Herhaal dus stap 2-4.

Voor mij is het al te laat om deze route te volgen. Ik ben inmiddels een herintreder en dat kan betekenen dat het langer duurt om een baan te vinden. (Hoeft niet natuurlijk, er is ook nog zoiets als gunst)
Inmiddels heb ik een aantal brieven de deur uit gedaan, en ben ik ook al een aantal keer afgewezen. Wat me opvalt is dat ik vaak 'te lang geleden' ben afgestudeerd, naar hun maatstaven. Bovenstaande stappenplan is natuurlijk met een knipoog, maar het lijkt wel alsof dat de meest gewenste/geaccepteerde route is als je een baan en kinderen wilt.

Ik ben afgestudeerd, heb minder dan een jaar gewerkt en kreeg toen mijn eerste kind. Toen heb ik een tijd gefocust op mijn gezin, en ben daarna weer een aantal maanden aan de slag gegaan bij een vrijwillige (maar niet vrijblijvende) functie bij een non-profit organisatie. Nu is mijn jongste twee, en wil ik graag weer aan de slag. Niet voor het salaris, maar omdat ik graag iets met mijn hoofd en talenten wil doen (al is extra inkomen mooi meegenomen natuurlijk).
Het lijkt alsof de tijd tussen mijn afstuderen en nu, eigenlijk niet meetelt. Onlogisch vind ik, want ik kan je verzekeren dat ik een hoop heb geleerd in die jaren. Om te beginnen: geduld, doorzettingsvermogen, consequent zijn, vredestichten, bedenken wat ik leuk vind, mezelf leren kennen, kinderen opgevoed (en nog steeds), mezelf wegcijferen, efficiënter werken, doelen stellen, plannen etc.

Deze capaciteiten zijn broodnodig in de meeste organisaties. Ik zou denken, een plusje voor mijn CV dus.

Hoe heb jij je carrièreplanning en gezinsplanning op elkaar afgestemd?

4 opmerkingen:

 1. Niet!! Maar ik had geluk en ben direct aangenomen. Moet ook zeggen dat ik verder nog niet echt van plan was om te gaan werken, maar deze kans kwam op mijn pad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, eerst een vast contract en dan pas kinderen krijgen. Ik ben altijd blijven werken, 2x ontslagen maar dankzij mijn cv zonder gaten wel snel weer een baan gevonden. Man heeft 3 jaar ouderschapsverlof opgenomen in deeltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi dat het voor jou werkte. Fijn dat je toch snel weer een baan vond op die manier.
   Wat dat betreft is flexibel ouderschapsverlof wel fijn natuurlijk!

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!