maandag 3 december 2018

Meer (digitale) spaarpotjes

Voorheen was ons spaarsysteem heel simpel. Het spaargeld ging naar de hypotheekaflossing, de bufferrekening of het grote spaardoel van dat moment (verbouwing of keuken oid). Dat werkte prima voor dat moment.

Inmiddels hebben we dat systeem aangepast om wat meer overzicht te hebben. Dit is heel bewust. Wij willen voor onszelf duidelijk hebben: welk geld heeft welke bestemming?


We begonnen ongeveer 1,5 jaar geleden met sparen voor een andere auto en voor het jaarlijkse eigen risico van de zorg. Pasgeleden kwamen daar nog meer digitale spaarpotjes bij.
Afschrijving van de keukenapparatuur, sparen voor beugels voor de kinderen en sparen voor zonnepanelen.

Overzicht
Sommigen zullen het hier niet mee eens zijn, en dat mag. Toch werkt het voor ons heel goed. Het overzicht is heel prettig. Recent maakte ik er nog gebruik van.
Kort geleden verkocht een kennis de auto, en die auto was precies het soort auto wat ik zou willen hebben voor ons gezin. Het juiste merk, de juiste km stand, de juiste afmeting. Zelfs de prijs was heel redelijk. Toch vertelde een blik op ons 'autospaarpotje' dat dit misschien niet het juiste moment was om zo'n auto aan te schaffen. Er zat niet genoeg in het potje, en zelfs met de verkoop van onze eigen auto niet. Willen we het verschil uit de buffer halen? Daarnaast hebben we dus anderhalf jaar geleden onze huidige auto gekocht en hoopten we er wel vijf jaar mee te doen. Feitelijk kwam het aanbod anderhalf jaar te laat, of een paar jaar te vroeg. We hebben het dus niet gedaan. We gaan dus vrolijk doorsparen voor een andere auto.

Elke maand maken we vaste bedragen over naar de spaarrekening voor zorg, auto, beugel en keuken. Wanneer we hier kosten voor maken kunnen we het van de spaarrekening afhalen en eventueel aanvullen uit de buffer.
De zonnepanelenrekening krijgt een eventueel overschot of extraatje, want die moeten we natuurlijk in februari kunnen afrekenen.

Voor de hypotheekaflossing spaar ik momenteel alleen mijn extra inkomsten. Dus dat is momenteel niet zo heel veel. (Nog maar 200 Euro tot een volgende aflossing van 1000 Euro, dus ik kom al in de buurt.) Nadat de zonnepanelen zijn betaald kunnen we weer harder aflossen hopelijk.  

Hoe werkt het sparen in jouw systeem?

14 opmerkingen:

 1. Klinkt prima toch! En het maakt niks uit of anderen het ermee eens zijn of niet, als het voor jullie maar werkt ;)
  Ik verander nog wel eens van hoe ik spaar. Soms gaan er vaste bedragen naar diverse spaarrekeningen, en zijn extra inkomsten weer voor een ander doel. Maar op dit moment ben ik al begonnen met mijn eerste doel van 2019 en gaan alle inkomsten die ik kan sparen én extra inkomsten naar dat doel en werk ik zo al mijn (kleine) doelen af, totdat ik weer werk heb komend voorjaar! En dan ga ik weer verder kijken hoe ik ervoor sta.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He, ik heb blijkbaar wat gemist. Wist niet dat je nu geen werk hebt! Stond het in je blog?

   Ik kan me voorstellen dat je zonder vast inkomen wel in kleine potjes 'moet' sparen, om toch je doelen te kunnen gaan halen. Succes!

   Verwijderen
  2. Ja ik heb het wel even genoemd op mijn blog. Ik moest er 6 maanden uit, daarna mag ik weer gewoon terug komen :) Ze geven helaas geen vaste contracten (aan voorbereiders in mijn woonplaats). Dus in maart even mijn teamcoach bellen en dan gaat hij in orde maken dat ik half april weer kan beginnen! Eigenlijk wilden ze me niet kwijt, maar ze mochten het niet van de hogere bazen helaas.
   Maar daarvoor had ik al netjes gespaard omdat ik wist dat het daar zo gaat. Dus ik weet gewoon dat ik in dat half jaar mijn rekeningen gewoon kan betalen. Scheelt veel stress!
   Maar daarom dus wel even de spaartactiek veranderd nu voor die paar maanden. Dankje! Gelukkig zijn er altijd nog de extra inkomsten ;)

   Verwijderen
 2. Ik werk momenteel op dezelfde manier! We hebben meerdere - digitale - potjes, het is namelijk gewoon 1 rekening, die ik zelf onderverdeel. Onze spaarpotjes; buffer, zoon A, zoon B, auto, badkamer, airconditioning, waterontharder en voor man. In man zijn potje komen zijn fooien en extra inkomsten. Momenteel staat hier €100,00 op en dit willen we in zetten voor de aanschaf van een waterontharder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat je hetzelfde doet als wij nu. Bij ons is elk potje een eigen rekening geloof ik, bij ing. We kregen ook rente op elke spaarrekening. Soms 0,02 Euro, een lachtertje!

   Waarvoor ga je een waterontharder aanschaffen?

   Verwijderen
  2. Wij hebben ontzettend veel kalkaanslag. En allemaal een slechte huid, dit zou met zachter water beter moeten worden. Ik ben benieuwd!

   Verwijderen
  3. Mag ik je bij een waterontharder wel op wijzen dat je vaak je filter moet vervangen anders komt het water er viezer uit dan dat het erin gaat. Veel mensen vervangen het filter veel te weinig en hebben dus microbiologisch smerig water wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt.(Groeten van een drinkwateronderzoeker)

   Verwijderen
 3. ik heb vorig jaar ook allerlei potjes aangepaakt. dit jaar waren ze allemaal al vol.. was snel gegaan.. om die reden alles maar bij elkaar gegooid, allerlei kleine potjes vond ik onhandig worden (eerst spaargeld verdelen elke maand en volgende maand er net zo hard weer afhalen voor bijv de apk... ) extra kosten betalen we nu van t geld wat extra binnenkomt elke maand en aan t eind gaat de rest naar de spaar (of aflossen op duo of hypotheek etc. ) ik heb nu een "grote" buffer bij moneyou ivm iets hogere rente en maak daar gebruik van deposito's... elke maand open ik een deposito van een deel van t bedrag en elke maand komt er dus ook weer een deposito vrij.. zo is er altijd snel geld voor handen, maar krijgen we toch ietsje meer rente. een deel laten we ook gewoon staan uiteraard. en een kleine buffer bij de ing voor alle korte termijn extra kosten. dit vullen we uiteraard zsm weer aan. zolang die buffers vol zijn gaan we extra aflossen op duo en de hypotheek :) fijn om de zekerheid te hebben dat we ook onverwachte kosten kunnen dragen of bijvoorbeeld minder inkomen omdat er opvangkindjes stoppen oid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt alsof jullie het allemaal goed op orde hebben! Fijn dat alles vol was! Zo ver zijn wij nog lang niet. haha. Wensen breiden zich soms ook uit, of noden ;)
   Wij hebben ons spaargeld ook op verschillende rekeningen staan. Ivm snel beschikbaar vs hogere rente ja. Herkenbaar.

   Verwijderen
  2. maar jullie lossen al extra af op de hypotheek ;) ik wou (ivm zzper zijn en voldoende reserves willen hebben) eerst de spaarpotjes vol.. ;) wil er genoeg op hebben staan voor andere auto, bakfiets, eventueel beugelkosten (zelf betalen is zonder andere zorgkosten nog steeds goedkoper volgens mij.. echt bizar.. ) kosten aan t huis , vakantie etc. moet er vooral op letten dat t niet te veel wordt ;) maar ja daarom met de potjes gestopt.. had de neiging om t doelbedrag weer te verhogen voor komend jaar. terwijl dat echt niet nodig is en we ook vast niet alles in 1 dag moeten vervangen dus wel weer tijd hebben om te sparen als we er geld van gebruiken. voelt fijn idd. zzper zijn en toch prive dan financiele zekerheid hebben

   Verwijderen
 4. Ik wil me ook graag verdiepen in die potjes en de mogelijkheden. Ik heb er nog niet . echt een beeld bij. Zo wil mijn man een potje voor zijn jaarlijkse visvakantie en ik een potje voor de zorg, gezinsvakantie en aflossen. Goed dat je het weer even aan haalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke bank zit je? Het is heel simpel bij de meeste banken. Ik heb ING, misschien kan ik je op weg helpen.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo en welkom bij Spotlight Global Loan Services, mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een kredietadviseur.

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? Heeft u een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | en binnen 24 uur een lening op uw rekening hebben, omdat we uitstekende leendiensten over de hele wereld bieden.

  We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en nog veel meer), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan. Mijn bedrijf helpt u met een breed scala aan leenproducten verschillende doelen te bereiken.

  We weten dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest Voor mensen die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​lening met eigen vermogen te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege hoge rente tarief, onvoldoende onderpand, verhouding schuld / inkomen, lage credit score of andere redenen.

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

  Wij bieden 24-uurs lening van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar | spotlightglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht op WhatsApp: +4915758108767 | & Ontvang in een oogwenk een reactie.

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft, schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Je financiële vrijheid ligt in jouw handen!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!