donderdag 3 november 2016

Wintertijd: vrienden maken

Afgelopen zonnige zaterdag maakte ik mijn tuin wat meer winterklaar. Het is nog niet af, maar ik ben onderweg.

Ik snoeide de braam. Alle takken waaraan vruchten hadden gezeten werden tot kort boven de grond afgeknipt. De jonge scheuten, 4 stuks maar liefst, heb ik langs het plantenrekje geleid om de braam ook volgend jaar binnen de perken te kunnen houden.

De druif moet ik nog snoeien, maar ik weet nog niet hoe dat werkt, dus dat houd ik even tegoed. Eerst even goed googlen...(of weet jij het?)

Ik ruimde alle restanten speelgoed op, en borg het weg in de schuur. Voorlopig niet meer nodig. Ook veegde ik alle bladeren van de grond bijeen, en mijn jongste vond het uiteraard leuk om te helpen.

Als je de bladeren wegveegt langs de randjes krijg je zand en wormen te zien. Terwijl ik nog bezig was kwam er een prachtig roodborstje mij achterna, om de wormpjes snel op te eten. Hij vond het blijkbaar erg lucratief, want hij bleef wel een uur in de buurt hangen, eten, vliegen, fluiten en als kers op de taart ging hij nog even badderen in een schaal met een laagje water. Prachtig om te zien!

Zo maak je dus makkelijk vrienden.
Is jouw tuin al klaar voor de herfst/winter?

3 opmerkingen:

 1. valt weinig te doen. in de achtertuin staan alleen bomen (langs de randen, soort verhoging van de schutting.. vorige bewoners wilden geen inkijk :p) die hoeven we pas in t voorjaar te snoeien, nu alleen af en toe bladeren zuigen.
  in de voortuin nog wel wat onkruid, ziet er dus rommelig uit. en naast de schutting en achter in t pad wat onkruid.. (maar de tuin is nog lang niet naar mn zin.. los van de winter :p)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik teel al jaren druiven. Je kunt ze het beste snoeien in december. Dan is de sapstroom gestopt,en gaan ze niet bloeden. Veel succes er mee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om te lezen!
  De roodborstjes, je ziet ze in de oudere tuinen bij ons in de buurt. Mijn tuin moet nodig verlost van t onkruid tussen de tegels. Ik heb wel een leuke oogst gehad van mijn Citroen verbena. Nu kijken of ze t in de winter overleven... gelukkig kan ik er een paar binnen zetten, als t echt koud wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!