dinsdag 3 mei 2016

Spelletjes voor kleuters

Onze kinderen zijn gek op spelletjes doen. Lange tijd is het even zoeken geweest naar geschikte spellen, die aansluiten bij hun niveau en belevingswereld.

Mens erger je niet- Frozen versie
Elke speler heeft 4 pionnen, en mag op de dobbelsteen drukken. De dobbelsteen zit in een soort bol, en heeft een druksysteem. Hierdoor raakt hij nooit kwijt en valt hij niet op de grond. Fijn!
Bij 6 mag je je pion starten. Daarna ga je lopen, om de beurt dobbelen en lopen. Je kunt elkaar van het bord afgooien als je bovenop de pion van de ander komt. Dit leidt tot grote drama's voor kinderen die niet tegen hun verlies kunnen.
Het grote voordeel van dit spel is dat twee kleuters het ook samen kunnen spelen, zonder ouder, omdat het niet zo ingewikkeld is.Memory
Dit kennen we allemaal. Als je een spel met makkelijke plaatjes hebt kunnen twee kleuters het samen spelen zonder begeleiding.
Bij een spel met moeilijke plaatjes is het handig om juist wel met een ouder te spelen, omdat ze zo hun woordenschat kunnen uitbreiden.

Kindermonopoly
Dit spel is vergelijkbaar met gewoon monopoly. Elk kind is een kleur, en krijgt wat geld bij de start. Ze zijn in een pretpark. Ze kunnen met hun geld 'kassa's' kopen (ipv huizen). Zo kunnen ze geld verdienen als iemand op hun kassa gaat staan. Uiteraard zijn er ook activiteiten die geld kosten, of moeten ze verplicht naar de snackbar (ipv de gevangenis). Bij verlies wordt er hard gehuild, en bij winst hard gejuicht. Leren omgaan met emoties dus.
Bij dit spel is een volwassene handig, om de kans-kaartjes voor te lezen.

Zakgeldspel
Dit spel zal ik binnenkort nog wat uitgebreider bespreken. Kort gezegd is dit een leuk spel als je je kind wilt helpen omgaan met zakgeld. Je kind kan sparen op de bank, rente krijgen, dingen kopen of kosten maken door iets te slopen. Dit spel moet je met een volwassene spelen, vanwege de kaartjes en om te helpen met geld tellen.

Takki de hond
Dit spel bevat een plastic hond, die je moet voeren. Een soort soepele klei. Daarna gooi je de dobbelsteen, en staat er hoe vaak je in de hondenriem mag knijpen. De hond laat dan scheetjes, en op een gegeven moment komt er een poepje uit. Degene die aan de beurt was toen het poepje eruit kwam mag hem op zijn schep nemen. De winnaar is degene met de meeste poepjes.
Het behoeft geen uitleg dat dit spel razend populair is onder kleuters.

Heb jij nog leuke spellen voor je kinderen die ik hier niet heb genoemd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!