donderdag 24 november 2016

Familiebank aangeprezen

Op de site van mijn bank zag ik eindejaarstips staan om je vermogen te 'drukken'. Altijd benieuwd met welke dingen zij komen natuurlijk. Hoewel het voor ons totaal niet van toepassing is, (nog altijd genoeg hypotheek-gat te vullen) las ik met interesse.

Ik was verbaasd!
Bij het stukje 'vermogen binnen familie' wordt zowaar de familiebank aangeprezen! Met daarbij ook vermeld dat ouders hun kinderen vaak een deel van de rente of zelfs de volledige rente kwijtschelden. Verder weinig uitleg, maar het staat er wel.

Voor wie geen flauw benul heeft wat de familiebank inhoudt, hier mijn samenvatting.
Je leent geld van familie, om daarmee je hypotheek te financieren. Dit kan meteen bij aanvang van je hypotheek zijn, maar kan ook later als je bijvoorbeeld wil aflossen. De lener heeft zo een gunstig (stuk) hypotheek, en de geldschieter heeft zo een hoger rendement op z'n geld.
Omdat je deze lening moet opgeven bij de belastingdienst op het moment dat je aangifte doet over dat bepaalde jaar, heb je ook recht op hypotheekrente aftrek (niet opgeven is geen HRA namelijk). Als je de lening nu afsluit, ben je trouwens ook verplicht om de lening in 30 jaar afgelost te hebben. Tenzij je het gebruikt om een lening van voor 2013

Feitelijk is dit geen manier om je vermogen te drukken, want de geldschieter moet nog steeds het uitgeleende bedrag optellen bij zijn vermogen wanneer hij belastingaangifte over dat jaar doet.

Ik vraag me af waarom de ING dit als tip op hun site zou zetten. Natuurlijk is het een actueel onderwerp, mensen zijn erin geïnteresseerd. Maar zouden de banken nou echt blij worden als een veel groter deel van de mensen een lening afsluit bij familie om zo de hypotheek af te lossen? Want minder uitstaande lening bij de bank, is minder inkomsten voor de bank.

Of zie ik iets over het hoofd?

8 opmerkingen:

  1. Ik denk wel dat de banken er blij van worden. Het drukt hun winst misschien een beetje als je een deel van je hypotheek bij familie financiert, maar het risico wordt voor de bank wel een stuk lager....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het vermogen drukken gebeurt misschien door het terugsluizen van de rente? Aan de andere kant; dan kun je net zo goed gebruik maken van je vrijstelling qua schenken. Voor banken lijkt me het idd wel gunstig, om de reden die Hypotheekweg noemt. Ik had bijvoorbeeld een deel hypotheek bij de familiebank en een deel bij de 'gewone'. De bank heeft echter altijd voorrang, dus familie had maar moeten kijken of ze bij een gedwongen verkoop hun geld terug hadden gekregen. Daar had ik uiteraard wel zelf wat voor geregeld, maar dat doet misschien niet iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rente terugsluizen drukt het vermogen wel een beetje ja. Maar geen enorme bedragen neem ik aan.
      Qua zekerheid is het wel een risico zoals je dat benoemt ja.
      Hoe had je daar zelf wat voor geregeld dan?

      Verwijderen
  3. De bank wordt er zeker blij van. Het drukt hun risico wat ze hebben op jou als hypotheekgever, omdat hun uitstaande deel dus kleiner is. Daarnaast hoeven ze daardoor minder eigen vermogen aan te houden voor jouw lening, omdat deze vanwege het lagere risico in een lagere categorie valt van de Basel eisen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmm dat klinkt zeker lucratief. Sowieso zijn de banken al erg weinig eigen-vermogend vind ik.

      Verwijderen
  4. Ik heb van mijn vader geleerd dat je nooit geld moet uitlenen aan familie.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!