De spaarhypotheek komt af en toe weer terug op ons pad. In juli stelde ik mijn hypotheekadviseur wat vragen en ook recent dachten we er weer over na. Wat is wijsheid?
Momenteel denken ook veel mensen na over de spaarhypotheek, maar daar deden wij al aan mee lang voordat deze trend begon. Meteen bij de aankoop van ons eerste huis (2008) lieten wij de maximale storting in de spaarpot inbrengen. Dat rendeerde lekker met 5,3% rente. Dankzij een tip van een vriend met een zelfde ervaring.
Uiteraard hadden we het nog nét iets slimmer aan kunnen pakken als we het in porties hadden gedaan, maar dat weet ik pas recent. Afwisselend bijstorten en inkorten maakt een mooi rendement.
Dit kwam ik oa te weten dankzij 'rentenier', een blogger die geweldige rekentools maakt om zelf na te kunnen denken over je spaarhypotheek. En zelf te kunnen rekenen aan je hypotheek.
Oja, van mijn hypotheek adviseur heb ik nog steeds geen antwoord hoor....
De conclusie van dit alles is, dat wij niet meer bij kunnen storten in onze spaarhypotheek. We hebben de maximale storting gedaan bij aanvang. Later hebben wij rondom de verhuizing overgesloten, tegen een andere rentepercentage en daardoor zaten we in een klap aan de maximale bandbreedte van 10. Niks meer aan te doen. Het enige wat we ooit nog kunnen is inkorten op de spaarhypotheek, als je eerder van de hypotheek af wilt.
Dus, weten we dat ook weer. We hebben ons best gedaan, en halen er in ieder geval zoveel mogelijk rendement uit als mogelijk is op dit moment. Fijn om te weten.
Tot zover de update.
Kun je de spaarhypotheek niet inkorten? Dan gaat je inleg weliswaar omhoog, maar dat geeft dan ook weer ruimte voor extra storten erna. Of bijvoorbeeld extra storten gelijk in combinatie met looptijd verkorten..
BeantwoordenVerwijderenHeeft rentenier ook heel veel over geschreven en kun je ook met zijn tools berekenen..
inderdaad, zie dit bericht
VerwijderenIk kan nooit meer een lagere jaarlijkse inleg krijgen dan ik nu al heb. Dus dat verschil tussen de grootste storting in 1 jaar en de laagste storting in 1 jaar is dus al de factor 10 aan bandbreedte.
VerwijderenZoals ik al zeg in mijn blog is de enige optie dus inkorten. Waarom zou ik daardoor extra kunnen storten?
door de spaarhypotheek in te korten gaat je maandinleg eerst weer wat omhoog. Waardoor je daarna weer extra kunt inleggen tot je weer op je huidige maandinleg zit.
VerwijderenToen ik nog een spaarhypotheek had, heb ik ook flink in laten korten. Uiteindelijk heb ik hem niet helemaal 'uitgezeten', maar resulteerde dat inkorten dus wel in een mooie, flink grotere pot geld.
BeantwoordenVerwijderenAls je eerst zegt dat je hem in kort, ga je meer premie betalen. Volgens mij zou je daarna je bandbreedte weer kunnen verhogen en kun je alsnog bijstorten. Betekent wel dat je elke maand een hogere inleg doet, dus die lasten moeten wel te dragen zijn.
BeantwoordenVerwijderenHeb je al iets gehoord van je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn om de spaarhypotheek in te korten?
BeantwoordenVerwijderenNee, hij zwijgt nog in alle talen! Ik ga er binnenkort weer eens achteraan. (als ik duidelijk heb wat de mogelijkheden voor volgend jaar zijn voor ons.)
Verwijderen