zaterdag 19 november 2016

Boek hypotheekvrij!

Gerhard Hormann schreef enkele jaren geleden dit boek 'hypotheekvrij!'.
De eerste druk verscheen in juni 2012. Mijn boek is de 9e druk, en dateert van februari 2013. Dus ik zou dit wel een bestseller kunnen noemen.

Onder veel van mijn kennissen in blogland is dit boek een van de redenen of misschien wel DE reden om te beginnen met aflossen.


Zelf loste ik allang af voordat hij het boek had geschreven, en heb ik het boek pas deze zomer aangeschaft. Tweedehands uiteraard, want je bent consuminderaar of niet...
Bovendien was het boek toen niet meer nieuw te krijgen. De herdruk is inmiddels binnen, en die kun je hier bestellen voor 14,95 Euro. (hiervoor ontvang ik een kleine bijdrage)
Ben je fan van e-books dan is dat ook een optie. Die is hier verkrijgbaar voor 9,95 Euro.

Ik begon met aflossen toen bleek dat er in onze hypotheek een stukje zat waarmee wij een verzekering hadden afgesloten, en dat hadden meegefinancierd (nu denk ik: waarom?!) maar daar zouden we dus geen hypotheekrente aftrek over hebben. Dus hebben we het maar meteen afgelost. En zo kwam het balletje aan het rollen. Dankzij deze en nog een aantal aflossingen konden wij ons huis met een dik verlies verkopen in de crisis, maar dit koste ons op dat moment niet vreselijk veel geld meer. Dat geld zat al in het huis.

Toch vond ik dat ik ook maar eens het boek der aflossers moest lezen. Dus ik kocht het, en nam het mee op vakantie. Het boek leest makkelijk weg, zo makkelijk dat je soms vergeet om na te denken over je eigen situatie. Gelukkig zijn daar de grijze vakken in het boek, met tips. Dan moet je even stilstaan bij jezelf. Er zitten mooie tips tussen.
Enkele voorbeelden: "Probeer eens een dag helemaal niks uit te geven. Maak daar vervolgens twee dagen van. Veel mensen gaan 'uit verveling' even naar het winkelcentrum. Maak in plaats daarvan eens een boswandeling of ga bij iemand op bezoek." (p.99)
"Een aflossingsvrije hypotheek heeft geen einddatum, omdat er niets wordt afgelost." (p.107)
"Leef alsof je werkloos bent."(p81)

Als je al lang aflost is het boek geen eyeopener. Als je veel aflos-blogs leest ook niet. Maar als je twijfelt over wel of niet aflossen, dan is het een geweldig boek. Hij haalt de standaard argumenten tegen aflossen met goede argumenten onderuit, en dat lukt je in een gesprek niet altijd. Hij heeft ook een aantal tips over het omgaan met automatische incasso's, cash betalen of hoe je je inkomstenstroom kunt stroomlijnen.

Al met al vind ik het wel een aanvulling voor mijn boekenkast, en zal ik het boek ook graag uitlenen aan vrienden. Want uiteraard ben ik ook pro-aflossen, en slim met je geld omgaan.

10 opmerkingen:

 1. Mooi boek he. Weet je ook hoeveel exemplaren een druk heeft van dit boek. Dat verschilt nogal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het inderdaad niet. Maar ik vermoed dat ze na de 3e herdruk niet opnieuw 'slechts' 1000 ofzo hebben gedaan ;)

   Verwijderen
 2. Daarom ben ik toen ook begonnen. 1 hypotheek is 2 janauri weg. (ik heb er meerdere i.v.m. toenmalige personeelshypotheek) 1 is komend jaar gereduceerd naar 20.000 en 1 naar 114.000. Daar gaan we hard aan werken om binnen enkele jaren klaar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat wordt er bedoeld met "leef alsof je werkloos bent" ??? qua uitgaven ?? dan zouden we niet eens in dit huis kunnen wonen als we van een bijstandsuitkering moesten leven..... ???

  en wel grappig.. wij hebben heel veel dagen dat we niets uitgeven.. op maandag/dinsdag boodschappen, maandag sporten (pin ik per x) en verder vooral de normale rekeningen, soms een x kleding.. maar denk dat we dus maar 2/3 dagen per week geld uitgeven ;) (we werken beide.. dus uit verveling shoppen ?? nee enkel als t nodig is en dan ook nog online omdat ik geen auto heb (besparing !! :D ) om zomaar overal naartoe te rijden en ov duurt te lang omdat ik wel de kids weer uit school moet halen ;)

  maar mooi boek :) helaas wil man niet extra aflossen dus ik blijf nog maar even sparen ;) (annuiteitenhypotheek.. hij ziet de financiele voordelen niet helemaal.. t weegt niet tegen sparen op vindt hij.. (had hij berekend.. vind t prima zo we lossen sowieso af natuurlijk )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat hij bedoelt dat je qua uitgaven probeert om op 70% van je inkomen te zitten, en de rest dus te sparen/aflossen.
  Feitelijk kan het altijd wel nog een stuk zuiniger toch, als het moest. Abonnementje opzeggen, of niet meer buiten de deur wat halen, of niet meer een dagje met de kinderen naar een pretpark noem maar op. Het kan allemaal. En je kunt je daar misschien ook best een paar jaar toe zetten, als je het echt graag wilt of als het echt noodzakelijk is.

  Ik weet dat je met kinderen geen tijd hebt om uit verveling te gaan shoppen ja. Maar je moest eens weten hoeveel mensen dat wel doen. Ik ontmoete een jongvolwassene in de bus, en die had nieuwe zwarte sneakers van een bepaald merk. Ze zei, eigenlijk moest ik maat 38,5 maar die was er niet. Dus kocht ik maar 38. m'n tenen zitten wel een beetje krom nu. En eigenlijk wilde ik de schoenen in het wit, maar de waren er niet dus toen maar zwarte.
  Ik vind dat echt belachelijk! je gaat toch geen te kleine schoenen in de verkeerde kleur kopen? Maarja, uit verveling of erbij horen kan je zo dus wel met geld smijten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @dertiger Hoeveel procent rente hebben jullie dan? Dat het niet op zou wegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 2,65, man heeft t zitten berekenen.. ik ben sowieso voor aflossen.. ook al hebben we annuiteitenhypotheek...

  en we sparen al veel geld, ik ben juist blij dat we én kunnen sparen én leuke dingen kunnen doen met de kinderen... eten halen doen we zo goed als nooit, abonnementen hebben we niet.. wel geven we geld uit aan pretparken (maar altijd zelf eten en drinken mee bijv en korting zoeken.. zo zijn we naar de julianatoren geweest, naar t megasintspektakel voor 15 euro per kaartje ipv 25.. daar niets uitgegeven naast de parkeermunt) als t moet kan t dus zeker zuiniger.. maar leven als werkloze gaat niet.. maak sowieso extra kosten voor mn opvang (boodschappen) en kan doordat ik werk geen dingen zelf maken... gewoon geen tijd voorbijv... nog meer sparen zie ik t nut ook niet van in eigenlijk.. maar is een leuke uitdaging misschien voor mensen die nu niet of weinig sparen.... ?? wij sparen zelfs dit jaar nog 6000 euro.. terwijl we dit jaar verhuisd zijn en daar flink kosten voor hebben gemaakt. (netto dus wel meer uitgegeven dan gespaard.. 15000 uitgegeven aan kosten voor notaris en t huis klussen enz, na de verhuizing weer 6000 gespaard... ) maar van t min loon kunnen we onze vaste lasten niet eens betalen.. we geven nu zo'n 3000 per maand uit aan vaste lasten, extra uitgaven, boodschappen, tanken, kleding etc alles. (extra boodschappen voor mn opvang zitten hierbij, de bonnen voer ik wel op bij de belasting)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Tweedehands uiteraard, want je bent consuminderaar of niet... " Haha, dat deed ik dus ook een paar jaar geleden en ik verkocht hem ook weer terug op Marktplaats.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herkenbaar! haha! Ik bewaar de meeste boeken wel, maar leen ze graag uit en ik promoot ze ook bij mijn vrienden :p

   Verwijderen

Leuk dat je reageert!